HEDRET PÅ PODIET: Men Alexander Kristoff ønsket seg mer enn å forsvare poengtrøya under dag fire av Tour of Oman. (Photo by Justin Setterfield/Getty Images)

Kristoff: – Skikkelig bom fra min side

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 19.02.19 14:28

Del på    

Mener han var for kald i duellen mot Sonny Colbrelli.

(procycling.no): Det meste gikk egentlig slik UAE Team Emirates-laget hadde sett for seg etter tre passeringer av den tøffe Al Jabal Street på dag fire av Tour of Oman. Stigningen er på i overkant av 3,2 kilometer og stiger 8,8 prosent i snitt den tøffeste veien over.

Den passasjen besteg hovedfeltet i midten, mens de to første passeringene gikk over den «enkle siden» med 6,8 prosent i snitt.

Etter Kristoffs eget utsagn «slet han som en okse» på de siste to passeringene. Han holdt likevel stand, og da UAE-laget tok fronten med litt over to mil igjen av etappen dreide det seg om å sveive inn Nathan Van Hooydonck (CCC Team), Ian Boswell (Katusha-Alpecin) og Darwin Atapuma (Cofidis) i front. Samtidig var det en tillitserklæring for troen på lagets norske klassikerrytter foran massespurten.

Bystrøm gjorde en strålende innsats

Bruddet holdt stand lenge, og det var faktisk inne på den aller siste kilometeren før utbryterne var kjørt i kapp.

Sven Erik Bystrøm hadde ansvar for å plassere treningskompisen inn i bakken og haugesunderen sviktet ikke. Kristoff fokuserte naturlig nok mot Greg Van Avermaet og Sonny Colbrelli foran spurten, men fikk litt uventende problemer med å ta seg reglementert forbi Clément Venturini (Ag2R).

(Artikkelen fortsetter under bildet)

OVERLEGEN SEIER: Sonny Colbrelli har en god avslutning også i kupert terreng, og viste det da han spurtslo både Greg Van Avermaet og Alexander Kristoff (skimtes i bakgrunnen) under dag 4 av Tour of Oman. (Photo by Justin Setterfield/Getty Images)

Det endte opp med at han dels ble sperret inne og dermed ikke fikk gått etter Colbrelli slik han ønsket:

– Jeg ble veldig sperra av Ag2r-rytteren (Venturini), ellers hadde jeg vært nærme. Det var en tung spurt med sidevind, så det var ikke helt optimalt for meg, sier Kristoff til procycling.no.

Har slått Colbrelli her før

Mens Bryan Coquard, André Greipel og Nacer Bouhanni var blåst av hovedfeltet alt før returen til Muscat, satt Kristoff akkurat der han hadde håpet på.

Oppløpet ved byens utstillings- og konferansesenter var tøft. Kristoff har vunnet etappen med runder over Al Jabal Street i Bousher Al Amerat tidligere, men da endte etappen opp på flatt underlag der byens turistministerium holder til.

Denne gangen dreide seg om stigning på rundt fire prosent på de siste 800 meterne og dels kraftig vind inn fra siden. Foran spurten fokuserte han mot bakhjulet til Greg Van Avermaet, som han håpet å komme seg opp på siden av og forbi på de siste meterne, der det flatet litt ut:

– Jeg satt der jeg skulle, men Venturini klippet hjulet mitt. Jeg stanset opp og bremset litt. Det skjedde akkurat da Greg gikk til, så det ødela spurten min helt. Det var ikke optimalt, spesielt ikke ettersom det skjedde i motbakke, forklarer han.

– Laget jobbet veldig bra

Kristoff endte til slutt på en skuffende femteplass. Colbrelli vant som han ville, foran Van Avermaet, Venturini og på de siste meterne smatt også Ryan Gibbons (Dimension Data) forbi på utsiden.

Etterpå tok 31-åringen fra Stavanger selvkritikk for hvordan han avsluttet det som var strålende teamwork at UAE-laget dagen sett under ett.

– Jeg var nok litt for kald og litt uheldig, så da ble det skikkelig bom fra min side. Laget jobbet veldig bra for meg, sier han.

Les referat fra etappen nedover i dette manus!

Resultater, 4. etappe:
1. Sonny Colbrelli (Bahrain-Merida) 3:17,09
2. Greg Van Avermaet (CCC Team) samme tid
3. Clément Venturini (Ag2r) st
4. Ryan Gibbons (Dimension Data) st
5. Alexander Kristoff (UAE Team Emirates) st
6. Benjamin Declerq (Sport Vlaanderen-Baloise) st
7. Iuri Filosi (Delko Marseille Provence) st
8. Baptiste Planckaert (Wallonie Bruxelles) st
9. Milan Menten (Sport Vlaanderen-Baloise) st
10. Jesus Herrada (Cofidis) st

(…)

15. Sven Erik Bystrøm (UAE Team Emirates) samme tid
66. Vegard Stake Laengen (UAE Team Emirates) +1:10

Slik gikk det til:

På dag fire av Tour of Oman hadde Alexander Kristoff igjen varslet at han skulle prøve seg og snakket da om å kjempe om etappeseieren.

