NÆRMER SEG NOE STORT: Kristoffer Halvorsen mener han har tatt store steg i riktig retning denne sesongen. Onsdag ga han Elia Viviani og Dylan Groenewegen kamp i De Panne, men savnet av opptrekkeren hans var merkbart. (Photo by Justin Setterfield/Getty Images)

Halvorsen etter ny topplassering: – Føler jeg har tatt store steg

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik
Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol

Publisert 27.03.19 16:17

Del på    

Igjen ble Dylan Groenewegen for sterk for nordmannen.

DE PANNE (procycling.no): Det så enkelt ut da Dylan Groenewegen spurtet hjem seieren under Brugge-De Panne. 25-åringen snek seg på innsiden av Fernando Gaviria og slo armene ut til siden i overlegen stil før han passerte målstreken.

Nederlenderen stresset ikke og lå i 12-13. posisjon gjennom den siste svingen før oppløpet. Mørkøv trakk opp for Viviani, og Nacer Bouhanni fulgte på hjulet hans igjen. Halvorsen fikk også en rytter fra opptrekker Mike Teunissen (Jumbo-Visma) foran seg, og ble tvunget til å akselerere på nytt fra femte posisjon.

Bakfra kom Gavira som fikk Groenewegen på bakhjulet sitt i stor fart, og derfra og inn var det ingen vei tilbake for nordmannen som havnet kraftig på etterskudd i duell mot verdenseliten.

– Det var 600 meter igjen fra svingen da var jeg i posisjon to. Jeg skulle hatt en mann til der. Når jeg ser spurterne kommer på venstre side så må jeg gire opp. Da kommer de kjappere. Det var bra, men jeg skulle hatt en mann på slutten der, påpeker Halvorsen overfor procycling.no.

Halvorsen: – Alle de beste spurterne er her

Opptrekker Chris Lawless var dessverre blant rytterne som ble hindret  av en stor velt 11 kilometer fra streken. Det gjorde også at massespurten foregikk i et sterkt redusert hovedfelt.

Se video av velten fra Eurosport Norge her:

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

På tross av at en strålende sjanse ebbet ut i sjetteplass, klarte Halvorsen å se det positive i at han nok en gang bet fra seg i selskap med Gaviria, Viviani, Groenewegen, Marcel Kittel, Nacer Bouhanni og flere andre store spurtnavn.

– Gutta gjorde en skikkelig bra jobb i dag. Så det var gøy. Alle verdens beste spurtere er her, så det er godkjent i hvert fall, sier han.

– Du har andreplass fra Koksijde Classic og satt også bra med i Nokere før det ble velt også der. Føler du at formen er der den skal være nå?

– Ja, virkelig. Jeg føler at jeg er blant de ti beste i hvert World Tour-løp jeg kjører nå. Jeg føler virkelig jeg hatt tatt steg. Jeg er med der oppe hele veien, og det føler jeg er veldig godtkjent. Treningen går bra. Jeg har utviklet meg etter et år i WorldTouren, sier han.

Sørlendingens neste ritt blir Gent-Wevelgem på søndag. Underveis i Brugge De Panne fikk rytterne en smakebit på den fryktede Kemmelberg-bakken.

– Jeg får prøve og så får vi se, melder Sky-rytteren om å overleve bakken på søndag.

Se video av massespurten og intervju med Dylan Groenewegen fra Eurosport her:

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Resultater Brugge-De Panne (les referat videre nedover i manus)
1. Dylan Groenewegen (Jumbo-Visma)
2. Fernando Gaviria (UAE Team Emirates)
3. Elia Viviani (Deceuninck-Quick Step)
4. Nacer Bouhanni (Cofidis)
5. Justin Jules (Wallonie-Bruxelles)
6. Kristoffer Halvorsen (Team Sky)
7. Jonas Van Genechten (Vital Concept-B&B Hotels)
8. Luka Mezgec (Mitchelton-Scott)
9. Giacomo Nizzolo (Team Dimension Data)
10. Mike Teunissen (Jumbo-Visma)

PS: Vegard Stake Laengen velta litt over tre mil unna mål, men ifølge sportsdirektør Alan Peiper har han det bra med unntak av «noen skrubbsår». Også Rasmus Tiller, Sondre Holst Enger og Amund Grøndahl Jansen stilte til start i Brugge-De Panne.

Slik gikk det til:

Tredagersrittet i De Panne-Koksijde, er nå erstattet med Brugge-De Panne, og rundt 200 kilometer som gjøres unna på én dag (i tillegg sykler damene sin utgave av rittet torsdag).

Som forløperen er også Brugge-De Panne mat for spurterne. Etter rundt åtte mils sykling venter dagens størsteutfordring. Det er Kemmelberg, som også tas i bruk i søndagens Gent-Wevelgem. Totalt dreier det seg om seks sektorer med brostein, før en forventet massespurt i De Panne.

Jasha Sütterlin (Movistar Team) var svært aktiv i etterkant av den offisielle starten. Tyskeren fikk snart selskap.

Stan Dewulf (Lotto Soudal), Jimmy Janssen (Corendon-Circus), Senne Leysen (Roompot Charles), Adrien Garel (Vital Concept-B&B Hotels), Mathijs Paasschens og nevnte Sutterlin dannet etter hvert bruddet.

Jordi Warlop (Sport Vlaanderen-Baloise) maktet ikke å kjøre seg opp, selv om hovedfeltet bega seg ut på kollektiv tissepause.

