VELTET FRA GULLET: Her forsvinner Chole Dygert over autovernet etter at hun fikk trøbbel med sykkelen på veien inn mot nok et VM-gull i Imola. FOTO: Skjermdump fra UCI Cycling

Gull-favoritten veltet – slynget over autovernet

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 24.09.20 16:42

Del på    

Dramatiske bilder fra kvinnenes temporitt.

(procycling.no): Ved første mellomtid dundret Chloé Dygert inn på klart, ny bestetid: Hele +26.54 raskere enn Marlen Reusser.

I medvind på vei tilbake til motorsportbanen i Imola, hadde hun praktisk talt et nytt VM-gull i lomma. Den regjerende verdensmesteren fra Yorkshire, fikk så problemer med framhjulet og kjørte inn i autovernet. Deretter ble hun slynget ut i grøfta.

Den amerikanske følgebilen stanset opp med ulykkespunktet. Den uheldige 23-åringens tempo var over.

Hun skal ha mottatt førstehjelp på stedet. I sendingen fra VM-arrangøren ble det opplyst om at amerikaneren var ved bevissthet og kunne gjøre rede for seg etter ulykken. Hun skal ha pådratt seg en dyp flenge i det ene kneet under velten, men det amerikanske sykkelforbundet er foreløpig restriktive når det gjelder skadeomfanget til Dygert.

Gull til van der Breggen

Temporittet gikk ufortrødent videre etter velten. Gullkampen sto nå mellom Marlen Reusser, Lisa Brennauer, Anna van der Breggen og Ellen Van Dijk.

Kraftfulle van Dijk fløy i medvinden på vei inn og kom i mål 14 sekunder raskere enn den tyske jenta.

Reusser slo tiden til dem begge, men måtte til slutt nøye seg med sølvmedaljen. Anna van der Breggen hadde disponert kreftene perfekt og vant med 15 sekunders margin ned til sveitseren. 30-åringen fra Zwolle har blitt nummer to i disiplinen ved de siste tre verdensmesterskapene, og nå var det endelig hennes tur til å stå på toppen av podiet:

– Det har ikke gått opp for meg ennå etter at jeg har fått så mange andreplasser på rad tidligere. Jeg ville ikke ha noe sekundering underveis. Jeg ville bare kjøre så fort jeg kunne. Det var ikke før jeg krysset mållinja at jeg skjønte at jeg hadde vunnet, uttalte van der Breggen etterpå.

Les referat under resultatene!

Slik gikk det til:

31,7 kilometer venter begge kjønn under tempodelen av Sykkel-VM i Imola. Det betyr en aldri så liten kraftprøve for damene, mens herrene ikke er uvant med distanser på både 20 og 25 kilometer ekstra.

Starten og slutt var lagt til motorsportbanen Enzo e Dino Ferrari. Totalt dreide seg ikke om mer enn 200 høydemeter, og egentlig en trasé som var rimelig straight forward.

Det var motvind i den første delen på vei ut mot runding ved Borgo Tossignano, og første mellomtid etter 14,9 kilometers temposykling.

I Yorkshire i fjor lød distansen på 30 kilometer for tempospesialistene, men med tett oppunder 500 høydemeter var traseen langt tøffere. Den gang slo Chloé Dygart (USA) knockout på Anna van der Breggen og Annemiek van Vleuten. Seiersmarginen var på hele 1:32 etter at 23-åringen fullførte med hele 43,088 i snittfart i en krevende løype.

Det var selvsagt knyttet spenning til om Dygart kunne følge opp denne gangen. Hun har ikke konkurrert utenfor USA hele sesongen, og har gjort unna forberedelsene hjemme i Boise, Idaho, mens van der Breggen til sammenlikning ladet opp med å vinne Giro Rosa sammenlagt.

