FJORÅRETS VINNERE: BMC Racing forsvarer lagtempotronen i Qatar, men det blir en amputert versjon av øvelsen i 2016. (c)Tim De Waele

VM i lagtempo i krise

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 23.09.16 11:37

Del på    

Kun 10 av 18 storlag stiller. Ingen får WorldTour-poeng.

(procycling.no): Har VM i lagtempo livets rett? Det er et betimelig spørsmål etter at åtte lag har vendt tommelen ned for det som faktisk var en prestisjetung konkurranse i fjor.

I Richmond tok BMC gullet foran Etixx og Movistar. Alle de 17 WorldTour-lagene stilte opp, og de kjempet om 200 WorldTour-poeng.

Foran det kommende mesterskapet i Qatar er det bestemt at det ikke deles ut poeng til mesteren i lagtempo. Dette fordi oppslutningen er såpass slunken.

Koster opptil 450 000 kroner

Det faktum, kombinert med at profflagenes utgifter til konkurransen er estimert til mellom 350 000-450 000 norske kroner, gjør at mange lag har takket nei til å delta.

At UCI har tilbudt seg å dekke snaue 20 000 av transportutgiftene var for lite, for sent.

For lag som vanligvis ikke kjemper i toppen av denne type konkurranser, er det et enkelt valg å stå over hele greia.

– I fjor tjente vi inn 130 poeng for sjuendeplassen vår, men i år ligger det ingenting i potten, så vi er ikke nødt til å forsvare plassen vår på WorldTour-rankingen. For å være ærlig, så er det de fem største lagene som får alle eksponeringen. Vi andre blir langt mindre synlige, sier Lotto-Soudals Marc Sergeant til cyclingnews.com.

Gjorde comeback etter 17 år

VM i lagtempo var opprinnelig UCIs forslag slik at de fikk implementert profflagene i mesterskapet.

Konkurranseformen gjaldt tidligere for landslag, men døde ut etter 1994-sesongen.

Under VM i Valkenburg gjenoppsto konkurransen, men nå stilte man for laget sitt – ikke hjemlandet.

At kun BMC Racing, Ag2r La Mondiale, Astana, Etixx-Quick Step, Movistar, Orica-BikeExchange, Giant-Alpecin, Katusha, LottoNL-Jumbo og Team Sky stiller til årets dyst, gjør at det brenner et blått lys for lagtempoen under neste års VM i Bergen, også.

– Konkurranseformen skal ettergås

Lagenes egen interesseorganisasjon (AIGCP) truet lenge med å boikotte hele konkurransen, men ble til slutt enige om å stille – mot at «konkurransemodellen i samråd med dem skal bli ettergås foran framtidige utgaver».

Det ble også enighet om å gjøre som under resten av øvelsene i mesterskapet; å sløyfe WorldTour-poengene.

– Det er ingen poeng å ta med seg og det koster mye penger å reise over med materiell, støtteapparat og rytter. Konkurransen kommer også helt på tampen av sesongen, det er kanskje det mest utslagsgivende.

– Men synes det er synd. Jeg liker konkurranseformen, samtidig som jeg forstår utfallet. Denne avgjørelsen ble tatt over mitt hode, sier Tristan Hoffman hos Tinkoff.

Laget opphører denne sesongen, så det var for så vidt ingen gode grunn for at eier Oleg Tinkov skulle åpne lommeboka for dette.

I fjor endte Tinkoff-laget for øvrig sist av alle 27 lag i lagkonkurransen. Flere ryttere gikk ned i en velt, og laget klokket inn over åtte minutter bak BMC Racing.

Tagget med: , , ,

Les også disse