FAVORITTER: Belgia kommer kanskje med den mest slagkraftige troppen i Bergen. FOTO: Tim de Waele (© TDWSport.com)

– Her kan jeg bli verdensmester

Espen J. Lee
Tips meg @espenjlee

Publisert 22.09.17 15:23

Del på    

Belgia klar for å lage hardkjør i Bergen.

BERGEN (procycling.no): Hvis VM i Bergen duker for en krig mellom klassiker-ryttere og kjøresterke spurtere, er det liten tvil om at Belgia kommer med en fryktinngytende pretorianergarde. Og i front marsjerer to av vårens store generaler: Greg Van Avermaet og Philippe Gilbert.

– Vi er begge sterke ryttere. Få nasjoner har en slik fordel med to kapteiner, sier Van Avermaet på Belgias pressekonferanse torsdag kveld.

– Laget vår er sterkt og det gir oss stor selvtillit. Greg og jeg kommer til å ha mye hjelp underveis. Det er et god lag og sjefen har gjort et veldig bra uttak, følger Gilbert opp.

Mellom seg delte Gilbert og Van Avermaet det meste av krigsbytte i de store klassikerne denne våren. Mens førstnevnte erobret Flandern rundt og De Panne, hadde Van Avermaet en imponerende triumfferd i Omloop Het Nieuwsblad, E3 Harelbeke, Gent-Wevelgem og Paris-Roubaix.

Etter en løypesjekk torsdag formiddag var begge klassikerspesialistene fornøyd med det de så av tekniske svinger, brostein, bakker og halsbrekkende utforkjøringer.

– Dette er en løype hvor jeg kan bli verdensmester. Den er ikke like tøff som vi forventet og ble forespeilet tidligere i år, men den er teknisk og kan bli farlig og utfordrende. Særlig hvis det regner, slik som det gjorde da vi trente, sier Van Avermaet.

– Derfor har jeg en god følelse etter rekognoseringen. Løypen passer meg bra. Taktikken må bli å gjøre rittet hardt. Men ikke for hardt heller, vi må ikke bruke for mye krefter. For med så mye svinger og høydemeter vil en sterk rytter vinne uansett.

Gilbert: – Vanskelig å gå alene

I tillegg til de to kapteinene stiller altså Belgia med flust av klassikerspesialister: Grovarbeideren Julien Vermote har med seg Dylan Teuns, Jasper Stuyven, Tiesj Benoot, Oliver Naesen, Tim Wellens og Jens Keukeleire – der så si alle er kapable til å angripe mot slutten og prege en finale.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

TESTET FORHOLDENE: Belgierne hadde seg flere runder i VM-løypa torsdag. FOTO: Tim de Waele (© TDWSport.com)

Da Naesen rekognoserte veiene tidligere i år, karakteriserte han hovedstigningen Laksebakken som å sykle Tiegemberg to ganger etter hver andre. Tiegemberg er en hellingen ofte bruk i vårklassikere som Flandern rundt, Gent-Wevelgem og E3. Andre i troppen sammenliknet den med Hoppenberg, en tre kilometer lang bakke med ujevne prosenter.

– På flere måter er det en farlig løype. Utforkjøringen fra Laksebakken også. Vi blir nødt til å være på forskudd hele tiden. Klatringen til Laksebakken tar omtrent tre minutter. Den er for eksplosive ryttere, sier Gilbert – verdensmesteren fra 2012.

– Mye står og faller på værforholdene. Vått eller tørt, det er stor forskjell. Hvis det blir vått på søndag, må man akselerere ut av svingene hele dagen og det kommer til å gå på en strek.

Gilbert brukte tid til å analysere vindforholdene da Belgia testen løypen. En frisk bris fra sør som ga rytterne medvind i stigningene er også meldt for søndag. Dette kan være fordel for de som vil angripe oppover, og det blir mindre fordelaktig å sitte i feltet. Dog vil et brudd få motvind nede på det siste flate partiet inn til mål. Hvilket kan være gunstig for en samling i bunn.

