TOK SEIEREN: Dylan Groenewegen vant den andre etappen. Foto: Justin Setterfield/Getty Images

Grøndahl Jansen hjalp Groenewegen til ny seier i vinden

Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol

Publisert 11.03.19 16:08

Del på    

Sidevinden og Groenewegen herjer i Frankrike.

Etter at sidevinden hadde herjet i flere mil, kom det et lite opphold inne på den 22,6 kilometer lange avsluttende runden i Bellegarde. Der gikk det nemlig i bebyggelse og motvind gjennom første del, før de igjen snudde og den siste milen ble et brutalt kjør i vinden inn mot mål.

Etter å ha varmet opp med fire kilometer i medvind, ble det virkelig tøft da de kom inn på de siste seks kilometerne med sterk sidevind.

Anført av Amund Grøndahl Jansen og Luke Rowe ble det resterende feltet på rundt 50 ryttere redusert ytterligere til kun 16 ryttere, hvor Grøndahl Jansen hadde med seg sin kaptein Dylan Groenewegen.

Med litt over tre kilometer måtte også Grøndahl Jansen takke for seg i tetgruppa, som nå kun bestod av åtte ryttere. Der var Groenewegen sammen med Sky-trioen Luke Rowe, Egan Bernal og Michal Kwiatkowski, Philippe Gilbert (Deceuninck-Quick-Step), Luis León Sánchez (Astana), Matteo Trentin (Astana) og Iván García Cortina (Bahrain-Merida).

I spurten åpnet Trentin først, men måtte se at både Groenewegen lett passerte ham og vant for andre dag på rad. García ble nummer to, mens Gilbert tok tredjeplassen.

– Det er veldig sterkt. Vi kjører veldig bra som lag og holder han alltid der han skal være, sier Amund Grøndahl Jansen til TV 2, før han blir avbrutt av et håndtrykk fra Groenewegen som peker på nordmannen.

– Han var sterk i dag også, eller hva? spør Groenewegen retorisk i retning Grøndahl Jansen.

Groenewegen leder også rittet sammenlagt etter sine to etappeseirer.

Store utslag i sammendraget

Mens Kwiatkowski og Bernal begge kom inn i gruppa til Groenewegen, var det fem sekunder ned til gruppe to med sammenlagtryttere som Jack Haig (Mitchelton-Scott), Romain Bardet (AG2R La Mondiale), Bob Jungels (Deceuninck-Quick-Step, som dog fikk ti sekunder i tidsstraff), Wilco Kelderman (Sunweb), Nairo Quintana (Movistar), Lilian Calmejane (Direct Energie), Ilnur Zakarin (Katusha-Alpecin), George Bennett (Jumbo-Visma) og Tejay Van Garderen (EF Education First).

For mange ble det dermed nye tidstap. Daniel Martinez (EF Education First), Esteban Chaves og Simon Yates (begge Mitchelton-Scott) tapte alle snaut syv minutter, mens fjorårsvinner Marc Soler (Movistar) var blant rytterne som kom inn med Alexander Kristoffs gruppe, over åtte minutter bak.

SELEKTIVT: AG2R, Team Sky og Jumbo-Visma var blant lagene som klarte seg best i sidevinden. Amund Grøndahl Jansen bak i midten. Foto: Justin Setterfield/Getty Images

Mil etter mil med sidevind

Paris-Nice åpnet søndag med fullt kjør i sidevinden på den første etappen, og det samme skjedde også på mandagens andre etappe.

Med en meldt kombinasjon av medvind, side-med og sidevind, ble starten utsatt i ti minutter for å unngå at rytterne skulle komme for tidlig i mål. For det gikk fort på den 163,5 kilometer lange etappen til Bellegarde, hvor viftekjøringen begynte med over 100 kilometer fra mål.

Vinden førte igjen til en actionfylt etappe, hvor Warren Barguil (Arkéa-Samsic), Louis Meintjes (Dimension Data) og Gorka Izagirre (Astana) begge dessverre måtte bryte på grunn av en velt som gikk like etter at sidevindskjøret startet og som splittet feltet.

Alexander Kristoff (UAE Team Emirates) var selv nede i velten og forteller til TV 2 at han var den som faktisk gikk først ned, en velt som sørget for at han aldri kom opp igjen til teten.

Flere andre ryttere måtte også innse at deres sammenlagtsjanser forsvant på mandagens etappe, hvor ryttere som Romain Bardet (AG2R La Mondiale), Nairo Quintana (Movistar), Wilco Kelderman (Sunweb), Egan Bernal (Team Sky) og Bob Jungels (Deceuninck-Quick-Step) alle satt i første gruppe på 23 ryttere med fire mil igjen.

Da hadde akkurat Rigoberto Urán (EF Education First) veltet i et sammenstøt med Michal Kwiatkowski (Team Sky), hvor polakken pådro seg en punktering. Det gjorde at de begge mistet kontakten med teten og Urán måtte også bryte rittet.

Like etter måtte også Caleb Ewan (Lotto Soudal) slippe tetgruppa, mens Dylan Groenewegen (som hadde blitt kjørt opp av fire lagkamerater etter å ha mistet kontakten med teten én gang tidligere) akkurat klarte å få kontakt igjen etter å ha dinglet fire-fem sekunder bak før de entret bebyggelsen.

Grøndahl Jansen eneste nordmann i teten

I tetgruppa satt Groenewegen sammen med lagkameratene Maarten Wynants og nordmannen Amund Grøndahl Jansen, den eneste av de fire nordmennene i rittet som var med i tetgruppa.

Selv om tetgruppa ikke bestod av mer enn 23 ryttere, var det flere av de beste spurterne som hadde klart å komme seg med. I tillegg til Groenewegen var også Marcel Kittel (Katusha-Alpecin), Matteo Trentin (Mitchelton-Scott), John Degenkolb (Trek-Segafredo), André Greipel og Arnaud Démare (Groupama-FDJ).

Bakfra lå lenge gruppe to rundt minuttet bak, men med ti kilometer igjen kom de opp til tetgruppa igjen. Dermed var ryttere som Michal Kwiatkowski, Rigoberto Urán og Sam Bennett (Bora-Hansgrohe) oppe igjen, mens Fabio Jakobsen (Deceuninck-Quick-Step) og Caleb Ewan begge måtte slippe gruppe to før de kom opp igjen til teten.

På den siste milen ble det igjen hardkjør i vinden, som ga nye splitter og sørget for at det var en gruppe på syv ryttere som kjempet om etappeseieren.

PS! Også Mark Cavendish (Dimension Data) måtte bryte rittet på mandagens etappe.

Tagget med: , ,

Les også disse