STOR SEIER: For første gang i karrieren lyktes Alexander Kristoff virkelig i Gent-Wevelgem og tok en overlegen spurtseier. FOTO: Tim de Waele/Getty Images

Kristoff vant: – En av de største i karrieren min

Knut Andreas Lone
Tips meg @knut_lone
Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol

Publisert 31.03.19 16:48

Del på    

VIDEO: Gaviria maktet ikke å følge hjulet.

WEVELGEM (procycling.no): Mot mål i Wevelgem samlet det seg til spurt fra en redusert gruppe og UAE Team Emirates satt igjen med både Alexander Kristoff og Fernando Gaviria. Med 300 meter til mål fant colombianeren hjulet til nordmannen, men han hadde ikke kreftene til å følge.

Med 200 meter til mål åpnet veien seg for Kristoff og han klinte til. Til slutt var ingen i nærheten av å komme rundt ham. Over målstreken kunne han brøle for en overlegen seier, sesongens andre og karrierens første i den belgiske klassikeren.

– Fernando gjorde et strålende ritt og var med i front hele dagen, men han fortalte meg på de ti siste kilometerne at han ikke følte seg bra og jeg skulle gå for spurten selv. Normalt skulle jeg gjort opptrekk for han. Jeg fant et bra hjul og til slutt var jeg den sterkeste i spurten. Det er en enorm seier for meg og det redder på en måte våren min med en så stor seier, uansett hvordan resten går. Jeg er selvfølgelig veldig glad og jeg ser at formen min er bra mot Flandern rundt. Dette er litt enklere enn Flandern, men det er uansett en av de største seirene i karrieren min, fortalte Kristoff i seiersintervjuet vist på Eurosport Norge.

Nærmest Kristoff fulgte John Degenkolb (Trek-Segafredo) og Oliver Naesen (AG2R La Mondiale).

Se Kristoffs vinnerspurt her i video fra Eurosport Norge:

ANNONSE: Følg sykkelsesongen på Eurosport. Få tilgang til Eurosport Player her!

Kristoff offensiv

Både Kristoff og Gaviria var svært aktive underveis i dagens ritt. Gaviria gikk av gårde i et tidlig brudd, sammen med blant andre Peter Sagan, Wout Van Aert, Mathieu Van Der Poel, Luke Rowe og Niki Terpstra, men ble etter hvert tauet inn da man entret den siste delen av rittet.

Da forsøkte Kristoff seg med at angrep like i forkant av Baneberg, med 40 kilometer til mål, for å støte seg opp til en kvintett foran. 31-åringen nærmet seg foran Kemmelberg, men klarte ikke å komme seg helt opp.

Over den brutale brosteinsbakken satt han etter hvert sammen med Wout Van Aert og Zdenek Stybar, før det samlet seg igjen på strekkene etter bakken, og da gikk det mot spurt i Wevelgem.

Peiper: – Fantastisk lagarbeid

Tross at de bare hadde to ryttere – to spurtere – igjen i finalen, så gikk marginene i UAE Team Emirates favør på de siste ti kilometerne. I den reduserte gruppen ble det flere angrep, og mellom seks og én kilometer før mål var en firemannsgruppe av gårde, men det samlet seg.

Etter målgang snakker procycling.no med en ekstatisk Allan Peiper, sportsdirektør i Kristoffs lag.

– Jeg synes Alexander gjorde en fantastisk jobb i dag. Han er alltid bedre etter 250 kilometer. Under så harde forhold som i dag, med 150 kilometer dekket i løpet av de tre første timene, deretter bakkene og mye sidevind, så tror jeg Alex havnet i sin egen dimensjon i finalen, da han klarte å holde alle de andre bak seg.

Se seiersintervjuet med Alexander Kristoff fra Eurosport Norge:

ANNONSE: Følg sykkelsesongen på Eurosport. Få tilgang til Eurosport Player her!

Australieren var overbevist om at Kristoff kunne ta seieren da rytterne kom inn på oppløpet.

– Ikke [bekymret] i det hele tatt. Jeg så han spurte i Milano-Sanremo, og jeg vet det bare var 13. plass, men han spurtet og så virkelig kraftfull ut, og det var etter 300 kilometer. Det var ikke noen tvil om at han kunne gjøre en [god] spurt, den eneste bekymringen var hva vi skulle gjøre med Fernando. Vi spurte hvordan han følte seg med ti kilometer til mål og han sa han var ferdig. Vi sa: «hvis du kan gi Alex en hjelpende hånd, så gjør gjerne det» og han gjorde det, så det var fantastisk.

ANNONSE: Følg sykkelsesongen på Eurosport. Få tilgang til Eurosport Player her!

Les referat under resultatene!

Slik gikk det til:
Det ble en tøff kamp i innledning av rittet og til tross for en rekke angrep var det ingen som fikk gå av gårde. Med medvind ble det høy fart og etter omkring 50 kilometer skulle en svært solid gruppe slite seg løs.

