GIKK OVER MÅL: Det ble feilgiring og teknisk trøbbel for Alexander Kristoff da han endelig skulle få muligheten for UAE Team Emirates. Skjermdump via Eurosport Norge

Kristoff spaserte (!) over målstreken på Hatta Dam

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 27.02.19 13:23

Del på    

Sykkelen ødelagt etter tidligere velt.

(procycling.no): Alexander Kristoff angrep fra front da etappe 4 av UAE Tour skulle avgjøres opp den stupbratte turen til Hatta Dam.

Ting gikk ikke som nordmannen hadde sett for seg, da det ble bråstopp kun 50 meter senere.

Faktisk fanget TV-bildene på Eurosport Norge opp  en innbitt nordmann som tok seg gående over målstreken. En velt seks kilometer unna mål involverte Fernando Gaviria og en rekke andre syklister. Overfor procycling.no forteller Kristoff at også han var involvert, og at sykkelen hans viste seg å være ødelagt.

– Jeg var også involvert i den velten med 5-6 kilometer igjen, men jeg kom meg raskt opp igjen. Men jeg brukte for mye krefter og hadde ikke en sjanse. Løpet var kjørt for min del når den velten skjedde, sier Kristoff til procycling.no.

– Hva det i den velten du endte opp med å ødelegge sykkelen din?

– Jeg gikk egentlig ikke skikkelig ned, så jeg vet ikke helt om sykkelen knakk der eller om det var en svakhet etter velten i Oman. Sykkelen knakk i hvert fall opp bakken til mål. Løpet var nok uansett kjørte for meg ettersom jeg brukte for mye krefter for å komme meg opp igjen. Jeg kjørte jo maks de siste fem kilometerne, og da er det vanskelig å vinne, presiserer Kristoff.

Ewan vant – Roglic forsvarte trøya

Til sammenlikning virket Caleb Ewan fjærlett opp de siste 200 meterne som holder opp til 17 prosent i det bratteste partiet. Lotto Soudal-rytteren hadde små problemer med i vinne etappen, og sende et lite skremmeskudd til konkurrentene med tanke på Milano-Sanremo.

– Det var kanskje litt overraskende at min første seier i år kom her og ikke på en flat etappe, men det er alltid deilig å få sin første for nytt lag, uttalte Ewan til Eurosport Norge etterpå.

Matteo Moschetti tok andreplassen, mens sammenlagtleder Primoz Roglic forsvarte trøya med tredjeplass.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

SUR GÅTUR: Mekanisk trøbbel spolerte det som trolig hadde blitt en plassering helt i toppen for Alexander Kristoff under dag 4 av UAE Tour. FOTO: Skjermdump via Eurosport Norge

En spaserende Alexander Kristoff maktet naturlig nok ikke å holde seg innenfor topp 10 på etappen.

Toppnavn ned i velt

Det ble en dramatisk avslutning på etappen da Alejandro Valverde, David Gaudu og Emmanuel Buchmann alle gikk ned i velt, der også Fernando Gaviria og altså Kristoff var involvert.

De tre førstnevnte lå på plassene bak Roglic i sammendraget.

Gaudu fikk heller ikke kontakt før den siste bakken, noe som gjorde at han tapte tid både i sammendraget og i kampen om den hvite trøya.

Valverde imponerte på sin side voldsomt etter at han fikk kontakt med gruppa igjen og avsluttet etappen på 9.-plass …

Du finner et lengre referat fra etappen nedover denne manus!

Resultater fra 4. etappe:
1. Caleb Ewan (Lotto Soudal) 4:27,07
2. Matteo Moschetti (Trek-Segafredo) +2
3. Primoz Roglic (Jumbo-Visma) samme tid
4. Quentin Jauregui (Ag2r-La Mondiale) +5
5. Luka Mezgec (Mitchelton-Scott) samme tid
6. Wilco Kelderman (Team Sunweb) st
7. Diego Ulissi (UAE Team Emirates) st
8. Alejandro Valverde (Movistar Team) st
9. Marco Haller (Katusha-Alpecin) st
10. Bauke Mollema (Trek-Segafredo) st

Resultater sammenlagt:
1. Primoz Roglic (Jumbo-Visma) 14:05,10
2. Alejandro Valverde (Movistar Team) +21
3. David Gaudu (Groupama FDJ) +38
4. Emmanuel Buchmann (BORA-Hansgrohe) +46
5. Wilco Kelderman (Team Sunweb) +54
6. Dan Martin (UAE Team Emirates) +1:01
7. Tom Dumoulin (Team Sunweb) +1:04
8. Victor De La Parte (CCC Team) +1:12
9. James Knox (Deceuninck Quick Step) +1:14
10. Davide Formolo (BORA-Hansgrohe) +1:15

Slik gikk det til:

Seks mann stakk av tidlig fra hovedfeltet på den 201 kilometer lange etappen med målgang på Hatta Dam under dag fire av UAE Tour.

Ubeskjedent plasserte Gazprom-Rusvelo tre mann (!) der framme: Alltid offensive Stephan Kurianov, Artem Nych og Igor Boev. I tillegg var Will Clarke (Trek-Segafredo), Alessandro De Marchi (CCC) og Charles Planet (Novo Nordisk) der framme.

