MANGE JERN I ILDEN: Joona Laukka har hjulpet mange nordmenn ut de siste åra. Alexander Kristoff framforhandlet sine første proffkontrakter selv, før han skrev under en avtale med finnen som Katusha-rytter. (FOTO: Tim De Waele)

Kristoff-agent: – Detaljer gjenstår fortsatt

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 24.04.15 10:18

Del på    

Toårsavtalen med Katjusja er ikke signert, ifølge Laukka.

(procycling.no): Fredag morgen sendte Katjusja ut en pressemelding som forteller at «Alexander Kristoff har forlenget med Katjusja».

Det står også at «detaljene rundt den nysignerte kontrakten ikke vil bli avslørt».

– Kristoff har signert. Vi fikk grønt lys for å skrive den meldingen. Men mer vet vi ikke om detaljene i avtalen, og det kan vi ikke kommentere ytterligere rundt, sier Vitalij Abramov i lagets pressetjeneste til procycling.no.

Ingen endelig avtale

procycling.no kontaktet 27-åringens agent, Joona Laukka, for å høre mer om den nye avtalen.

– Vi jobber fremdeles med den, sier Laukka til procycling.no.

– Det kom en pressemelding fra Katjusja som sier at alt er klart, stemmer ikke det?

– Vi har skrevet under på en avtale med Katjusja. Det er en pre agreement (intensjonsavtale, vår anm.). For å utferdige den, er vi nødt til å skrive en UCI-kontrakt. Det er noe våre advokater er nødt til å se på. Jeg vet ikke når den blir klar.

Avtaler som kan brytes

Det er verken uvanlig å signere intensjonsavtaler i sykkelsporten eller i næringslivet generelt.

Slike avtaler indikerer at partene er et godt stykke på vei å bli enige, og har intensjoner om å bli nettopp det.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

SIKKERHET: Alexander Kristoff har skrevet under en intensjonasavtale med Katjusja, men venter fortsatt med å signere toårsavtalen. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM

SIKKERHET: Alexander Kristoff har skrevet under en intensjonasavtale med Katjusja, men venter fortsatt med å signere toårsavtalen. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM

Men det kan også brytes, og er langt ifra like omfattende som det internasjonale sykkelforbundets standardiserte avtaler.

Skriver du under på den, kommer du deg ikke bort ifra avtalen igjen. Det kan du med en intensjonsavtale.

Edvald Boasson Hagen (Tinkoff-Saxo) og Gabriel Rasch (IAM Cycling) er to av rytterne som har brutt intensjonsavtaler de siste årene.

Etter det procycling.no erfarer er intensjonsavtalen et slags sikkerhetsnett for Alexander Kristoff og hans støttespillere.

Usikkerhet rundt Katjusja

Det er fremdeles noe uklart om hvordan Igor Makarovs mannskap vil se ut neste år, og før det sportslige og økonomiske fundamentet er lagt, er heller ikke den norske superstjernen ute etter å binde seg fullt ut.

procycling.no har tidligere skrevet at Team Sky svært gjerne ser nordmannen i sine rekker de neste to årene.

• Les også: Team Sky står med åpne armer mot Kristoff

Det gjør også flere av de beste klassikermannskapene i den internasjonale sykkelsporten.

– Dersom han vil, kan nok Alexander sykle for de fleste av storlagene. Vi har gitt noen lag beskjed om at han kan tenke seg å sykle for dem, men fremdeles regner vi med å bli enige med Katjusja. Det er bare små detaljer som gjenstår, sier Laukka.

I pressemeldingen fra Katjusja siteres Kristoff på at han er «veldig fornøyd».

– Det tok ikke lang tid før vi ble enige. Jeg hadde kontrakt ut sesongen, men håpet mitt var å bli på dette vinnerlaget.

– Betales som lagkaptein

Den forrige kontrakten nordmannen skrev under med Katjusja, ble framforhandlet under Tour de France for snart to år siden.

Stavanger-mannen skrev under på en grunnlønnsbasert avtale uten spesielle bonuser for å vinne verken Milano-Sanremo eller Flandern rundt.

Ifølge Laukka har ikke strukturen i avtalen gjennomgått store endringer denne gangen heller.

– Den er litt annerledes, men den er ikke bare bonusbasert. Den største forskjellen er at det er en avtale for en lagkaptein. Alexander blir betalt for å vinne de store bonusene. Han kan utløse ekstrabonuser for seirer i enkelte ritt, men det er fortsatt snakk om en avtale med en flat lønn i bunnen.

– Er den mye bedre enn den forrige han hadde?

– Ja, det kan jeg vel innrømme. Det hadde vært dumt å si noe annet, sier Laukka med et smil.

PS! Verken Alexander Kristoff eller trener Stein Ørn har vært tilgjengelige for kommentarer fredag formiddag.