(procycling.no): Det økonomiske underskuddet etter VM i Bergen er ennå ikke offentlig kjent. Nå har arrangøren «Bergen 2017», et aksjeselskap eid av Norges Cykleforbund (NCF), hyret inn gjeldforhandler Jeppe Normann. Dette melder Bergens Tidene.
Normann er fra advokatfirmaet Normann & Bjørnsen og jobbet med samme oppgave etter VM i Oslo i 1993, mesterskapet som også gikk med stort underskudd.
– I 1993 gikk det på samme måte som i 2017. Arrangementet ble en stor suksess sportslig, men økonomisk gikk det ikke så bra da heller, sier Normann til Bergens Tidende.
Ifølge BT gikk 1993-VM med 40 millioner norske kroner i underskudd. Det røde tallene ble imidlertid gjort om til tolv millioner kroner etter momskompensasjon og forhandlinger med kreditorer.
– Generelt vil jeg si at det er veldig vanskelig å arrangere idrettsarrangementer. Du må lage budsjetter lenge før du får tildelt et mesterskap, før du vet hvilke sponsorer og offentlige garantier du får, sier Normann.
Et notat sirkulert internt i NCF i sommer indikerte at underskuddet ligger rundt 15 millioner, dog tyder flere medieomtaler rundt mesterskapet på at underskuddet kan være større.
Arrangøren har tidligere meldt at nedgang i oljebransjen og et krevende sponsormarked har sørget for økonomiske utfordringer for mesterskapet.
Bergen 2017 ble i tillegg overrumplet av økte utgifter knyttet ble til sikkerhet, trafikkhåndtering og terrorfare. Politidirektoratet krever for eksempel hele 13.4 millioner kroner for arbeidet de utførte i forbindelse med mesterskapet. På toppen kommer minustallene fra VM i terrengsykling på Hafjell for tre år siden.
Forhandle med kreditorer
Derfor ble et opprinnelig budsjett på 156 millioner senere nedjustert med 20 millioner. Norges idrettsforbund bekreftet i midten av oktober at det ikke var aktuelt å dekke et underskudd. Kulturdepartementet har uttalt det samme om mesterskapet som av staten allerede har blitt bevilget 56 millioner kroner.
Ifølge Normann er jobben med gjeldhåndtering krevende, men legger til at det ikke er aktuelt å slå «Bergen 2017» konkurs på nåværende tidspunkt. Først må man skaffe seg oversikt over kreditorene, hvor mye den enkelte kreditor faktisk kan få og eventuelt forhandle frem en avtale der alle får en viss prosentandel av skyldig beløp. Ifølge Normann er det snakk om 80 kreditorer totalt.
– Vi må holde utgifter og inntekter opp mot hverandre, og finne ut hvor mye vi er i stand til å betale. Men denne oversikten har vi ikke ennå, og det fordrer at alle går med på denne løsningen, sier Normann til BT.