Lagets mål er topp 10-plassering – Andersen sikter mot medalje

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 28.09.19 11:37

Del på    

– Tror jeg har en spurt som gjør at jeg kan kjempe om seieren.

WEETWOOD HALL LEEDS (procycling.no): I Bergen leverte da 19 år gamle Susanne Andersen et lite sykkelmirakel ved å bli nummer 7 i sitt første forsøk under fellesstarten i eliteklassen.

Alt i mixed zone etter rittet begynte hun å snakke om medaljesjanser i Yorkshire to år senere. Det uten at hun ante noe om hva slags løype det dreide seg om, bare at terrenget i området trolig ville kle en klassikertype godt.

– Jeg har ikke noe mindre mål nå enn da jeg sa det i Bergen, men da var jeg vel litt rusa på endorfiner, humrer Andersen overfor procycling.no i utkanten av Leeds.

Har kjørt tøffe økter med Rivera

Oppkjøringen til VM har bestått av Ladies Tour of Norway og Lotto Belgium Tour, i tillegg til intens trening hjemme i Sittard der hun disponerer en leilighet fra Team Sunweb.

Her er det 27 år gamle Coryn Rivera som svarer når hun banker på over gangen, og de to har tilbragt mye tid sammen under den siste finpussen på veien mot Yorkshire.

– Forrige uke hadde jeg blytung trening annenhver dag og rolig i mellom. På den ene økta hadde jeg TSS (Training Stress Score) på rundt 340. Da hadde vi over fire timer med pes bak Hans Timmermans (Sunweb-leder) i bakkene rundt Valkenburg. Der fikk vi en del høydemeter og fart, forteller hun.

Fellesstartene i Yorkshire sammenliknes gjerne med Amstel Gold Race, så det var nok ikke noen dårlig finpuss hun og Rivera valgte seg.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Lørdag venter nesten 150 kilometers blodslit med stigningen Lofthouse som den definitivt største hindringen på vei inn mot de tre avsluttende rundene.

– Er bedre i motbakkene

Tidligere denne uka var Andersen, Stine Borgli, Ingvild Gåskjenn, Vita Heine og Katrine Aalerud på besiktigelse av VM-løypa. Med åtte ryttere i toppklasse fra Nederland fra startstreken, frykter Andersen at stigningen med nesten 100 kilometer igjen til mål blir starten på finalen i kvinneklassen.

– Den største utfordringen er nok de første to kilometerne. Klarer du å bite deg fast der og har litt mer å gå på, så slaker det ut mot toppen, sier hun.

Stavanger-jenta melder selv at hun går bedre i motbakkene nå enn tidligere i sesongen. Men når nederlenderne setter fullt press på, er sjansen absolutt til stede for at det går en avgjørende utskillelse allerede der.

– Jeg har på følelsen av at Annemiek (Van Vleuten) kommer til å kjøre der, fordi det er hennes største sjanse. Det blir vanskelig for henne å komme seg i et brudd senere, så jeg tror det blir hardt allerede derfra.

Dersom den norske 21-åringen havner i bakleksa, håper hun å finne lagvenninnen fra Sunweb i umiddelbar nærhet.

– Coryn er nok hvassere enn meg i bakkene. Hun har nok muligheten til å ligge enda bedre plassert opp Lofthouse og ta en vurdering derfra om hva hun bør gjøre, og kanskje bli med dersom det går et brudd derfra. De har et sterkt lag med Chloé (Dygert Owen, verdensmester i tempo tidligere i uka, vår anm). Jeg satser på at Coryn og jeg er litt lengre bak med Chloé, og at hun kan gjøre oss fram igjen. Så lenge man sitter ved Chloé, så må det går bra, fleiper Andersen.

(Saken fortsetter under bildet)

GODE LAGVENNINNER: Susanne Andersen foran Coryn Rivera under den første etappen i Ladies Tour of Norway i Horten. I VM kan nettopp Rivera være et godt hjul å følge underveis for Andersen. Foto: Simon Zetlitz Nessler, procycling.no

Regnbue-drømmer

Det norske femmannslaget er på papiret et meget god årgang. Både Heine og Borgli har gode sesonger bak seg, i tillegg er Aalerud en meget habil klatrer.

– Jeg tror laget vi har her gjør at vi har mange kort å spille på. Det er nesten slik at uansett hvem som ligger der framme, så får man et godt resultat, sier Andersen.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

– Hva er dine ambisjoner denne gangen?

– Jeg mener vi uansett skal ha en ambisjon om topp 10-resultat, og så er min personlige ambisjon medalje. Så drømmer man selvsagt om den regnbuen et sted bak der. Jeg tror det er mulig. Hvis jeg får sjansen i en spurt i en mindre gruppe, så tror jeg at jeg har spurten inne til å kjempe om seier. Jeg kan merke det spesielt i det siste, hvor bra jeg kan få det til her, sier Andersen.

Hun er selvsagt godt klar over at man først må overvinne overmakten i oransje. I den nederlandske leiren har Marianne Vos spist etappeseirer til frokost de siste ukene, så det er liten tvil om hvem som må bære favorittstempelet foran kvinnenes fellesstart.

– Hun er veldig «fresh» mot slutten av harde ritt. Hun liker også disse harde kneikene, så det er ikke sikkert at hun venter på en spurt, sier hun vel vitende om at 32-åringen har ankommet målområdet solo i både Ardèche og Ladies Tour of Norway de siste ukene.

Kamp mot overmakta

Nederland har et lag av potensielle vinnerkandidater til stede i Yorkshire. Dersom Vos skulle havne i trøbbel, har man fremdeles Annemiek Van Vleuten, Anna Van der Breggen, Lucinda Brand, Chantal Blaak, Demi Vollering og Floortje Mackaij å spille på.

– Det er nesten feige lag?

– På en måte er det litt urettferdig at det aller sterkeste landet stiller med åtte ryttere. Vi er fem som allerede er litt svakere enn nederlenderne, og så skal i tillegg vi dekke enda flere brudd fordi vi er færre. Det er vanskelig å konkurrere mot. Enten kommer de av gårde solo, men det hender også at det blir samlet mot slutten selv om det har vært et hardt ritt. Det er litt surt når man ser på hvor mange og sterke de er, og vet hvor hard jobb som venter lørdag for å klare å slå dem. Noen ganger er det bedre å være underdog enn å være storfavoritt.

– Hva slags ryttertype er det som vinner på lørdag?

– Det er en ganske brutal løype. Det er ikke mange steder der man ikke kommer til å ha det vondt. Det er nok en som tør å våge litt, og som takler belastningen best som vinner her. Jeg tror Coryn er en god kandidat med formen hun har vist i det siste. Marianne Vos er nok den aller største favoritten. Marta Bastianelli er en annen som tåler distansen veldig godt under harde ritt, avslutter Andersen.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Tagget med: , , , ,

Les også disse