I FRI UTFOLDELSE: Det famøse bildet av Andreas Leknessund og Olav Hjemsæter foran VM på hjemmebane i 2017. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no

– For mange klubbryttere er dette årets viktigste ritt

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 17.01.19 18:57

Del på    

Delte reaksjoner på NM-løsningen.

(procycling.no): Da få klubber viste konkret interesse for å arrangere sommerens NM i landeveissykling, falt Norges Cykleforbund ned på et slags kompromiss ved å stramme inn arrangementet og la klubbene Ringerike SK og Glåmdal SK dele på ansvaret.

Les også: Sykkel-NM 2019 til Ringerike

Et resultat av dette er at U23-fellesstart, lagtempo og gaterittet er fjernet fra NM-programmet.

Det jobbes videre med å få U23-fellesstaten inn i et av årets fem Norgescupritt, mens de to andre risikerer å falle helt fra.

– Flott at noen tar ansvaret, men burde vært langt bedre planlagt og forberedt fra Norges Cykleforbund. Jeg forventer at de finner en løsning for de andre øvelsene. Sykkelbredden i Norge er mer enn stor nok til å forsvare et U23-NM, sier sykkelsjef Jens Haugland hos Uno-X Development Team til procycling.no.

– Kjipt at det mister prestisje

Olav Hjemsæter (19) i Team Coop hadde satt opp den aldersbestemte fellesstarten som et av sine store mål denne sesongen. Han synes dermed det er trist at rittet ser ut til å miste deler av sin prestisje:

– Jeg regner med at det blir arrangert i forbindelse med en Norgescup, men jeg frykter at flere av kontinentalrytterne vil stå over på grunn av andre UCI-ritt med respektive lag og landslag. at vi ikke får et eget arrangement i forbindelse med NM. Dette er jo et av høydepunktene for oss U23-ryttere og for mange av klubbrytterne er dette årets viktigste ritt. Jeg har selv satt det som et av årets mål, og synes dermed det er kjipt at det mister prestisje, sier Hjemsæter til procycling.no.

Når NM-utdelingen likevel har tatt så lang tid som den har gjort, mener Hjemsæter man skal være takknemlig for at mesterskapet blir tatt tak i på kort varsel.

– Fellesstarten på Røyse synes jeg ser veldig underholdende og interessant ut. Det er en løype som passer mange av rytterne på Team Coop. Der skal vi ha flere kort å spille på i en spennende finale.

At moderklubben og treneren hans har fått ansvaret for å arrangere temporittet, er romerikingen udelt positiv til:

– Det blir en løype som jeg har brukt mange timer under tre år ved NTG Kongsvinger. I tillegg er det min nåværende trener Ole Petter Vibekken som arrangerer, så det synes jeg er kult.

Skylder på dårlig økonomi

Med fellesstart i Hole på Ringerike, får Søren Wærenskjold (Ringerike SK/Joker Fuel of Norway) mesterskapet «rett utenfor stuedøra».

18-åringen er opprinnelig fra Mandal, men har både syklet for den lokale klubben og vunnet flere ritt på Ringerike de siste åra. Han mener dårlig forbundsøkonomi og et vanskelig sponsormarked må ta sin del av skylda for at norgeseliten i landeveissykling ender opp med et amputert mesterskap til sommeren.

– Man ser en tendens etter sykkel-VM i Bergen. Det blir vanskeligere å skaffe sponsorer og arrangører. For min del er det en grei løsning på problemet. Så får vi se om en eventuell norgescup blir et U23-NM. Det jo selvfølgelig gøyere å sykle når sjansen for et godt resultat er større. Det er nok krevende å skaffe nok frivillige vakter og den økonomiske situasjonen har vel ikke vært så dårlig på en god stund, sier Søren Wærenskjold i Joker Fuel of Norway til procycling.no.

Tiller: – Lang tradisjon brytes

I fjor var det total dominans fra Uno-X Development Team i U23-klassen. Torjus Sleen hentet hjem trøya, foran lagkompisene Iver Skaarseth og Syver Wærsted.

Et par sesonger tidligere var det total dominans fra Joker Fuel of Norway i den samme årsklassen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

NORGESMESTER: Rasmus Tiller ble norgesmester i 2017. Foto: Ned Alley / NTB scanpix

BLE NORGESMESTER SOM U23-RYTTER: Rasmus Tiller klinket til i 2017. Han synes det er synd at tradisjonen med egen U23-fellesstart i herreklassen nå brytes i NM-sammenheng. Foto: Ned Alley / NTB scanpix

På tross av det har U23-fellesstarten ofte blitt fulgt med stor interesse hos sykkelentusiastene.

– Jeg synes det er synd at en lang tradisjon med U23-NM blir borte, sier Rasmus Tiller som endte på fjerdeplass i U23- og tok NM-sølv i eliteklassen i Sandefjord.

Mange husker sikkert også NM-gullet hans i eliteklassen i Stjørdal for to år siden. Til alt overmål tok han det som U23-rytter, en bragd Hjemsæter & Co. får prøve å kopiere på Ringerike.

– Jeg forstår det dersom det handler om penger, men overgangen fra junior til senior blir jo ikke noe mindre nå, påpeker Tiller.

– Den fineste øvelsen

Han syklet på lag med Anders Skaarseth og Tobias Foss under NM i lagtempo på Lillehammer i 2017.

Skaarseth forteller til procycling.no at han hadde planer om å gjøre comeback i den disiplinen til sommeren.

– Det er synd lagtempo ikke er på programmet per dags dato nå som vi på Lillehammer hadde tenkt å ta tilbake tronen.

I fjor var det Ringerike SK med Andreas Leknessund, Sondre Midtsveen og Sindre Kulset som stakk av med pokalen.

– Dine tanker om U23-fellesstarten, Anders?

– Det er kanskje den fineste øvelsen under hele NM: Prestisje innad mellom kontilagene, mange kjente og «ukjente» som får muligheten til å vise seg fram, lyder svaret.

Fellesstartsløypa får skryt

Rytterne procycling.no har kontaktet i sakens anledning virker å være positive til fellesstartsløypa (arrangeres for herrer elite, dame elite og junior) i Hole kommune og bygda Røyse.

– Den ser veldig fin ut. Det kommer nok til å bli et skikkelig NM med en del publikum og prestisje som normalt, melder Skaarseth.

– At arrangementet går i Hole/Røyse tror jeg kan bli bra. Det er jo i nærheten av Oslo, så jeg håper på bra oppmøte i form av publikum, sier Tiller – som ankommer mesterskapet i tospann med Dimension Data-kollega Edvald Boasson Hagen.

PS: Sommerens sykkel-NM i Hole består av fellesstart for junior menn og kvinner lørdag 29. juni, samt fellesstart for herrer og damer elite søndag 30. juni. Temporittene avholdes på Kongsvinger torsdag 27. juni. Du finner løypekartet her!

Tagget med: , , , , , , ,

Les også disse