SESONGENS TREDJE: Dylan Groenewegen spurtet inn til en ny seier på åpningsetappen i Paris-Nice. FOTO: David Ramos/Getty Images

Kristoff fikk skotrøbbel i sidevinden – seier til Groenewegen

Knut Andreas Lone
Tips meg @knut_lone

Publisert 10.03.19 15:03

Del på    

Hektisk dag preget av vind.

(procycling.no): Den første etappen av Paris-Nice ble preget av kraftig vind, som sørget for en hektisk dag for rytterne. Flere ganger ble feltet splittet og med 45 kilometer til mål skjedde den avgjørende utskillelsen.

Alexander Kristoff satt dårlig plassert og ble kjørt av, mens Sven Erik Bystrøm og Amund Grøndahl Jansen satt på riktig side.

Inn mot mål tok Jumbo-Visma kontrollen og på oppløpet spurtet Dylan Groenewegen inn til seier i en jevn duell med Caleb Ewan. Bystrøm ble beste norske rytter på en 13. plass.

Langt opptrekk fra Grøndahl Jansen

Amund Grøndahl Jansen gjorde en svært solid jobb for den nederlandske spurteren på de siste kilometerne. Nordmannen ledet opptrekket inn på den siste kilometeren og holdt fronten lenge.

– Det var et kjempehardt ritt, så man merker på slutten at det ikke er en vanvlig spurt hvor man kan klemme til med 1000 watt i et opptrekk. Alle satt på stålet. Dylan og jeg satt et stykke bak ved spurten på tre kilometer. Så med to til halvannen kilometer igjen så begynner jeg allerede i vinden med å forsere og så drar vi forbi hele feltet fra kanskje 30. posisjon. Så holdt jeg vel til 450 meter eller noe sånt og da var jeg ferdig. Men godt at han tar den da. Godt å kjenne at det endelig fungerer, fortalte han til TV 2 etter etappen.

Deretter overlot han føringen til Mike Teunissen, som slapp seg ut til siden like etter, da flere ryttere begynte å komme rundt. Sonny Colbrelli forsøkte seg på en langspurt og endte opp som opptrekker for øvrige spurtere.

Groenewegen lanserte spurten sin like etter og kom rundt til venstre i veibanen, med Caleb Ewan limt til hjulet. De to viste seg raskt som de to raskeste og den lille australieren gikk etter hvert opp på siden og utfordret. På de siste meterne ble det svært jevnt og begge rytterne hadde et godt innslag, men nederlenderen hadde marginene på sin side og tok med det sin tredje seier for sesongen.

 

Kristoff satt ut av skotrøbbel

Alexander Kristoff var ingen faktor i spurten. UAE-kapteinen fikk trøbbel med skoene på verst tenkelige tidspunkt.

– Jeg følte meg bra i dag, men da det splittet opp med 35 km igjen så løsnet klossen under skoen. Jeg måtte derfor slippe meg ned i servicekøen og ble stående i veikanten for å få ny sko. Det var noe dritt, sa Kristoff til TV 2 etter etappen.

31-åringen hang med i den første vifta i det uhellet inntraff. Kristoff byttet klosser for en uke siden, og har trent med samme klosser gjennom uka. Alt har virket normalt.

– Jeg har aldri opplevd noe lignende før og ble veldig overrasket. Dette var rett og slett uflaks. Jeg satt veldig fint med og ville nok kjempet i toppen, men når utstyret ikke fungerer så nytter det ikke, legger han til.

– Jeg håpte at det skulle samle seg og jaget for å komme meg tilbake, men jeg kom ikke lengre enn til gruppe tre.

Til slutt trillet Stavanger-syklisten over mål som 127. mann, 2:50 bak etappevinneren.

Tidstap for flere favoritter

Den tøffe vinden sørget for å hekte av flere potensielle etappevinner med 45 kilometer til mål. Blant dem Alexander Kristoff, som satt i femte vifte da toget gikk. Samme skjebne led også Marcel Kittel (Katusha-Alpecin) og Mark Cavendish (Dimension Data).