Pussig angrep over Kemmelberg

Dramatikken startet ikke før hovedfeltet ankom Kemmelberg. I etterkant hadde et knippe sterke navn slitt seg løs i hovedfeltet. Blant dem Edward Theuns (Trek-Segafredo), Danny Van Poppel (Jumbo-Visma), Lukas Pöstlberger (BORA Hansgrohe), Marco Haller (Katusha-Alpecin) og ingen ringere enn Fernando Gaviria (UAE Team Emirates).

(Artikkelen fortsetter under bildet)

SHIT, HVA GJØR VI NÅ GUTTER? Jumbo-Visma og UAE Team Emirates endte opp med å legge press på Quick Step over Kemmelberg, men forsøket endte opp med å renne ut i sanda. FOTO: Skjermdump via Eurosport Norge

Gruppa virket noe i villrede over å ha åpnet ei luke tilbake til feltet, men valgte å holde det gående over Rodeberg, Vidaigneberg og Sulferberg mens Decuninck-Quick Step valgte å sette opp laget sitt i feltet bak.

Det var imidlertid ingen tilløp til panikk. Trolig ville det bare bedre sjansene for ryttere som Elia Viviani og Dylan Groenewegen at Gaviria valgte å øse av kreftene sine tidlig.

Omtrent sju mil unna mål var også hele manøveren over. Dermed var det kun de seks fra det opprinnelige bruddet som nøt friheten noen små minutter i forkant av feltet. 2:33 var avstanden med to runder og snaue 50 kilometer igjen å sykle.

Stake Laengen i trøbbel

Norge hadde fem ryttere til start under semiklassikeren. Kristoffer Halvorsen håpet nok å være med å kjempe om seieren etter andreplass under Bredene Koksijde Classic i Handzame på fredag.

Sondre Holst Enger (Israel Cycling Academy) og Amund Grøndahl Jansen (Jumbo-Visma) skulle nok hjelpe sine kapteiner i spurten, mens både Rasmus Tiller (Dimension Data) og Vegard Stake Laengen ble satt tidlig i aksjon i front av feltet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

TOK I ET TAK: Etter at gruppa med Fernando Gaviria & Co. var hentet inn, måtte blant andre Rasmus Tiller (Dimension Data) jobbe i front av feltet. FOTO: Skjermdump via Eurosport Norge

Inn på den nest siste runden, gikk det fremdeles unna i et heseblesende tempo. Avstanden opp til bruddet ble kraftig redusert og posisjonskampen tiltok i styrke.

BORA, Quick Step, Jumbo-Visma, Sky, Cofidis, UAE Team Emirates og flere ønsket seg spurt mot slutten av dagen, og da virket det ikke til å være noen vei utenom det.

VIDEO: Se velten til Stake Laengen her – video fra Eurosport:

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Vegard Stake Laengen havnet i fokus av feil grunner på vei inn i en rundkjøring. Asker-mannen pådro seg en punktering på vei inn mot De Panne, og ting skulle ikke bli bedre:

– Nei, nei, nei, nei! Vegard Stake Laengen. Først en punktering og så dette. Det er virkelig ikke din dag, uttalte Jørn Sundby under Eursports sending da forhjulet forsvant under ham og skapte en uungåelig velt.

Det så heldigvis ut som det gikk greit med UAE-rytteren, men med farta i hovedfeltet på det tidspunktet var Brugge-De Panne i realiteten over for hans del.

Doffen unnslapp stor velt

Inne til runding for siste gang før massespurten, hadde bruddet 1:09 å flyte på med 25 kilometer igjen til mål. Dermed var det bare et spørsmål om tid før De Wulf, Jaanssen, Sutterlin og de andre ville bli hentet inn.

Da hovedfeltet raste igjennom målområdet, hadde Team Sky satt hele laget sitt i tet. Et godt omen på Kristoffer Halvorsens vegne, skulle man tro.

Det var også nervøst i denne fasen. Timothy Duponts punktering settes ikke på den kontoen, men Luke Drubridge velt og det som så ut som en slags skade, så verre ut etter det som trolig var et ublidt møte med et gjerde langs veien.

11 kilometer før mål skapte Rudy Barbier eller Zak Dempster (Israel Cycling Academy) en velt langt framme i feltet. Pascal Ackermann (BORA), Jens Keukerleire (Lotto Soudal) og Mads Pedersen (Trek-Segafredo) var blant rytterne som fikk sjansene ødelagt.

Massespurt i De Panne

Chris Lawless og et par andre Sky-ryttere ble også hindret, men Kristoffer Halvorsen satt langt framme da velten gikk og kunne sykle videre med tre lagkompiser foran seg. Også Dylan Groenewegen og Elia Vivani kom seg helskinnet igjennom det uhellet.

Feltet ble betraktelig redusert etter den velten. Nå var det rundt 50 mann som skulle kjempe om spurten. Sky, Quick Step, CCC og Jumbo-Visma var blant lagene som kunne si seg fornøyde med utviklinga.

OPPTREKKET: Owain Doull leder an foran Kristoffer Halvorsen med 350 meter igjen. Foto: Simon Zetlitz Nessler

Inn mot spurten i De Panne tok Sky fronten 1,7 kilometer fra streken. Owain Doull gjorde den siste grovjobben for Kristoffer Halvorsen, men Sky kom nok litt for tidlig i tet, og ble et enkelt bytte blant annet for Deceuninck-Quick Step som ble ført an i stor hastighet av Michael Mørkøv.

Elia Viviani hadde dessverre ikke timet det godt nok, istedet åpnet det seg opp på motsatt. Der hadde Fernando Gaviria los på seier, før Groenewegen akselererte og vant slik han ville. Mannen fra Amsterdam manøvrerte seg forbi Gaviria på innsiden og høy hastighet og feiret seier med to armer hevet over hodet fem meter før selve streken.

Tagget med: , , , ,

Les også disse