Prøv Procycling Pluss idag

GULL: Kristoffer Halvorsen er ny U23-verdensmester . Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Halvorsen ble verdensmester

Espen J. Lee
Tips meg @espenjlee
Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 13.10.16 14:44

Del på    

Nordmannen spurtet til gull foran Ackerman og Mareczko i U23-rittet.

DOHA (procycling.no): Kristoffer Halvorsen tok gull i herrenes U23-ritt i VM torsdag, etter et durabelig spurtoppgjør mot Pascal Ackerman (Tyskand) og Jakub Mareczko (Italia).

I en merkbar motvind timet 20-åringen best på det slake oppløpet i Doha. Fra bakhjulet til Ackerman åpnet den norske forhåndsfavoritten sin spurt med 150 meter igjen. Den lille kraftpakken «Doffen» brukte sin eksplosive akselerasjon til å storme forbi tyskeren på de siste 50 meterne. Ackerman måtte derfor ta til takke med sølv, mens italieneren Mareczko tok bronse.

Halvorsens gullmedalje var tuftet på en utrettelig norsk laginnsats, og et velorganisert opptrekk mot slutten av Anders Skaarseth og Amund Grøndahl Jansen – sistnevnte endte på 5.plass.

– Det var en veldig hard spurt. Men laget gjorde en utrolig jobb og jeg fikk hjulet til tyskeren på slutten. Det var perfekt, sier Halvorsen i seiersintervjuet etter målgang.

Ti fulle runder på den kunstige øyen Pearl – 165,7 flate kilometer spekket med rundkjøringer og svinger – sørget for en rask og frenetisk finale, der Norge måtte ta mye ansvar i front. Det norske laget med Henrik Evensen, Ole Forfang, Fridtjof Røinås, Skaarseth og Jansen tok alle sine føringer for å få Halvorsen i posisjon.

– De var så, så gode. Dette var en stor lagseier for oss, sier Halvorsen – som i likhet med tre andre på det norske laget, sykler for Joker-Byggtorget til vanlig.

– Jeg kan ikke tro det, jeg er bare veldig, veldig glad. Løypen passet meg bra. Den var flat og hadde mange svinger. VM var hele tiden et stort mål for meg. Dette er bare helt utrolig, sier Halvorsen – som etter Kurt Asle Arvesen (1997) og Sven Erik Bystrøm (2014) er Norges tredje verdensmester i fellesstart U23.

– Jeg vet ikke hvorfor. Vi er gode til å trene. Vi trener bare veldig hardt, sier Kristiansand-rytteren ydmykt.

Etter et nytt VM-gull, og 5.plass attpåtil, må landslagssjef Stig Kristiansen ta frem saftige superlativer for å beskrive den norske laginnsatsen.

– Dette er helt enormt, jeg har ikke vært med på noe liknende. Jeg er uten ord. Vi jobber fra start til mål, sier Kristiansen til TV2.

– Bruddet som gikk var ikke helt ufarlig. Vi burde kanskje hatt en (rytter) der, for å slippe å kjøre bak. Men vi fikk iallfall vist hvordan vi kan kjøre sykkelløp. Vi har gjort det andre steder og nå gjør vi det i et VM. Dette er en stor, stor lagseier og det tror jeg alle som har sett på skjønner, sier den norske sjefen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

 AFP PHOTO / KHALED DESOUKI

NORSK JUBEL: Amund Jansen og Kristoffer Halvorsen jubler for norsk gull i Doha. AFP PHOTO / KHALED DESOUKI

Slik gikk det til
Tross stekende hete på rundt 38 grader, så årets U23-ritt en rask og nervøs åpning, der angrep gikk i strie strømmer i front, og velt opptrådte som en farsott bakerst i feltet. Den store italienske tempohesten Filippo Ganna var en av flere som fikk smake asfalten. Italia mistet en viktig opptrekker da Ganna sto av senere i rittet.

De norske rytterne var våkent med på store bruddforsøk innledningsvis. En mindre, tilsynelatende ufarlig gruppe fikk imidlertid gå etter 10 kilometer. Nino Bico (Portugal), Pascal Eenkhorn (Nederland), Amanuel Gebrezgabihier (Eritrea), Bryan Gómez (Colombia) og Patrick Müller (Sveits) var kvintetten akseptabel for de fleste, store lag.

En ny gruppe med fire ryttere dannet et kontraangrep. Gregory Daniel (USA), Michael O’Loughlin (Irland), Jean-Claude Ewizuyu (Rwanda) og Mahdi Rajabikaboodcheshm (Iran) kom opp til fronten og skapte en ny tett på ni mann.

Avstanden fikk vokste til to minutter i løpet av de første 60 kilometerne, før Norge mobiliserte hele laget i front av hovedfeltet. Fridtjof Røinås og Henrik Evensen vekslet på temposettingen, mens Forfang og Skaarseth markerte farlige kontraforsøk.

Med 80 kilometer igjen hadde avstanden vokst til tre minutter, stemningen i hovedfeltet roet seg og situasjonen i et forholdsvis begivenhetsfattig ritt satt seg. Etter 30 kilometer i front, slapp Norge seg tilbake, for å la andre nasjoner sende sine ryttere frem i vinden. Kazakhstan, Spania og Storbritannia meldte seg på.

Bruddet ble etter hvert redusert til sju ryttere, etter at Eritreas Gebrezgabihier måtte kaste inn håndkleet med kramper og Colombias Gómez satt seg opp. Da to runder gjensto hadde utbryternes ledelse sunket til 1:30.

I mangel av initiativ fra andre nasjoner, tok det norske laget føringen inn på de siste 25 kilometerne. Evensen var første nordmann til å slippe feltet, etter mye hard jobbing. Norge fortsatte å sette høy fart med Forfang og en tapper Røinås.

Utbryternes dager var talte da 10 kilometer gjensto og Norge satt igjen med fem ryttere i front. I bakspruten til den norske falanksen forsøkte de andre nasjonene å organisere sine opptrekk. Frankrike, Storbritannia og Tyskland samlet troppene i påvente av en massespurt.

De var lenge usynlige, men 6.5 kilometer fra mål kom tyskerne (med fem ryttere) og franskmennene (med fire ryttere) til fronten. Franskmennene forsvant fort. For den kjøresterke Joker-rytteren Forfang tok føringen igjen inn på de siste tre kilometerne, med Skaarseth, Jansen og Halvorsen ikke langt bak.

De siste kilometerne ble en kamp mellom norske og tyske opptrekkerne. Ackerman åpnet spurten først, da Halvorsen så ut til å være sperret inne. Men den beste timing på oppløpet tilhørte imidlertid Halvorsen som fyrte en enorm akselerasjon for å sikre gullet for Norge. Bak en jublende «Doffen» strakk også Jansen hendene i været mens han trillet inn til 5.plass.

Tagget med: , ,

Les også disse