RASER: CCC-rytter Laurens ten Dam har sine mistanker mot antidoping-arbeidet i sykkelsporten. FOTO: Tim de Waele/Getty Images

Frykter blodpasset «lekker som en sil»

Espen J. Lee
Tips meg @espenjlee

Publisert 7.03.19 17:07

Del på    

Tidligere lagkamerat raser mot dopingtatte Preidler.

(procycling.no): I et innlegg skrevet for den belgiske avisen Het Nieuwsblad, ytrer Laurens ten Dam sine mange bekymringer med antidoping-arbeidet i kjølvannet av avsløringene som følge av ”Operation Aderlass”.

Den nederlandske CCC-rytteren sår tvil rundt det såkalte biologiske pass og frykter mange utøvere slipper unna med doping hvis ikke politi eller andre myndigheter avslører dem.

Det var i forbindelse med arrestasjonene under ski-VM og den påfølgende avdekkingen av dopingnettverket rundt den tyske legen Max Schimdt, at de østerrikske rytterne Stefan Denifl og Georg Preidler innrømmet doping.

Under ”Operation Aderlass” ble 40 blodposer funnet og fem utøvere arrestert i forbindelse med skimesterskapet i Seefeld.

– Jeg synes det er utrolig at et omfattende doping-nettverk som dette må avdekkes av politi og myndigheter. Og det faktum gjør meg mistenksom. Jeg vil ha svar, skriver Ten Dam i den belgiske avisen.

Rasende på Preidler

Det biologiske passet er et system utviklet av det internasjonale sykkelforbundet UCI i samarbeid med det uavhengige anti-dopingorganet WADA.

Systemet som ble innført i 2008 måler rytternes blodverdier over tid, og har det siste tiåret felt flere prominerte ryttere, deriblant Denis Menchov, Franco Pellizotti og Leif Hoste.

Programmet har dog også blitt kritisert idet flere ryttere har fått sine sanksjoner omgjort etter anke. Mange har stilt seg tvilende til hvor effektivt systemet er, når ryttere har brukt høydeopphold og sykdom til å bortforklare unormale variasjoner i sine blodverdier.

– Er blodpasset virkelig så dårlig? Lekker det som en sil? Hvorfor ble ikke Preidler tatt av antidoping-myndighetene, og hvilke andre navn blir avdekket i forbindelse med funnet av de 40 nedfryste blodposene? Mange spørsmål, men dessverre få svar, skriver Ten Dam.

Ten Dam har vært lagkamerat med Preidler i Team Sunweb og hevder østerrikeren ofte var kilden til dårlig stemning i laget.

– Jeg har ikke tenkt på annet de tre siste dagene. Sinne, men også mistenksomhet. Jeg sliter med å fokusere på trening. Jeg har vært på lag med flere dopere tidligere, men hvorfor har denne saken grepet med sånn? Forklaringen: Jeg er rasende på Preidler!

Tagget med: , , , ,

Les også disse