For enkelte sammenlagtkandidatene ble det også problemer. Miguel Ángel López (Astana) var før etappen en av favorittene til å vinne rittet sammenlagt, men måtte svelge et tidstap på ett minutt og fire sekunder.

Videre tapte også fjorårsvinner Marc Soler (Movistar) tid. Han kom i mål to sekunder foran López, mens Domenico Pozzovivo (Bahrain-Merida), Fabio Aru (UAE Team Emirates) og Ion Izagirre (Astana) tapte nærmere tre minutter.

Verst ble tidstap for Sergio Henao (UAE Team Emirates) og Ivan Ramiro Sosa (Team Sky), som tapte henholdsvis 4:31 og 4:32.

Referat følger under resultatene:

Slik gikk det til:

Umiddelbart på den 138,5 kilometer lange etappen med start og mål i Saint-Germain-en-Laye fikk tre ryttere gå løs. Med et felt fylt med raske spurtere var det neppe noen som så for seg noe annet enn en massespurt, men tre av de franske kontinentallagene sendte ut ryttere i brudd.

Damien Gaudin (Direct Energie), Amaël Moinard (Arkea-Samsic) og Romain Combaud (Delko Marseille Provence) hadde fått en luke på tre og et halvt minutt over den første av dagens to tredjekategorier, Côte de Beynes, etter 20 kilometer, med Gaudin først over.

Vinden preger rittet

Etter en drøy times sykling begynte det å tilspisse seg litt i feltet, når man ble eksponert for den kraftige vinden i området. Først gikk en større velt og ikke lenge etter grep Groupama-FDJ tøylene og sprengte feltet i sidevinden.

Ledelsen til trioen foran sank drastisk, men det skulle snart samle seg igjen og man slapp opp på farten. Rittet gikk inn og ut av bebyggelse og skog, noe som dermed gjorde det vanskelig å skape ordnetlige splitter, men skapte nerve i feltet.

Michael Matthews (Team Sunweb) ble offer for en velt og måtte stå av rittet. Colombianerne Ivan Ramiro Sosa (Team Sky) og Rigoberto Uran (EF Education First) blåste av veien, men var raskt tilbake.

Kristoff kjøres av

Med 45 kilometer til mål satte AG2R opp farten og ble straks avlastet av Groupama-FDJ, i det landskapet igjen åpnet seg og det ble gitt full gass, og splittet hovedfeltet i mange grupper.

Alexander Kristoff satt dårlig plassert og havnet langt bak i rekkene, mens Sven Erik Bystrøm satt helt foran og var med i den fremste seleskjonen.

Splitten i den kraftige vinden sørget for store avstander mellom gruppene og da det aldri roet seg ordentlig igjen var det begrenset med ryttere som maktet å komme seg opp igjen.

Jumbo-Visma tar kontrollen

Etter hvert som man nærmet seg ankomst Saint-Germain-en-Laye ble igjen farten skrudd opp, nye splitter oppstod og ryttere falt av bakfra frontgruppen.

På en innlagt spurt med 18,5 kilometer til mål var Astana-rytter Luis León Sánchez frempå og sikret seg tre bonussekunder, tett etterfulgt av Team Sky-duo Michal Kwiatkowski og Egan Bernal.

Etter som man skiftet mellom åpent og beskyttet landskap var det stadige taktskifter, og frontgruppen strekte seg gang på gang. Med 13 kilometer til mål var Team Sky igjen våkne med og Luke Rowe ledet an et angrep med Michal Kwiatkowski og Egan Bernal på hjul. Trioen åpnet opp en liten luke, før flere desperat støtet seg opp igjen.

Da det etter hvert ble samling i front igjen tok Jumbo-Visma over initiativet og sørget for å holde Dylan Groenewegen foran og ute av trøbbel, samtidig som de holdt en jevn høy fart.

Philippe Gilbert (Deceuninck – Quick-Step) forsøkte med et angrep med to kilometer til mål, men ble tauet inn av Amund Grøndahl Jansen like etter man hadde passert flamme rouge.

Tagget med: , , , ,

Les også disse