Prøv Procycling Pluss idag

TOLERERER IKKE JUKS: Sir Jim Ratcliffe var krystallklar på hva han forventet seg av Chris Froome og Sir Dave Brailsford under prestentasjon av Team INEOS den første mai. (Photo by Michael Steele/Getty Images)

– Har ingenting til overs for juks eller doping

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 2.05.19 14:19

Del på    

Sir Jim Ratcliffe sier han vil forlate sykkelsporten på dagen.

(procycling.no): Team Sky har nå offisielt endret navn til Team INEOS. Med det skiftet har også Sir Jim Ratcliffe, ofte referert til som Storbritannias rikeste mann, tatt kontroll over det gigantiske sykkelprosjektet.

De siste åra har astma-saken rundt Chris Froome, en mystisk levering av medisiner fra legen Richard Freeman til Bradley Wiggins mot slutten av Critérium du Dauphiné i 2011 og lagets behandling med triamcinolone for å få bukt med allergiplagene til Wiggins foran viktige konkurranser, fått massiv oppmerksomhet i nyhetsbildet.

Froome ble frikjent rett i forkant av Tour de France i fjor, mens en 14 måneder lang gransking av Freeman og Wiggins, som blant annet også inneholdt er parliamentshøring av Sir Dave Brailsford, munnet ut uten sanksjoner for brudd på antidopingreglene.

– Har tatt våre forholdsregler

Sakene rystet likevel Team Sky til grunnvollene. Noe man også kunne forvente etter at man i 2010 skulle bli laget som sto for ’full åpenhet’ og som skulle kjøre ’nulltoleranse mot doping’ både når det gjaldt valg av ryttere og støtteapparat.

Det nye hovedsponsoratet med INEOS har også vakt oppstandelse i hjemlandet. Først og fremst fordi Sky i 2018 syklet med budskap om ’Ocean Rescue’ og å hjelpe til med å tømme verdenshavene for engangs-plast. INEOS er på topp 3-lista over plastprodusenter i hjemlandet og benytter seg daglig av såkalt fracking (utvinning av petroleumsråstoff fra fossile bergarter).

Under åpningen av Tour de Yorkshire ble også INEOS-laget møtt av demonstranter som vil frackingen i Doncaster til livs.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

DEMONSTRANTER: I Selby foran åpningen av Tour de Yorkshire, hadde motstanderne av INEOS bruk av fracking blant annet i Doncaster, samlet seg. (Photo by Michael Steele/Getty Images)

Da Ratcliffe ble konfrontert av BBC om hvordan han som sponsor ville stille seg til dopingtilfeller innenfor hans ny-kontrollerte sykkelsatsing, var svaret tindrende klart:

– Vi har tatt våre forholdsregler. Jeg har absolutt ikke noe til overs for verken juks eller doping. Den dagen noe slikt blir en del av denne verdenen, kommer vi til å forlate den, sier Ratcliffe til BBC Sport.

Mener feltet er renere

Etter at proffsykling, og en rekke andre utholdenhetsidretter, hadde store problemer med diverse former for doping spesielt under 80- og 90-årene, mener mange at feltet er langt renere nå.

Likevel smeller ny bomber av fra tid til annen. Det er ikke mer enn litt over to uker siden det ble avslørt spor av EPO i prøven til Jarlinson Pantano tatt utenfor konkurranse i februar i år. Trek-Segafredo-rytterens sak er ennå ikke konkludert, og han har rett til å be om at B-prøven analyseres.

Også Wilmar Paredes og Daniel Zamora ble tatt i løpet av mars måned. Ratcliffe mener på sin side at sykkelsporten bør for ros for å ta problematikken på alvor, etter at det hele gikk over styr for 20-30 år tilbake.

– Sykkelsporten har reist seg igjen siden den tida. Det er den eneste grunnen til at vi nå ønsker å satse. Vi har gjort hjemmeleksene våre og har retningslinjer sammen med folk vi er komfortable med, sier den styrtrike briten.

Seks Tour de France-triumfer siste 7 år

Team INEOS ble presentert i forbindelse med åpningen av Tour de Yorkshire, onsdag. Siden oppstarten i 2010 har det britiske storlaget, da under navnet Team Sky, vunnet totalt åtte Grand Tours.

Deriblant har laget lyktes med å vinne Tour de France ved seks anledninger siden 2012 (Bradley Wiggins 1, Chris Froome 4, Geraint Thomas 1).

De rød og sorte INEOS-draktene er i disse dager i aksjon blant annet under Tour de Yorkshire og Romandiet rundt.

Tagget med: , , , ,

Les også disse