Van Vleuten hadde meldt avbud på grunn av skade i håndleddet fra det samme rittet, men Nederland hadde kalt inn en høyst brukbar erstatter i Ellen Van Dijk. I favorittsjiktet hadde også Marlen Reusser plassert seg, etter at hun ble henvist til tredjeplass bak van der Breggen og van Dijk under EM-tempoen. Lisa Brennauer (Tyskland), Leah Kirschmann (Canada), Lizzy Banks (Storbritannia), Amber Neben (USA) og Victoria Bussi (Italia) var også blant outsiderne.

Dansk bestetid

Norge valgte dessverre ikke å sende Katrine Aalerud eller Vita Heine ut på tempo-oppdrag i årets mesterskap, mens danskene hadde en spennende duo i Emma Cecilie Norsgaard og Pernille Mathiesen.

Norsgaard satte overlegen ny bestetid i mål ved 31,7 kilometer, da hun kjørte inn nesten ni sekunder raskere enn Mieke Kroger (Tyskland) og 31 sekunder foran franske Audrey Cordon-Ragot.

Det var fremdeles «early days», da de fleste favorittene enda ikke hadde startet sin økt på temposykkelen.

Sarah Gigante, australsk tempomester av året, var ikke meldt til Imola, men the aussies hadde Grace Brown klar som hennes erstatter. 28-åringen fra Mitchelton-Scott satte ny bestetid ved halvsyklet løp, og var ventet å straffe tiden til Norsgaard i mål. Det klart hun også: Nesten 21 sekunder foran den danske jenta. Ved den første mellomtida maktet heller ikke Ellen Van Dijk å straffe tiden til Brown.

Dygert med overbevisende tid

Nå nærmet storfavorittene seg passeringspunktet. Den første som slo bestetiden til Brown, var Lisa Brennauer (Tyskland). Det var dog ikke lenge hun satt i det virtuelle «hot seat», da Marlen Reusser var hele 27 sekunder foran Brennauer.

Det klarte heller ikke van der Breggen å svare på. Boels-Dolmans-rytteren var sju sekunder bak sveitseren.

Da var det bare Dygert – den regjerende mesteren som manglet. Og hun skuffet ingen. Idaho-oppladningen hadde tydeligvis fungert helt topp. 23-åringen var 26 sekunder raskere ute enn Reusser.

Det ga følgende liste ved 14,9 kilometer:

KLAR LEDELSE: Chloe Dygert skuffet ingen ved halvsyklet temporitt i Imola. FOTO: Skjermdump UCI Cycling

Stygg velt for Dygert

Dygert har ikke konkurrert siden bane-VM i Berlin i februar. Den siste opptredenen på landeveien var under VM i Yorkshire i fjor høst.

De siste månedene har hun trent sammen med Kristin Armstrong i håp om å ankomme VM i Imola i perfekt fysisk form. Det er imidlertid ikke lett å vite når man vet hva konkurrentene har vært igjennom i den samme perioden.

Med såpass solid ledelse ved runding var det vanskelig å skjønne hvor i medvinden i løpet av de siste 15 kilometerne inn til mål hun skulle mistet omtrent halvminuttet til konkurrentene.

Omtrent da rammet katastrofen. Dygert ble dratt langt ut i en høyresving, og det så ut til at hun muligens hadde pådratt seg en defekt på framhjulet. Hun maktet ikke holde sykkelen på veibanen, og ble slynget over autovernet.

Den amerikanske følgebilen stanset opp, men det var kjapt klart at 23-åringens tempo var over.

Dermed var det opp til Marlen Reusser, Lisa Brennauer, Anna van der Breggen og Ellen Van Dijk å kjempe om medaljene. Van Dijk slo Brennauer i kampen om bronsen, etter en solid avslutning.

Reusser var kun slått av Dygert på den første mellomtiden, men tapte til slutt duellen mot van der Breggen med 15 sekunder. Den nederlandske jenta har aldri tidligere blitt verdensmester på individuell tempo, men har opplevd å bli henvist til andreplass ved hele fire anledninger. Med dagens tempogull er samlingen til 30-åringen fra Zwolle omtrent komplett. Tankene i dag sendes likevel til Cholé Dygert etter hennes fryktelige velt.

Tagget med: ,

Les også disse