Prøv Procycling Pluss idag

ET GODT, NORSK KORT: Anders Skaarseth har ikke vunnet altfor mange ritt i løpet av sin aktive sykkelkarriere, men han er ofte med der framme og kjemper om topplasseringene. Det kan være en god egenskap når U23-landslaget skal kjempe om VM-medaljer, fredag ettermiddag. FOTO: Simon Nessler, procycling.no

– Mesterskapsløyper passer meg best

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik
Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol

Publisert 20.09.17 12:18

Del på    

Anders Skaarseth jakter fortsatt den store seieren.

BERGEN (procycling.no): Kristoffer Halvorsen, Rasmus Fossum Tiller eller Anders Skaarseth. Det er hovedtrekkene i den norske planen foran U23-fellesstarten fredag.

Sitter førstnevnte godt med opp bakken mot Ulriken siste gang, er det mest logiske å samle seg rundt sørlendingen.

Men i utgangspunktet er det nok ikke en løypeprofil som ligger aller best til ham.

– Jeg går greit i bakkene og slike løyper passer meg best. Mesterskapsløyper, med svinger, bakker, hit og dit. Jeg skal kjøre ganske offensivt. Vi har gode kort å spille på. Det er aldri dumt å ha en som er i forveien. Da kan vi kjøre ritt foran og bak. Hvis man er med foran, kan man spille på at man har Doffen i gruppa bak – og omvendt, forklarer Skaarseth foran procycling.no på det norske utøverhotellet ved Flesland.

Mye nesten for sterke Skaarseth

Grunnen til å samle seg rundt Doffen, er selvsagt at om han er i posisjon, så slår han de aller fleste i en duell.

Med all respekt, så kan man ikke si det samme om Skaarseth.

– Dine to eneste UCI-seirer er en lagtempo og NM-gull i U23-klassen. Du vinner ikke ofte, men henger ofte med i toppen. Hvorfor lykkes du ikke oftere?

– Hadde du hadde svaret på det, hadde det vært digg, kontrer lillehamringen, og legger til:

– Jeg er flink til å havne i rett gruppe. Å være på rett plass til rett tid. Men et par ganger i år har timingen vært litt feil. I Belgia åpnet jeg 20 meter for tidlig. Da kom en Topsport-rytter og plukket meg på streken. Jeg har hatt noen slike i år. I tillegg har jeg bare kjørt resultater selv, jeg har også kjørt for å hjelpe andre. Men jeg vet også hvordan jeg skal vinne sykkelritt.

Siste sjanse i U23-klassen

Det er kanskje unødvendige å nevne, men et fint sted å starte hadde det vært under hans siste ritt i U23-klassen: VM-fellesstarten fredag.

– Det ser siste sjanse, så det er bare å slå til. Jeg tror muligheten er der. Jeg har forberedt meg bra, og gjort ting riktig på trening.

Symptomatisk nok ankommer han mesterskapet med andreplass fra GP Marcel Kint, der han ble passert av Jonas Rickaert på de siste meterne.

Men det var ingen ting i veien med den prestasjonen: Skaarseth er opplagt i form.

Oppvisning i Doha

I fjor holdt U23-landslaget oppvisning i Doha, da de tok kontroll på rittet fra start til mål og serverte det hele for Halvorsen i avslutningen.

Det er likevel ikke en taktikk som frister til gjentakelse:

– Jeg tror løypa er litt tøff for det. Da blir det til at man tar teten og blåser av to mann tidlig oppover Salmon Hill. Jeg tror et blir et offensivt ritt og vi har seks bra ryttere på start. Vi er nødt til å spille ut kortene våre på en litt annen måte.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

IKKE ET GJENNOMBRUDD? Kristoffer Halvorsen slo tilbake etter to sesonger med sykdomstrøbbel og ble U23-verdensmester i Doha

DRØMMEREPRISE? Kristoffer Halvorsen viste hvem som var sjefen på oppløpet i Doha. Men årets U23-fellesstart blir nok en langt mer offensiv affære. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM

Landslagssjef Stig Kristiansen forventer at det norske laget må tidlig i aksjon basert på tidligere ritt og prestasjoner denne sesongen.

– Til forskjell fra proffene, kan vi si at vi er med på å styre utviklingen i løpet. Folk vil se såpass mye på oss, og vi har såpass mye kjørestyrke. Jeg pleier å bruke «vi kan dytte det i vår retning». Vi ønsker at det skal være hardt, men vi behøver ikke å bruke alle guttene, og sitte igjen med skjegget i postkassa når det er to runder igjen, sier landslagssjefen og tenker på Norges tre antatt sterkeste kort.

Men til slutt må alle ut i ilden, og da vil Halvorsens bein legge føringer for den norske taktikken:

– Er løypa for hard for Doffen, eller klarer han det på en god dag?

– Ikke bare på en god dag. Jeg tror han klarer det på en helt normal dag. Han er utrolig skarp, altså i god form. Vi så det allerede i EM. Han har hatt en trøblete vårsesong, men så har han kommet sakte, men sikkert. Da vi fikk oppleve ham på nært hold i EM, sa jeg: «Det her, det her kommer til å bli noe», varsler han.

Roper varsku mot franskmann

Colombia ankommer med spurtraske Álvaro Hodeg, mens også det danske laget anført av europemester Casper Pedersen er et lag å se opp for.

Skaarseth har merket seg en annen type som skiller seg litt ut ifra mengden:

– Franskmennene har en god kandidat i Damien Touze. Hodeg for Colombia er bra, og Casper Pedersen må du alltid passe deg for. Han vet hva han driver med når det kommer til finalen, mener Skaarseth.

– Hva med deg: Hva er ditt drømmescenario?

– Det er jo hvis det går hardt på den siste eller nest siste runden, og det går en god gruppe. Kjøre litt med, og inn mot mål spille på at det er en jagende gruppe bak med Doffen som beste spurter. Da kan jeg stå over føringer og ha gode bein til spurten. Det beste ville jo ha vært om man var trygg på å vinne løpet når man kommer til oppløpet. Det er mitt beste scenario, varsler Skaarseth.

PS: På det norske laget stiller også Ole Forfang, Tobias Foss og Syver Wærsted.

Tagget med: , , ,

Les også disse