Prøv Procycling Pluss idag

DOBBELTSEIER: Andreas Leknessund vant både etappen og sammenlagt i Fredsrittet. FOTO: Jan Brychta

Leknessund med dobbeltseier i Fredsrittet: – Det var alt eller ingenting

Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol

Publisert 9.06.19 19:40

Del på    

Imponerende lagarbeid ble fulgt opp av en fantastisk soloseier.

(procycling.no): – Det er jo alltid stort å vinne. Jeg har jo hatt mange andreplasser siden jeg gikk ut av juniorklassen, så det å få en seier kjennes bra.

Etter turer opp på podiet og gjennom dopingkontroll er det tilfeldigvis anropet fra procycling.no det første han tar, mens gledesrusen så smått begynner å legge seg hos Andreas Leknessund.

Som første nordmann vant han U23-utgaven av Fredsrittet, som tidligere er vunnet av stortalenter som Tadej Pogacar, Bjorg Lambrecht og David Gaudu. Selv har han gjort det bra i juniorutgaven i 2017, med etappeseier og andreplass sammenlagt bak landsmann Idar Andersen, mens han ble nummer åtte i sitt første møte med U23-utgaven i fjor. I år gikk han helt til topps etter å ha vunnet den siste etappen i overlegen stil, nesten halvannet minutt foran nærmeste konkurrent. 

Det gjorde at han klarte å passere Stefan Bisegger i sammendraget, som ledet med 1:13 på Leknessund før etappen etter å ha vunnet den første etappen fra et brudd.

– Jeg hadde tre foran meg og det var langt opp, så at jeg skulle kjøre fra alle tre så jeg på som lite sannsynlig. Vi hadde en veldig offensiv plan og planen var jo å kvitte seg med dem eller få dem så slitne at jeg kunne lykkes med noe slikt som jeg klarte. Først og fremst tenker man på etappen, men så vet man jo at om det går riktig bra så kan det gå i sammendraget.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Øynet sammenlagtseieren da bilen kom opp

Leknessund angrep over toppen av stigningen til Lyra med 27 kilometer igjen.

– Det var mange angrep og det gikk i rykk og napp. Da synes jeg det var knallhardt og jeg var redd for at jeg skulle falle av. Så gikk jeg til over toppen og kjørte hva jeg kunne utfor. Inn i den neste bakken (Vidly) kjørte jeg bare mitt eget tempo for å ha mest mulig å kjøre med når de andre kommer opp, men så så jeg at luka vokste. Da kjente jeg over toppen at dette var min mulighet og at jeg bare måtte gå for det.

Over toppen av Vidly og inn til bakken opp mot mål i Jeseník var det 18 kilometer i lettkjørt terreng og der fikk Leknessund virkelig opp farten.

VOKSENDE LUKE: Andreas Leknessund fikk luka han trengte og med en imponerende soloprestasjon holdt det hele veien. Foto: Jan Brychta

– Lenge fikk jeg sekunderinger på at det var rundt 30 sekunder, men så fikk jeg opp bilen og ble fortalt at Bissegger var alene. Da skjønte jeg at det ble en kamp meg mot ham. Såpass selvtillit har jeg på å kjøre alene, at jeg begynte å tenke at «jeg går for begge deler». 

Inn i bunn av den 2,4 kilometer lange bakken opp mot mål var avstanden 45 sekunder og oppover den seige bakken økte nordmannen bare forspranget til sveitseren. I mål var han 1:31 foran Bisegger, med franske Clément Champoussin åtte sekunder foran på andreplass. Dermed tok han altså sammenlagtseieren.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

En virkelig lagseier

En svært viktig rolle i seieren hadde det norske laget, for anledningen bestående av seks Uno-X-ryttere.

– De har kjørt og gjort det hardt i både i går og i dag. Vi fikk ikke så mye igjen for det i går, men i dag var det nesten helt tullete. Vi kjørte fra den første bakken og andre nasjoner spurte hva vi holdt på med, for det så nesten dumt ut. Da er det helt sykt når det går slik som dette. Det er det som er sykt og det er det man har i hodet på slutten. Nå har de andre ofret seg 100 prosent for at man skulle få denne muligheten. Da er det ikke snakk om å ikke prøve. Det var alt eller ingenting, sier Leknessund.

