MANGLER MOTIVASJON: Anna van der Breggen ble olympisk mester i 2016, og ønsker å oppleve det igjen. Samtidig avslører hun at motivasjonen foran andre konkurranser ikke er helt den samme. Her intervjues hun etter La Flèche Wallonne av TV-kanalen NOS. (Photo by Luc Claessen/Getty Images)

Karriereslutt nærmer seg for to tidligere verdensmestere

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 12.05.20 10:03

Del på    

Sammen har de vunnet det aller meste i internasjonal sykkelsport.

(procycling.no): I 2017 sørget et imponerende taktisk puslespill for å sette opp Chantal Blaak-van den Broek i vinnerposisjon under VM i Bergen.

Som vanlig inntok det nederlandske laget fellesstarten som forhåndsfavorittene. Og når det verken var Anna van der Breggen eller Annemiek van Vleuten som ble spilt opp, så sørget de nederlandske jentene i stedet for å legge press på de andre ved å slippe løs Blaak-van den Broek. Hun tok imot hyllesten fra publikum ved festplassen i Bergen om lag halvminuttet foran Katrin Garfoot (Australia) og Amalie Dideriksen (Danmark). Van Vleuten ble for øvrig nummer fire i den spurten.

Året etter var scenen flyttet til Innsbruck, og i en langt tøffere løype var nederlenderne selvsagt favoritter igjen. Denne gangen var det van der Breggen som vant overlegent. Hele 3:42 foran Amanda Spratt.

I 2019 var så rollene snudd igjen. I Yorkshire angrep van Vleuten hele 104 kilometer unna streken og holdt unna hele veien inn. Van der Breggen syklet inn sølvet, mens Spratt fikk nøye seg med bronsen.

Ubønnhørlig slutt

Etter 2021-sesongen KAN det bli enklere å møte det nederlandske laget i VM-sammenheng. Overfor TV-kanalen NOS avslører nemlig van der Breggen (30) og Blaak-van den Broek (30) at det har bestemt seg for når de ønsker å avslutte karrierene sine.

– Jeg signerte for ett år til som syklist. Etter det blir jeg værende i laget, men da som lagleder. Så jeg stanser sykkelkarrieren etter neste sesong, sier van der Breggen i intervjuet.

Blaak-van den Broek vil ha med rittene hun «elsker aller mest», og tar også med seg vårklassikerne i 2022:

– Jeg signerte for halvannet år. Og etter det er det umiddelbart slutt på min karriere, sier Blaak-van den Broek til TV-kanalen.

Motivasjonen begynner å skorte

31 år gamle van der Breggen oppgir manglende motivasjon som grunn for at hun ønsker å sette punktum for sin egen aktive karriere. OL i Tokyo er punktet på sesongkalenderen som motiverer henne mest, og det er nå flyttet til neste år på grunn av COVID-19-pandemien.

– Jeg fant ut at jeg virkelig er motivert foran OL, men at motivasjonen noen gang er litt mindre foran noen av de andre konkurransene. Jeg tror at som toppidrettsutøver er du helt avhengig av den motivasjonen. Du må innerste inn føle: Jeg ønsker å vinne, sier van der Breggen.

De siste årene har hun tatt OL-gull i Rio de Janeiro, vunnet Flandern rundt, Liège-Bastogne-Liège og Giro Rosa. Og dermed altså oppnådd en del av de største målene hun har satt opp for seg selv.

Fram til 2024 vil hun altså fortsatt bli å se i den internasjonale sykkelsporten, men etter neste sesong som sportsdirektør i en av følgebilene til SD Worx, som Boels-Dolmans laget blir hetende fra og med neste sesong.

Blaak-van den Broek har også vunnet Gent-Wevelgem, Amstel Gold Race, Omloop Het Nieuwsblad og Le Samyn (ved tre anledninger). Den siste triumfen i Dour var for øvrig fra årets sesong. Så Blaak-van den Broek er en av et fåtall ryttere som har innkassert seirer også i 2020. Etter vårklassikerne i 2022 ser også hun for seg en karriere som leder innenfor sykkelsporten.

Tagget med: , ,

Les også disse