Bruddet fikk nesten åtte minutters forsprang før hovedfeltet begynte å stramme inn tømmene. Med mellom fem og fire mil til mål, ble forholdene brått vanskelig da sidevind blåste ørkensand over rytterne.

Forbannet Valverde

Da hovedfeltet ankom den samme passasjen delte det seg i tre. Foran satt blant andre Alejandro Valverde og sammenlagtleder Primoz Roglic.

I den siste gruppa befant Dan Martin og en rekke UAE-hjelpere seg. Valverde viste tydelig fram at han var misfornøyd med samarbeidet da gruppa som lå imellom tok seg opp til de rundt 20 rytterne i front. Groupama FDJ, Team Sunweb og Jumbo-Visma var mest toneangivende, mens Martin ble holdt med selskap av navn som Richie Porte, Caleb Ewan og Bauke Mollema bak.

Det samlet seg igjen. Kaoset gjorde at avstanden opp til bruddet ble kappet ned ytterligere, samtidig som Kurianov måtte slippe bruddkompisene sine. Russeren har vært i brudd under samtlige etapper så langt, og trengte nok dermed en pust i bakken.

Kristoff, Martin eller Gaviria?

På tross av et par tøffe kneiker underveis, er det de siste 200 meterne av etappen som er altavgjørende. Her har John Degenkolb, Juan José Lobato og Sonny Colbrelli vunnet tidligere.

Italieneren vant her i fjor, da etappen var et ledd av Dubai Tour. Den stiger mellom 12 og hele 17 prosent opp til mål, noe som gjør at posisjonskampen er alfa og omega.

I forkant av etappen uttalte Alexander Kristoff til Eurosport at Fernando Gaviria var lagets hovedfokus, men også nordmannen har vist seg fram her med fjerdeplass under samme avslutning i fjor.

– Blir det deg eller Gaviria, Diego Ulissi eller Dan Martin det skal kjøres for i dag?

– Det er et godt spørsmål. Den kan passe til oss alle. Ser man på de siste dagene. Fernando har hatt en bra spurt – vi skal prøve å sette ham i en bra posisjon. Jeg skal prøve å jobbe for ham, men kanskje får jeg også en mulighet til å spurte hvis jeg har noe igjen mot slutten. Vi må også prøve å holde øye på Dan Martin med tanke på sammendraget. Hovedfokus blir på Fernando i dag, lød svaret til Kristoff overfor Eurosport.

Den gangen var det Colbrelli, Magnus Cort og Timo Roosen som taklet bakken enda bedre enn rogalendingen. Etappen husket også for en heltemodig Brandon McNulty (Rally Cycling) i brudd. Han hadde tre og et halvt minutt å gå på med 26 kilometer igjen, og ble ikke tatt inn før i bunnen av den korte, men brutale bakken.

De Marchi måtte stanses

Onsdag hadde også hovedfeltet en jobb å gjøre da rømlingene hadde 3:19 å gå med 30 kilometer igjen. Der framme satt selve utbryterkongen Alessandro De Marchi noe som gjorde at feltet måtte ta kvintetten på fullt alvor.

Det skulle vise seg at feltet hadde grei kontrolle denne gangen. Med 23 kilometer igjen var forspranget under to minutter, og fortsatte bare å minke.

Gårsdagens etappevinner Valverde hadde satt hele laget sitt i front, og det var ikke snakk om at en «McNulty-situasjon» skulle gjenta seg denne gangen.

Dumoulin angrep

Mot slutten av etappen forsøkte i all hovedsak De Marchi og Clarke å holde hovedfeltet på betryggende avstand, men det var egentlig ingen tvil om at dette kom til å bli samlet.

23 år gamle Nych var rytteren Gazprom-laget stolte på, og han holdt De Marchi og Clarke med selskap med i underkant av 15 kilometer igjen og fremdeles 45 sekunder på feltet.

Med 10 kilometer igjen var det kun De Marchi igjen der framme. Over en liten knekker angrep Tom Dumoulin. Italieneren var nå helt kokt og hadde ingen mulighet til å svare.

Dumoulin fikk Tony Martin og Jumbo-Visma-laget i hælene på vegne av Roglic i rittets ledertrøye. Det var nok også bare en liten test for Giro d’Italia-vinneren fra 2017.

Stor velt

Seks kilometer unna streken gikk det så en større velt langt framme i hovedfeltet. Valverde, David Gaudu og Emmanuel Buchmann, trioen på plassene bak Roglic i sammendraget, var blant de involverte.

Det samme var Fernando Gaviria. Og – som det etter hvert skulle vise seg – også Alexander Kristoff.

Gruppene samlet seg til slutt, men det var en tung reise opp med høyt tempo fra blant andre Jumbo-Visma i jakten på Dumoulin i front av feltet.

Kristoff fikk sjansen

Gaviria var ikke i posisjon før spurten, men det var Kristoff noe som gjorde at han kunne gå for egen sjanse. Etter å ha angrepet fra front i bunnen av bakken, ble det dessverre bråstopp for Stavanger-mannen.

Caleb Ewan vant etappen slik han ville, mens Kristoff ble nødt til å trille sykkelen over målstreken et stykke bak de beste. Sykkelen var ødelagt som en følge av velten noen få kilometer unna mål.

Dermed fikk ikke nordmannen den avslutningen opp Hatta Dam han hadde håpet på.

Tagget med: , , , , ,

Les også disse