– Lakebakken er egentlig to bakker. Først en knekker som går inn i en lengre bakke, sier Gilbert – med referanse stigningen fra Mindemyren (800 meter à fem prosent), som baner vei for hovedklatringen Laksebakken (1,5 kilometer à 6,5 prosent).

– Men jeg tror ikke man klarer å kjøre vekk alene. Vi må ha flest mulig belgiere med på slutten og bruke vårt numeriske overtall riktig. Laget vårt er sterkt nok til å ha flere ryttere i finalen, og da må vi begynne å spille smart. Angriper man over toppen, kan man ikke nøle i ett minutt. Man må holde trøkket oppe hele veien, ellers vil de som organiserer bak komme tilbake. Mye blir avgjort i utforkjøringen og der kan det også skjære seg.

Sagan må gamble

Både Gilbert og Van Avermaet kan altså se tilbake på fremgangsrike vårsesonger i 2017. Men sommeren og høsten har foreløpig ikke gitt mange seire. Mens Van Avermaet ikke har vunnet siden Tour de Luxembourg (4. juni), må Gilbert tilbake til Tour de Suisse (11. juni).

– Det er alltid fint å ha noen seire i oppkjøringen til VM. Det har vært nære noen ganger, småting har buttet i mot. Men jeg er trygg på arbeidet jeg har gjort i oppkjøringen og er fornøyd, sier Gilbert.

Ingen seire på en stund til tross, Van Avermaet er også trygg på formen etter å ha preget finalene i de siste WorldTour-rittene han har kjørt. 32-åringen fullførte topp ti i GP Montreal, GP Quebec, Bretagne Classic og Clasica San Sebastian.

– Det er en stund siden jeg har vunnet, men husk også at jeg har syklet få ritt. De tunge rittet som San Sebastian, rittene i Canada, der var jeg alltid i finalen. Det gir meg trygghet, og på søndag skal vi sykle 270 kilometer, og da vet jeg at jeg kan gjøre en stor forskjell, sier Van Avermaet.

– Jeg frykter ingen, ikke en gang i en spurt. Jeg har allerede slått mange av de raske tidligere. Etter et langt, hardt ritt er jeg dessuten veldig rask. (Peter) Sagan er kanskje litt syk, men han vil være på et høyt nivå søndag. Svakheten hans er laget, selv om han er nesten et helt lag alene. I motsetning til oss, må han gamble. Vi har flere kort å spille.

Ingen Norge-fadese

Spørsmålet er hvordan de stokker dem. På spørsmål om den belgiske leiren kan oppleve en liknende internstrid som den norske gjorde i Doha sist sesong, fikk imidlertid Gilbert i godt humør.

– Vi skal bli nummer en og to, flirer Gilbert – utenom fordele medaljene.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

FREKKAS: Gilbert i godt humør. FOTO: Tim de Waele (© TDWSport.com)

Forholdet mellom Belgias to kapteiner har tidvis vært betent, da de syklet for samme lag både i BMC og Omega Pharma Lotto. Men på landslaget har de vist samhørighet ved flere anledninger, som for eksempel da Gilbert gjorde opptrekk for Van Avermaet i Ponferrada.

– Vi er profesjonelle ryttere, tross alt, og skal definitivt ikke kjøre mot hverandre. Det er dessuten aldri en ulempe å ha to kapteiner. Jeg og Greg pusher hverandre og utfyller hverandre fint.

Mens Van Avermaet pekte ut Peter Sagan, Michael Matthews og Matteo Trentin som farlige rivaler, ville Gilbert påminne oss om en formsterk franskmann.

– Jeg skal definitivt ikke glemme (Julian) Alaphilippe. Og (Elia) Viviani som vant i Plouay. Han klatrer bra og er veldig rask. Italia har også et godt mannskap, så presset er ikke bare på oss.

Tagget med: , ,

Les også disse