KOMMER SEG: Etter en sykdomsperioden i oppkjøringen

KOMMER SEG: Etter en sykdomsperioden i oppkjøringen, begynner Sindre Lunke å finne beina i Giro d'Italia. Tirsdag venter årets første fjelletappe i corsa rosa. FOTO: Team Sunweb/Corvos

Lunke tror formen er kommet til giroens første fjelltest

Espen J. Lee
Tips meg @espenjlee

Publisert 8.05.17 11:46

Del på    

- Tror jeg skal være 100 prosent fremover, sier trønderen.

(procycling.no): Lik som livet ellers i det vakre støvellandet, er kaotisk og uforutsigbart ofte betegnende for Giro d’Italia. Men ikke åpningen av årets utgave på Sardinia.

Heldigvis for Sindre Lunke foregikk store deler av de tre første etappene ganske kontrollert uten velt, angrep eller generell spetakkel.

Team Sunweb-rytteren, eneste norske deltaker i corsa rosa, håpet nemlig på en myk start i sin andre Grand Tour.

– Det har vært en del motvind som har preget etappene. Og det har passet meg ganske greit egentlig. Fint å slippe lange støtecuper siden jeg har slitt med et magevirus i oppkjøringen. Jeg sleit en del på de to første etappene. Derfor var det fint med litt kjedelige dager, sier Lunke til procycling.no under rittets første hviledag i Cefalù på Sicilia.

Den 24-årige klatreren ble syk like etter at han ble kalt opp som reservere til å kjøre giroen. Det første dagene på Sardinia var derfor tøffe nok for Giro-debutanten, som heldigvis begynte å føle seg bedre på dag tre, etter to dager med slakke tøyler i hjelperytterrollen.

– Jeg har sluppet unna (hjelperrytterjobb) inne på siste delen i finalene og bare hatt ganske vanlige oppgaver egentlig. Hente flasker, ta vind og beskytte Tom (Dumoulin) mest mulig. Beskytte (Phil) Bauhaus inn mot spurtene. Jeg merket på de to første etappene, at jeg gikk tom ganske fort og ikke hadde veldig mye næring. Det har vært tøft nok. På etappe tre begynte jeg å følge meg bedre. Så fremover nå tror jeg at det skal være 100 prosent. Det håper jeg.

Dumoulin godt beskyttet

Team Sunweb stiller med en av favorittene til å stå på podiet i Milano. Tom Dumoulin har ambisjoner om å gjøre det bra i sammendraget og har kommet seg uskadd gjennom de tre første dagene. I likhet med de fleste andre favorittene tapte nederlenderen ti sekunder til Bob Jungels da Quick-Step sprengte feltet i fillebiter på de siste 13 kilometerne av etappen til Cagliari.

– For laget sin del har det gått som planlagt. Vi har beskyttet Tom ganske bra på de kritiske punktene på etappene så langt. I splitten i går kunne vi hatt flere rundt ham, men det ble ikke noe særlig tidstap siden han kom inn i gruppe to med de andre favorittene. Vi har kjørt bra som lag, vært på alerten og ikke havnet bakpå i kritiske situasjoner egentlig. Den første skikkelige testen for favorittene kommer i morgen, sier Lunke med referanse til etappe fire.

Tirsdagens fjerde etappe ender nemlig på Mount Etna, etter en 17,9 kilometer lang siste stigning opp til mål. Europas høyeste aktive vulkan er fattig på vegetasjon og eksponert for vind. Det blir en faktor som sammen med at etappen kommer veldig tidlig i rittet, kan sette sitt preg på måten rytterne angriper avslutningen.

– Jeg er usikker på om noen av oss kjenner klatringen fra før. Vi går gjennom etappene ganske nøye uansett. Det er en bakke forut for den siste også (Portella Femmina Morta, 32 km à 5 prosent). Jeg er spent på hvordan det kjøres og hvem som tør å bruke krefter. Vi er fortsatt tidlig i rittet ennå. Det kan fort bli avventende hvis det er motvind og favorittene sitter igjen med en del hjelpere, sier Lunke – som understreker at Sunweb og Dumoulin må være oppfinnsomme i årets Giro, skal de kunne la luven av klatresterke favoritter som Nairo Quintana, Mikel Landa og Vincenzo Nibali.

– Tempoene blir nok viktig for Tom (68.8 km tempo fordelt på to etapper). Den ene tempoen er vel litt kupert også? Men vi er nødt til å se an muligheter som kan komme underveis. Det er bedre klatrere enn Tom her. Og selv om han har sitt ess på tempo, så blir det viktig å benytte oss av anledninger som kan oppstå, slik at vi kan overraske litt. Etna blir nok ikke en sånn mulighet. Den er nok litt for forutsigbar.

– Italia favorittlandet

En sykdomspreget oppkjøring til tross, Lunke føler seg godt nok skodd til å lose sin kaptein gjennom farlige farvann fremover på de kommende etappene. Oppgavene er mange, men nordmannen har likevel hatt tid til å nye omgivelsene rundt.

– Det har vært vanvittig kult så langt. Jeg var litt skeptisk i starten på grunn av sykdommen, men kroppen føles mye bedre nå. Jeg har kjørt en Grand Tour før (La Vuelta 2016) og vet hvordan kroppen reagerer over tre uker. Italia er definitivt mitt favorittland å sykle i.

– Det er nok mer oppmerksomhet og publikum her (enn i La Vuelta). Livet rundt er større. Og ingenting er bedre enn å komme til et lite, italienske familiehotell. Maten har vært bra og været har også vært fint. Men jeg forventer at det blir litt kaldere når vi kommer lengre nord, sier Lunke som har registrert rapportene om store snømengder på Passo dello Stelvio.

– Jeg har tatt med meg noen store vinterhansker fra Trondheim. Kanskje jeg får bruk for dem også. Skal nok være forberedt.

Tagget med: , ,

Les også disse