Prøv Procycling Pluss idag

MISTET TRØYA - FIKK DEN TILBAKE IGJEN: Tejay Van Garderen veltet først selv, og var ikke tilbake i feltet igjen da en ny velt gikk - utenfor trekilometersgrensa. Likevel fant rittjuryen ut at amerikaneren skulle få samme tid som etappevinneren i mål. Det skapte furore i etterkant av dag fire i Tour of California. FOTO: Tim De Waele/Getty Images)

Lefevere raser mot juryen: – De bestemmer både etappevinner og gul trøye

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 16.05.19 10:45

Del på    

Mener sykkelsporten har fått sitt VAR.

(procycling.no): En uomtvistelig regel i sykkelsporten de siste åra har vært at ved velt innenfor de siste tre kilometerne av etappen, så får man samme sluttid som vinneren.

Regelen gjelder fellesstarter på landevei og er spesielt viktig i Grand Tours og større etapperitt. Hensikten var blant annet at  færre rytterne skulle blande seg inn i den elleville posisjonskampen i frykt for å tape tid i sammendraget.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Artikkel 2.6.027 i UCI-reglementet starter slik:

– Dersom en åpenbar velt blir registrert innenfor de siste tre kilometerne av et landveisritt, skal rytteren eller rytterne som er rammet, gis samme tid som rytteren eller rytterne de satt sammen med da uhellet inntraff.

I natt norsk tid gikk det to velt mot slutten av dag fire i Tour of California. Det ene skapte sammenlagtleder Tejay Van Garderen helt på egenhånd. Det andre, dømt rett på utsiden av trekilometersgrensa, skulle bli hans frelse.

– Rittjuryen bestemte akkurat at de skulle gi Van Garderen samme tid som etappevinneren, på tross av at velten ikke skjedde innenfor de siste tre kilometerne og at han i tillegg ikke satt med i den gruppa. Det er galskap, skrev brukeren @cyclingmole på Twitter.

VIDEO: Se den kaotiske avslutningen her. Video fra Eurosport!

Lefevere hardt ut mot UCI-komissæren

Det var Fabio Jakobsen som vant etappen, og danske Kasper Asgreen trodde først han hadde kjørt seg inn i ledertrøya fra sin 10.-plass i mål.

Skuffelsen var derfor forståelig i Quick Step-leiren etter at Van Garderen fikk innvilget samme tid i mål. Amerikaneren lå seks sekunder bak Gianni Moscon i sammendraget før etappestart og sju bak Asgreen. På vei inn mot mål i Morro Bay tapte han 50 sekunder til de aller beste.

En tidsdifferanse juryen så valgte å sløyfe.

I Giro d’Italia har i tillegg Elia Viviani opplevd å bli fradømt etappeseieren under dag tre av Giro d’Italia. På tross av at Quick Step har vunnet etapper i California via Jakobsen, Remi Cavegna og Asgreen tre av de siste fire dagene, benyttet teamsjef Patrick Lefevere anledningen til å levere en bredside mot det internasjonale sykkelforbundet.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Les også: – For en latterlig avgjørelse

– Ikke mer sammendrag i etapperittene. Bare poengkonkurransen dersom herr Philippe Mariën (UCI-komissæren) bestemmer seg for å bryte UCIs eget regelverk. Laget vårt jobbet som besatt for å holde oss foran for å vinne og unngå velt, og så bestemmer Mariën seg for å gjeninsette Van Garderen på toppen. Dette er en veldig farlig presedens, og jeg er fullstendig uenig i avgjørelsen. Jeg ser spent på å se hva andre lag og rytterforeningen tenker om dette. UCIs VAR-jury bestemmer etappevinneren og juryformannen bestemmer hvem som får den gule trøya, var den syrlige beskjeden fra Lefevere til hans 47.000 følgere på Twitter.

Raseriutbruddet støttes langt på vei av Lefeveres landsmann og sportsdirektør for Dimension Data, Gino Van Oudenhove:

– Jeg synes det er en veldig spesiell avgjørelse. Det skaper en farlig presedens. Regler er laget av en grunn. Det er alltid vanskelig om hvor man skal legge grensen, men med trekilometersregelen er det ganske klart, påpeker Van Oudenhove overfor procycling.no.

Juryens avgjørelse latterliggjøres

Det var ikke vanskelige å finne reaksjoner som hoverte med juryens avgjørelse i etterkant av den dramatiske etappen mellom Raceway Laguna Seca og Morro Bay. Spesielt ettersom det også i avgjørelsen fra juryen presiseres at velten skjedde utenfor trekilometersgrensa.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

HAR VUNNET HVER SIN ETAPPE: Men i natt skulle egentlig også Kasper Asgreen ha overtatt ledertrøya under Tour of California. (Photo by Chris Graythen/Getty Images)

Flere hinter til at arrangøren valgte å favorisere Van Garderen fordi han sykler på hjemmebane under etapperittet.

– En stor feil av juryen. Se for deg lignende situasjon under Tour de France med (Romain) Bardet i samme rolle som Van Garderen. Det hadde blitt en hel del kritikk og diskusjon om sjåvinisme hadde brutt ut. Respekter trekilometersregelen, uansett, skriver Mark Vanderwegen, @Mark_CQ.

Noen andre utvalgte reaksjoner følger nedover: