UTENFOR PROGRAMMET: Iver Skaarseth, Torjus Sleen og Syver Wærsted gjorde rent bord under U23-fellesstarten i Sandefjord. Per nå er ikke fellesstarten i den aldersklassen inne i NM-programmet den siste helga i juni. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no

Dette får du ikke oppleve under sommerens sykkel-NM

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 17.01.19 18:50

Del på    

Kutter øvelser for å holde arrangementet til én helg.

(procycling.no): Ifølge forbundets egen norm, skal NM-arrangøren være klar 18 måneder før mesterskapet avholdes. Ofte har ny arrangør blitt offentliggjort under siste dag av mesterskapet året i forveien, men et godt stykke ut i januar var ingenting avklart denne gangen.

Sykkelforbundet melder først torsdag at Ringerike SK og Glåmdal SK i fellesskap har gått med på å arrangere NM den siste helga i juni.

Se kart for fellesstartene i bunnen av artikkelen!

Da Sandefjord påtok seg oppdraget i fjor, startet NM-uka med fellesstart for juniorklassene og U23 søndag 17. juni. Etter avvikling av temporitt fordelt over to dager, skled arrangementet over i gateritt fredag og fellesstarter søndag helga 22.-24. juni.

I etterkant av den solide VM-baksmellen fra 2017, forsøkte Norges Cykleforbund først å finne NM-arrangør på Vestlandet. Det fungerte dårlig, men nå er det enighet om å legge et komprimert arrangement til Ringerike og Hedmark:

– NM er et stort arrangement og selv om flere klubber har vist interesse, har de heller ikke stått i kø for å ta arrangementet på seg. Derfor er vi veldig fornøyd med løsningen vi har kommet fram til nå. Det er spennende løyper og to entusiastiske klubber som arrangerer, så dette blir veldig bra, sier arrangementsansvarlig Cato Karbøl i Norges Cykleforbund til procycling.no.

NM-fellesstartene til Røyse

NCF har besluttet å legge fellesstarten for alle klasser til Hole på Ringerike, lørdag 28. og søndag 29.-juni. To dager i forveien skal NM-tempoen avgjøres for alle klasser i regi av Glåmdal SK.

– Ole Petter Vibekken jobber for å finne fram til tempoløypa på Kongsvinger. Vi skal på befaring der senere, bekrefter Karbøl.

KLARE FOR NM: Generalsekretær Eystein Thue Stokstad i Norges Cycleforbund og rittleder Birger Hungerholdt i Ringerike SK.

Etter at arrangementet de siste åra har foregått over to helger, har sykkelforbundet denne gangen valgt å komprimere ned øvelsene til tre dager.

Det betyr at NM-fellesstarten i U23-klassen, lagtempo og gateritt har havnet utenfor programmet. I fjor viste Uno-X seg helt overlegne i førstnevnte kategori. Torjus Sleen tok trøya, mens Iver Skaarseth og Syver Wærsted syklet inn på plassene bak ham.

– Det viktigste for oss var at øvelsene som gir UCI-poeng ble opprettholdt. Det er viktig for rytterne der ute og for landslaget, så det har vært vårt hovedfokus, sier Karbøl.

Vurderer å benytte seg av Norgescupen

At det fremdeles er tre øvelser som står utenfor programmet, betyr ikke at rittene ikke blir arrangert.

– Vi har ikke funnet noen kokret løsning ennå, men det er ikke unaturlig at én eller flere øvelser legges til Norgescupen. Mange av rytterne er på disse arrangementene og det skal ikke være noe stort problem at det kolliderer med internasjonale konkurranser. Vi jobber videre med NC-arrangører og har også interesse fra andre aktører, forteller Karbøl.

I forbindelse med NM er det gjerne det som omtaler som «proffenes fellesstart» som tiltrekker seg mest oppmerksomhet.

I fjor var det Vegard Stake Laengen som stakk av med den norske mestertrøya, og tidligere har Edvald Boasson Hagen brukt den i Tour de France ved flere anledninger.

Alexander Kristoff har derimot ikke vunnet NM-fellesstarten siden 2011.

– Passer en puncheur

Fellesstartsløypa i Hole legges til småkupert terreng i området rundt Røyse og dette er kjent sykkelterreng for de som følger med på Sundvolden GP og Ringerike Grand Prix hvert år.

Runden på 13,6 kilometer har start og mål ved Svensrudmoen stadion. Menn junior og kvinner elite sykler 9 runder (totalt 122,4 kilometer), mens herrer elite har 15 runder (totalt 204 kilometer). Totalt får proffene bryne seg på 3600 høydemeter.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

HAR SJEKKET UT LØYPA: Henrik Evensen mener NM-løypa i Hole passer ham bra.
FOTO: Julie Desanlis, Direct Veló/Joker Icpoal.no

Rittleder Birger Hungerholdt i Ringerike SK er fornøyd med løsningen de har presentert for sykkelforbundet for å løse årets NM-floke:

– Sportslig sett er det en veldig fin løype, sier han.

– Hva slags type rytter ser du for deg kan stikke av med mesterskapstrøya her?

– Det kommer helt an på hvordan løpet blir kjørt. Jeg ser for meg at det må være en puncheur, som kan slå til i bakken ved Hole kirke rundt tre kilometer unna målstreken. Det er en bakke der man tar et magadrag fra bunnen og opp. Det er ikke mange som sitter igjen i hovedfeltet etter det, sier Hungerholdt.

– Kan dere lokke med folkefest på Røyse under NM-helga?

– Det kan jeg garantere. Dette ligger i et flott område, så dette er en god måte å arrangere sykkel-NM på kort varsel. Sykkelkulturen står sterkt her. Det viktigste er at vi får kjørt NM og forhåpentligvis er det en av rytterne som skal sykle Tour de France i etterkant som kjører seg inn i den mesterskapstrøya, sier Hungerholdt.

– Jeg kan strekke meg til at en rytter fra Joker Fuel of Norway eller Ringerike SK vinner også, legger han smilende til – vel vitende om at han sitter med én fot i begge leirer.

– Midt i blinken

Joker Fuel of Norway-rytterne har allerede kikket nærmere på terrenget i forbindelse med samling på Ringerike i høst.

Det var altså før Ringerike SK fikk bekreftelsen på at de står som arrangør for sommerens mesterskap.

– Det var en kul løype. Den passer nok både meg og laget mitt bra. Det er korte, bratte bakker, mange runder og litt kermesseaktig. Midt i blinken, sier Henrik Evensen til procycling.no.

De siste års vinnere av NM-fellesstarten for herrer elite er Vegard Stake Laengen, Rasmus Tiller, Edvald Boasson Hagen (2016, 2015 og 2012), Tormod Hausken Jacobsen, Thor Hushovd (2012 og 2010) og Alexander Kristoff (2011).

15 RUNDER HER: Fellesstartene under NM i Hole har start og mål ved Svensrudmoen stadion. Proffene skal totalt tilbakelegge 204 kilometer her.

Tagget med: , , , ,

Les også disse