Prøv Procycling Pluss idag

VIL JUBLE IGJEN: Emilie Moberg håper på etappeseier når WorldTouren inntar hennes hjemby, Halden. Foto: Sportfoto.nl/Hitec Products.

Moberg gleder seg til WorldTouren inntar hjembyen

Magnus Drivenes
Tips meg @magnusdrivenes

Publisert 16.08.17 17:46

Del på    

Helnorske Hitec Products håper på etappeseier i Ladies Tour of Norway.

(procycling.no): Når Ladies Tour of Norway åpner torsdag med en prolog i Halden sentrum, er det første gang et WorldTour-ritt går på norsk jord. Store deler av verdenseliten er på plass for å gjøre opp om seieren i den fjerde utgaven av rittet.

For en av kvinnene på start er rittet ekstra spesielt. Emilie Moberg (Hitec Products) er fra Halden, og faren hennes, Roy Moberg, er rittdirektør. Rittsjef er Mobergs samboer, tidligere kontinentallagsrytter Sondre Sørtveit.

– Det er et av de absolutt største høydepunktene for sesongen, sier Moberg til procycling.no dagen før dagen. 

– Jeg gleder meg kjempemye. Det er spesielt gøy når det er i hjembyen, og når familien arrangerer.

Moberg står med tre seire i årets sesong, to fra 2.2-rittet Tour of Zhoushan Island i Kina pluss sisteetappen i Health Ageing Tour. Under Ladies Tour håper hun å legge til enda en seier på CVen.

– Det kjennes bra. Jeg har vært hjemme og trent siden EM, fått roet ned og har overskudd inn mot rittet, så det tror jeg blir bra, forteller hun.

– Småkupert hele veien

Rittet åpnes altså med en prolog torsdag. Den er 3.4 kilometer lang og starter på Torget i Halden. Rytterne sykler stort sett samme vei frem og tilbake, før målgangen er ved havnen. Prologen er helt paddeflat.

Deretter går første etappe fra Halden til Mysen. Det er en kort, men intensiv etappe på drøye 100 kilometere. De verste bakkene uteblir, men det er likevel ikke altfor mange flate metere underveis. Etappen avsluttes med en tøff rundløype på 6.2 kilometer i Mysen. Her venter et lite grusparti og en seig motbakke.

– Det er småkuperte løyper hele veien. Det er relativt lange etapper, bortsett fra den første. Det er spennende, lokale runder på slutten av hver fellesstart som kommer til å gjøre det veldig hardt. Jeg tror vi kommer til å få se offensiv kjøring i de løypene her.

Lørdagens etappe er den etappen som er mest tilrettelagt for spurterne. Med en 140 kilometers etappe som starter i Sarpsborg og slutter i Fredrikstad, er utfordringene noe mindre enn på de to andre etappene. Likevel er det også her en teknisk krevende rundløype til slutt, noe som gjør en massespurt med stort felt lite sannsynlig.

– Det kan være det blir en spurt, men da tror jeg det blir en ganske redusert gruppe som gjør opp om seieren. Det er kanskje den etappen som er mest spurtervennlig, så det er en etappe jeg liker godt.

Den siste etappen har en noe spesiell start. Halve feltet starter i Norge, mens resten starter i Sverige. Etappen starter nemlig på Svinesundbroa. Harry-handel og råning blir det lite tid til når rytterne passerer Strømstad mens rittet sakte men sikkert sirkler seg tilbake til der alt startet, i Halden.

På vei til Halden er rittets tøffeste bakker, men det er en flat spurt på havnen i Halden. Emilie Moberg har havnet på podiet de to siste årene på etapper med nesten tilsvarende runde.

Helnorsk Hitec-lag

Hitec Products stiller med et helnorsk lag i Ladies Tour. I tillegg til Emilie Moberg, sykler Susanne Andersen, Ingvild Gåskjenn, Miriam Bjørnsrud, Thea Thorsen og den norske mesteren, Vita Heine.

– Det er et av de viktigste rittene for Hitec, siden det er i Norge og er et WorldTour-ritt. Det blir kjempeviktig for oss å vise oss frem her og kjøre inn gode resultater, forklarer 26-åringen.

– Hva kan dere få til i rittet?

– Målet er en etappeseier og helst en topp ti i sammendraget, svarer hjemmehåpet.

Europamesteren er favoritt

Dog er det flere norske ryttere til start. Det norske landslaget er også representert i WorldTour-rittet. De stiller med Ingrid Moe, Stine Borgli, Line Marie Gulliksen, Julie Meyer Solvang, Malin Eriksen og Caroline Thorvik.

Rittet er spekket med stjerner. Verdensmester Amalie Dideriksen er på plass, noe Giorgia Bronzini, Anouska Kloster, Ellen van Dijk, Lotta Lepistö og Kirsten Wild også er.

Likevel er det én rytter Emilie Moberg trekker frem som den store favoritten.

– Marianne Vos er den største favoritten til å vinne sammenlagt. Det er en kort prolog nå i morgen, og hun er god i spurt og takler løyper som dette veldig bra, sier Moberg om sykkellegenden som nylig vant europamesterskapet i Herning.

MEDALJØRER: Marianne Vos omtales som favoritt til å vinne sammenlagt av Emilie Moberg. Både Giorgia Bronzini og Olga Zabelinskaya blir også å se i Østfold de kommende dagene. / AFP PHOTO / Scanpix Denmark AND Scanpix / Henning Bagger / Denmark OUT

Tagget med: , , ,

Les også disse