Tidligere år har vidt forskjellige typer som Chris Froome og Peter Sagan vunnet ved utsiden av turistministeriet i Muscat.

Denne gangen var den avsluttende sløyfa forlenget med 12 kilometer, og det gjorde nok at UAE Team Emirates-vinnerskallen hadde håp om å sitte med ’to the bitter end’.

Kristoff har også vunnet her tidligere. Det skjedde i 2017, da han spurtslo Sonny Colbrelli. Dog var det under en annen målgang enn det som ventet i dag.

Lengre vei inn til mål

Totalt byr etappen på 2742 høydemeter. Det er de tre passeringene over Bousher Al Amerat som volder bekymring for spurterne. Den ’enkle veien’ holder 6,8 prosent over 3,2 kilometer og skal kjøres to ganger. Den ’tøffe veien’ over Bousher Al Amerat stiger 8,8 prosent over 3,4 kilometer.

Tidligere var det altså bare 13,5 kilometer til mål fra toppen og inn. Området er vindutsatt, og et angrep fra 2014 fra Chris Froome ble hentet inn i motvind da Vincenzo Nibali, Peter Sagan og Rigoberto Uran kjempet om seieren det året.

I år er det hele 27 kilometer inn til målområdet. Den siste mila er ikke rimelig ’straight forward’. På den siste kilometeren venter en skarp sving og slak stigning oppover mot målstreken ved byen utstillings- og konferansesenter de siste 800 meterne.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

DAGENS MENY: Tre passeringer av Bousher Al Amerat ventet på dagens etappe, men distansen inn til mål var blitt forlenga. FOTO: ASO/Tour of Oman

Kvintett i brudd

Som under mandagens etappe, var det mange som ønsket å være en del av bruddet. Flere konstellasjoner angrep, men ble kjørt inn igjen.

Da det endelig lyktes, hadde det alt gått 17 kilometer av etappen og da var det Ian Boswell (Katusha Alpecin), Darwin Atapuma (Cofidis) og Nathan Van Hooydonck (CCC) som sto bak. Litt senere tok i tillegg Damien Gaudin (Direct Energie) og Jérémy Leveau (Delko Marseille Provence) seg opp, noe som gjorde at vi fikk fem mann i tet.

Opp Al Jissah-klatringen etter 31 kilometer var det den forhenværende Sky-rytter Boswell som var første mann over toppen. Etter seks mils sykling var avstanden tilbake til hovedfeltet rundt fire minutter. Det var Astana som tok ansvar bak i hovedfeltet på vegne av sammenlagtleder Aleksei Lutsenko.

Ryttere får problemer opp Al Jabal Street

På vei opp Al Jabal Street (Bousher Al Amerat) for andre gang – og den tøffeste veien av de tre turene opp – begynte Jérémy Leveau å henge med hodet i bruddet. Fremdeles var det én tur opp igjen, og litt over fire mil igjen av etappen i rundt 25 varmegrader. Ved bakketoppen var franskmannen halvannet minutt bak.

Leveau var ikke den eneste som fikk problemer opp den røffe bakken. I feltet ble det også takk og farvel til ‘lette spurtere’ som Bryan Coquard, Nacer Bouhanni og kanskje ikke fullt så lette, André Greipel.

I denne perioden tok CCC-laget til front av feltet. Trolig i håp om at det gikk an å kjøre av endel spurtbein i det krevende terrenget. I en mindre gruppe ville jo også en kar som Greg Van Avermaet sitte med vinnersjanser.

Da den siste bakketoppen før retur mot Muscat ble passert, hadde trioen i front fremdeles halvannet minutt på hovedfeltet. Med 25 kilometer til mål var avstanden nede i litt over minuttet. Da hadde også Gaudin fått det, og måtte slippe bruddkompisene sine.

Kristoff med kontakt, men hektet av før spurten

Dermed var det bare å stramme sykkelskoene godt og forberede seg til spurt ved byens utstillings- og konferansesenter.

Hovedfeltet var nede i rundt 60 mann, og UAE Team Emirates hjalp til å front for å sveive inn rømlingene med tanke på en ny etappeseier for Alexander Kristoff.

Med 15 kilometer til mål var forspranget til Boswell, Atapuma og Hooydonck kuttet ned til 25 sekunder.

Bruddet skulle vise seg å være seiglivet. Tre kilometer unna streken hadde de fremdeles 18 sekunder å gå på. Først inne på den siste kilometeren ble Boswell og Atapuma, to meget habile klatrere, hentet inn.

Kristoff var engasjert i spurten, men fikk aldri opp dampen fra en vanskelig posisjon og på en krevende målgang i Muscat. Colbrelli holdt Greg Van Averamet og Clément Venturini fra livet, mens Stavanger-mannen ga opp og trillet inn som nummer fem.

Aleksei Lutsenko (Astana) ble nummer 12 og forvarte dermed ledertrøya. Sven Erik Bystrøm jobbet for Kristoffs sjanser mot slutten og til slutt nummer 15 på etappen.

Tagget med: , , , , ,

Les også disse