Peter Sagan, Pascal Ackermann, Rudiger Selig (Bora-Hansgrohe), Tim Declercq (Deceuninck-Quick Step), Matteo Trentin (Mitchelton-Scott), Wout Van Aert, Maarten Wynants, Mike Teunissen, Taco Van der Hoorn, Boy Van Poppel (Jumbo-Visma), Luke Rowe (Sky), Cees Bol (Sunweb), John Degenkolb, Mads Pedersen, Jasper Stuyven, Edward Theuns (Trek), Fernando Gaviria (UAE Team Emirates), Mathieu Van der Poel (Corendon-Circus), Niki Terpstra (Direct Energy) og Jan-Willem Van Schip (Roompot) satt alle i gruppen.

To av Jumbo-rytterne, Van der Hoorn og Van Poppel, mistet tidlig følge, grunnet tekniske problemer, men de øvrige rytterne holdt det gående. Gitt gruppens styrke ville feltet imidlertid ikke gi mer enn de måtte og de ble holdt rundt minuttets avstand.

I hovedfeltet var det CCC Team og Lotto Soudal som gjorde mesteparten av jobben. Inn på de siste 100 kilometerne av rittet hadde frontgruppen en ledelse på ett minutt og 30 sekunder, men nå ventet den mest krevende delen av rittet.

Ny konstellasjon i front

Først prellet Van Schip av i Baneberg og i Kemmelberg like etter ble det ytterligere utskillelse. Etter en brutale brosteinsbakken satt Sagan, Trentin, Van Aert, Teunissen, Rowe, Bol, Pedersen, Stuyven, Theuns, Gaviria, Van der Poel og Terpstra igjen foran.

I bakkant av Kemmelberg ble det angrep i frontgruppen og Sagan slet seg løs. Han fikk også med seg Teunissen, Trentin og Theuns. De øvrige rytterne fra bruddet ble hentet igjen av hovedfeltet og uten noen i front lengre så satte Direct Energie seg i front og satte tempoet.

Over rittets tredje grusparti, Catacombs, gikk luken nedover og feltet var bare 40 sekunder bak kvartetten. Det fikk Luke Rowe til å gå på offensiven igjen og like etter partiet angrep han. Team Sky-rytteren gjorde en solid innsats og kom seg raskt opp.

Kristoff angriper

I terrenget på vei inn mot Baneberg for andre gang bestemte Alexander Kristoff seg for å gi det et forsøk og nordmannen angrep fra feltet. Han fikk raskt en luke på 20 sekunder til feltet og tok opp jakten på kvintetten foran. I feltet kontrollerte Jumbo-Visma og satte seg i front.

Inn mot Kemmelberg for siste gang så nærmet 31-åringen seg raskt, men hadde for langt opp da man entret bakken. I hovedfeltet klinket Zdenek Stybar (Deceuninck – Quick-Step) til og ble raskt markert av Wout Van Aert (Jumbo-Visma). Belgieren økte igjen farten og fikk noen meter.

Over toppen var de like bak Kristoff og de etablerte et samarbeid. Feltet var imidlertid ikke langt bak og trioen ble hentet inn igjen. Det skulle snart også Rowe, Sagan, Trentin, Teunissen og Theuns også, og det var status quo inn på de siste 20 kilometerne.

Grøndahl Jansen hentet på kilometersmerket

Med i det reduserte feltet hadde flere sterke spurtere kommet seg med. Deceuninck – Quick-Step satte sine menn i front til å jobbe for Elia Viviani, mens John Degenkolb (Trek-Segafredo), Matteo Trentin (Mitchelton-Scott), Danny Van Poppel (Jumbo-Visma), Gaviria, Kristoff og Sagan lurte i skyggene.

Det kom flere angrep på de siste to milene, men i de tøffe vindforholdene var det vanskelig å slite seg løs. En liten gruppe maktet dog å gå av gårde fra feltet med seks kilometer til mål.

I gruppen satt Amund Grøndahl Jansen (Jumbo-Visma), sammen med Jasper Stuyven (Trek-Segafredo), Jack Bauer (Mitchelton-Scott) og Sebastian Langeveld (EF Education First) og de fikk en brukbar luke.

Det ble imidlertid tøft i motvinden i det oppløpet i Wevelgem nærmet seg og plutselig kom feltet i stor fart bak dem. Like etter kilometersmerket ble de hentet.

Kristoff raskest

Deceuninck – Quick-Step tok initiativet inn på den siste kilometeren for å sette opp Elia Viviani, som ble nummer to i fjorårets utgave og satte høy fart.

Jack Bauer forsøkte et nytt angrep, men Wout Van Aert sørget for å nøytralisere det. Matej Mohoric (Bahrain-Merida) gikk til fra front med 300 meter til mål, mens Kristoff lurte like bak.

Da veien åpnet seg så Kristoff seg aldri tilbake. Gaviria maktet ikke å holde tritt med nordmannen da han fant hjulet hans med 300 meter til mål, og det gjorde ei heller noen av de andre.

Til slutt tar nordmannen en klar seier foran John Degenkolb (Trek-Segafredo) og Oliver Naesen (AG2R La Mondiale).

Tagget med: , ,

Les også disse