LOJAL HJELPER: Vegard Stake Laengen er godt likt innenfor UAE Team Emirates-laget på grunn av proff, oppofrende jobbing for seg selv og andre. Her hjelper han Valerio Conti under Tyrkia rundt i fjor. (Photo by Atlex Livesey/Getty Images)

Ført opp på bruttolista til Tour de France

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 6.03.19 12:21

Del på    

Kristoff kan få med seg norsk hjelper til åpningen i Brüssel.

(procycling.no): Ut fra desemberleiren til UAE Team Emirates gikk det bud ut om at Giro d’Italia og et comeback i klassikerne var 2019-skissen til Vegard Stake Laengen.

Les også: Kristoff snakket Stake Laengen inn på klassikerlaget

Den høyreiste mannen fra Asker har tidligere skiftet mellom å hjelpe sine lagkapteiner på flatt underlag og i høyden, men fjorårets finpussing med blant andre Fabio Aru på Teide – ble det ingenting av denne vinteren.

Stake Laengen forteller nå til procycling.no at UAE-laget i det hele tatt har vendt fokus over mot Tour de France når det gjelder hans mulige tilstedeværelse i treukersritt.

– Det blir nok ikke giroen, nei. Jeg er satt opp på long list (bruttotropp) til touren i stedet. Det ble endret for en god stund siden, sier 30-åringen til procycling.no.

Klassikerpakke og hjelperolle

Denne uka klargjør han seg likevel til dyst i Italia da han er valgt ut til å kjøre grusklassikeren Strade Bianche i utkanten av Siena.

Etter å ha hoppet av klassikertoget i fjor, er han tilbake for fullt denne sesongen. Nokere Koerse, Bredene Koksijde Classic, Driedaagse De Panne og Gent-Wevelgem er ført opp på programmet hans.

De siste ukene har han vært i aksjon både under Tour of Oman og UAE Tour. Der har han jobbet mye i front av hovedfeltet i lett terreng i håp om å legge forholdene til rette for samspillet mellom Alexander Kristoff og Fernando Gaviria mot slutten av etappene.

– Hvordan ser du på rollen du har fått i lagt så langt i år?

– Jeg synes det er en fin jobb. Det blir verdsatt, så da er det bare gøy.

– Giro d’Italia opp mot Tour de France; har du noen preferanser når det kommer til det?

– Jeg synes i grunnen det er greit å variere treukersrittene, og har egentlig ikke tenkt så mye på det. Det kan være lettere å sikte seg inn på giroen og bli tatt ut der. Med touren er det som regel mer usikkerhet, påpeker han.

– Gaviria manglet det siste lille

UAE Team Emirates har kommunisert ut at både Gaviria og Kristoff skal til touren, der også Dan Martin vil bekle en kapteinsrolle.

Stake Laengens fortrinn er at han er en oppofrende hjelper som kan bidra i flere typer terreng.

Dersom målet er å samle det hele foran massespurtene, vil han være et ideelt valg for lagledelsen. Samtidig som det vil bety en låst opptreden for hans del.

Under UAE Tour nylig hadde laget voldsomme ambisjoner i forkant, men endte opp med kun den ene etappeseieren til Gaviria under åpningsetappen. Det på tross av at laget udiskutabelt hadde den mest råflotte opptrekkeren på startstreken.

– Jeg synes egentlig samarbeidet mellom Gaviria og Kristoff fungerte veldig bra. Det virket som det var Gaviria som manglet det siste lille av de to, kommenterer Stake Laengen.

– Var laget totalt sett fornøyd med kun én etappeseier fra rittet?

– Det var nok bittelitt under forvetning. Vi burde nok hadde en rytter på podiet i sammendraget, også.

Det var samme Martin som ikke maktet å hamle opp med ryttere som Primoz Roglic og Alejandro Valverde i avslutningene i høyden. Iren ble til slutt nummer 7 sammenlagt. Roglic vant for øvrig UAE Tour sammenlagt.

PS: Årets Tour de France starter for øvrig i Brüssel lørdag den 6. juli og avsluttes i Paris søndag 28. juli.