Prøv Procycling Pluss idag

SLET: Chris Froome hadde ikke mulighet til å følge tempoet til de beste på søndagens niende etappe, og har allerede havnet godt på etterskudd i sammendraget. AFP PHOTO / Luk Benies

Har ikke gitt opp giro-seieren: – Merkeligere ting har skjedd

Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol

Publisert 14.05.18 17:40

Del på    

Froome mener velten i Jerusalem er grunnen til at han ikke har prestert på sitt beste.

Det har vært en vanskelig start på årets Giro d’Italia for Chris Froome. Briten sykler det italienske rittet for første gang siden 2010, men allerede før det virkelig startet var han uheldig. Under rekognoseringsturen til åpningstempoen i Jerusalem veltet han, og mener selv han fremdeles merker effekten av den.

– Verdiene på trening i ukene før giroen var mye bedre enn noe jeg har sett så langt i giroen. Så logisk sett vil jeg si at krasjen har hatt en stor innvirkning på meg, sier han til Cycling Weekly.

– Det var alltid meningen at jeg skulle bli sterkere gjennom denne perioden, men jeg tror krasjen var et skritt tilbake for meg. Jeg tror heller ikke den andre krasjen hjalp, den også på min høyre side, men vi er her, og det er slik sykling er, forteller briten i en pressemelding fra Team Sky.

Froome forteller at de tok en MRI-skanning for å undersøke skaden fra velten i Jerusalem, men at de ikke fant noen problemer. Samtidig har han gått til lagets osteopat hver dag siden velten, men er klar på at han ikke har noen tanker om å bryte rittet.

Vil ta rittet én dag av gangen

For så langt har det ikke vært mye å juble for i Team Sky-leiren. På åpningstempoen kom han inn til en 21. plass. Foran flere av sammenlagtkonkurrentene, men den vanligvis så temposterke 32-åringen måtte også se seg slått av ryttere som Thibaut Pinot, Domenico Pozzovivo og Simon Yates. Til etappevinner og regjerende mester Tom Dumoulin tapte han 37 sekunder.

Heller ikke på fellesstartetappene har det gått hans vei så langt. Tilbake i Italia tapte han 21 sekunder opp den bratte avslutningen på den fjerde etappen til Caltagirone. På rittets første fjelletappe til Etna klarte han seg bedre. Selv om det så ut som han slet underveis, klarte han å komme inn med gruppa som kjempet om tredjeplassen, 26 sekunder bak Esteban Chaves og Simon Yates.

På den noe lettere fjellavslutningen til Montevergine di Mercogliano kom han også inn med favorittene, men på søndagens etappe til Gran Sasso d’Italia måtte han igjen slippe favorittene. De siste bratte kilometerne opp mot mål ble for tøffe. Vondt ble til verre da Wout Poels kom opp til kapteinen sin og satt fart i gruppa til Froome, bare for å så se at Froome måtte slippe inn på de siste par hundre meterne. 23. plass og 1.07 bak etappevinner Simon Yates ble fasit, noe som sendte han utenfor topp ti i sammendraget. Opp til sammenlagtleder Yates er det nå to minutter og 27 sekunder.

Men er det så noen vei tilbake for Froome, som også har presset med den uløste positive testen for salbutamol fra fjorårets Vuelta a España hengende over seg? Giroen er av stor prestisje for mannen med fire seirer i Tour de France, som med seier vil stå som regjerende mester av alle de tre treukersrittene i sykkelsporten.

– Det er en stor luke, men vi har noen ekstremt tøffe dager foran oss og vi har også en lang tempo. Jeg vil ikke si at det er sannsynlig på dette tidspunktet, men merkeligere ting har skjedd. Jeg kommer til å ta rittet én dag av gangen. Jeg ønsker fremdeles å gjøre det så bra som mulig, om det så er en 20. plass, en andreplass eller førsteplass, sier Froome.

Tøffe etapper i vente

Med to veltene er Froome glad for å kunne få en hviledag før rittet starter opp igjen tirsdag. De fire neste etappene er alle relativt lette, dog med noen tidvis bratte knekkere mot slutten av onsdagens ellevte etappe.

Til helgen blir det imidlertid virkelig tøft, med målgang på legendariske Monte Zoncolan på lørdag og en hard og utfordrende mellometappe på søndag. Etter nok en hviledag på mandag 21. mai, skal rytterne ut på den 34 kilometer lange tempoetappen, én flat etappe og tre strake fjelletapper (med toppavslutning) før sjarmøretappen inn til Roma.

– Det er fremdeles tidlig i rittet og vi er ikke halvveis engang. Jeg er fremdeles motivert, selv om kroppen har fått litt juling.

Samtidig klarer briten å glede seg over at hans syv år yngre landsmann, Simon Yates, er i føringen, og skryter av måten Michelton-Scott har kjørt på så langt.

– Det er strålende å se en annen brite i ledertrøya. Jeg er genuint glad på Simons vegne. Det han har gjort så langt er en stor prestasjon, og det virker som om han takler presset veldig bra.

For Yates vil det bli hans første seier i et treukersritt om han klarer å holde unna, men Froome (som har fem seirer i treukersrittene) er klar på at han ikke vil gi seg uten kamp.

– Jeg kommer til å prøve og gi ham en tøff kamp i den andre halvdelen av rittet, sier Sky-rytteren.

Tagget med: , , ,

Les også disse