– Det var veldig imponerende av Andreas og de fem andre. Han er jo et villdyr, så han følte han måtte klinke til på slutten når de andre hadde dratt for ham i 130 kilometer, sier Stig Kristiansen, som var sportsdirektør for det norske laget i Tsjekkia. 

GODT LAGARBEID: Tobias Foss fører an foran Leknessund, med Martin Bugge Urianstad ute til høyre i grønt. Bugge Urianstad vant til slutt også klatretrøya (den grønne trøya) i rittet. På de fire nærmeste plassene fulgte fire lagkamerater. Foto: Jan Brychta

– Det er et veldig sterkt lag, med hjelpere som Tobias Foss og Jonas Iversby Hvideberg. I god form ville jo Tobias også vært en god leder i et slikt ritt, så det er ganske greit når han kan kjøre tempo inn i bakkene. Det gir en trygghet også, for han vet jo hvor nivået ligger.

– Vi satt oss ned da vi kom til hotellet i går. Da fikk vi ikke helt betalt og spørsmålet var da hvor mye vi ville risikere. Svaret var «alt». Da er det mulig å legge en offensiv taktikk. Vi gjorde det på litt samme måte som i går, men i dag turte vi virkelig å gå «all in».

Henger høyt for Kristiansen

Som tidligere landslagssjef har Kristiansen vært med på mye med U23-landslaget opp gjennom årene, men var klar på at dette var en virkelig stor seier.

– Det er helt oppi der. Det er to VM-gull som selvfølgelige er vanskelige å danke ned fra tronen, men mange av de andre har kommet gjennom solide spurtere og godt lagarbeid. Det Andreas gjør her er noe helt eget. Det kommer helt oppe i toppen som noe av det største jeg har vært med som leder. Det er nok det beste vi har kjørt som et lag i etapperitt også. 

Leknessund har allerede signert en proffkontrakt med Team Sunweb fra 2021, men vil fortsette i Uno-X Norwegian Development Team i 2020.

– Andreas er en rytter og en type som ikke det går så mange av på dusinet. Han har det ville i seg og han er uredd som type. Han er 20 år, så han blir sterkere bare av å bli eldre. Det er fantastisk det han gjør, mener Kristiansen.

Slik gikk det til

Etter seks andreplasser så langt denne sesongen, kom den første UCI-seieren som senior for Andreas Leknessund søndag. 20-åringen hadde et forsprang på 45 sekunder ned til sammenlagtleder Stefan Bisegger i bunn av den siste bakken opp til Jesenik, 2,4 kilometer à 7,2 prosent, og holdt unna for rytterne som jaktet bakfra.

Leknessund startet dagen 1:13 bak sveitseren og hadde dermed også en mulighet til å ta sammenlagtseieren. Det klarte han også, etter å ha krysset målstreken 1:23 foran Clément Champoussin (Frankrike) og 1:31 foran Bisegger. 

Aktive fra start

Det norske landslaget var igjen meget aktive underveis på den siste etappen i Fredsrittet. Martin Bugge Urianstad var først over de fire første stigningene og kunne dermed ta med seg klatretrøya hjem til Norge.

Fremdeles gjenstod det fire stigninger og det norske laget satte også fart inn i den femte, til Hvezda. Der startet favorittene å bevege på seg, men fremdeles hadde sammenlagtleder Stefan Bisegger krefter til å respondere på angrepene.

Da Andreas Leknessund angrep i den neste stigningen til Lyra, måtte imidlertid Bisegger la nordmannen få en luke. Med ti kilometer igjen hadde Leknessund fått 30 sekunder ned til Bisegger, som selv hadde angrepet fra feltet i et forsøk på å hente inn nordmannen. Fremdeles gjenstod den avsluttende bakken opp til Jesenik på 2,4 kilometer à 7,2 prosent.

Før starten på etappen var Leknessund 1:13 på Bisegger i sammendraget, etter at sveitseren vant den første etappen fra et brudd.

Dermed lå det an til en meget spennende kamp om sammenlagtseieren, spesielt etter at Leknessund økte ledelsen sin til 45 sekunder inn i bunn av bakken. Oppover bakken økte han bare forspranget og dermed vant nordmannen rittet sammenlagt.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Tagget med: , ,

Les også disse