NOEN AV DE BESTE: Et knippe av stjernerytterne i årets UAE Tour. Fra venstre: Sam Bennett, Tadej Pogacar, Alejandro Valverde, Caleb Ewan, Mark Cavendish, Dylan Groenewegen og Pascal Ackermann. Foto: Justin Setterfield/Getty Images

– Flere toppspurtere i UAE Tour enn i Tour de France

Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol

Publisert 23.02.20 09:04

Del på    

Fire spurtetapper venter for et knippe av verdens raskeste avsluttere.

(procycling.no): Søndag starter UAE Tour, og passende nok åpner rittet med en massespurt. For selv om Chris Froomes comeback tar mye oppmerksomhet, og man kan forvente å se ryttere som Tadej Pogacar og Alejandro Valverde knive om sammenlagtseieren, er det spesielt spurtfeltet som virkelig har høyt nivå.

Dylan Groenewegen (Jumbo-Visma), Sam Bennett (Deceuninck – Quick-Step), Caleb Ewan (Lotto Soudal), Fernando Gaviria (UAE Team Emirates), Pascal Ackermann (Bora-Hansgrohe) og Arnaud Démare (Groupama-FDJ) er trolig de seks fremste rytterne, i et felt hvor man også finner noen av de største spurttalentene i Kaden Groves (Mitchelton-Scott) og Alberto Dainese (Team Sunweb), en veteran som Mark Cavendish (Bahrain-McLaren) og en rekke andre ryttere som vil hive seg med i massespurtene.

– Caleb og Dylan stiller, så da er de beste på plass sammen med Gaviria, Bennett og Ackermann. Du må vente til giroen for å få et tilsvarende felt, sier Stein Ørn til procycling.no.

Til Giro d’Italia, som er det antatt beste treukersrittet for spurterne i år, har allerede Groenewegen, Ewan, Ackermann, Démare, Peter Sagan (Bora-Hansgrohe), Elia Viviani (Cofidis), Fabio Jakobsen (Deceuninck – Quick-Step), Alexander Kristoff (UAE Team Emirates) og Kristoffer Halvorsen (EF Pro Cycling) meldt sin ankomst.

Som treneren til Alexander Kristoff gjennom mange år, har Ørn naturlig nok et solid overblikk over nivået til de beste spurterne. Selv trekker han frem Caleb Ewan som den aller beste for øyeblikket.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Kampen om spurttronen

Australieren endte også fjorårets Tour de France som spurtkongen, etter å ha kjørt inn tre etappeseier, hvor spesielt spurten på Champs-Élysées var meget imponerende.

I forkant av touren var det muligens Dylan Groenewegen som hadde den uoffisielle posisjonen som spurtkonge, men nederlenderen maktet «kun» én etappeseier i rittet.

Siden har de heller ikke møtt hverandre, og det er det som gjør kvaliteten på spurtfeltet i årets UAE Tour så oppsiktsvekkende. Foruten om Tour de France og et par andre ritt, er det sjeldent man får se så mange av de antatt beste spurterne i samme ritt. Gjerne er det bare to, kanskje tre, som kjører samme ritt. Som fra sesongåpningen i Australia, hvor Ewan og Sam Bennett hadde flere tette kamper.

Begge endte opp med å dra fra Australia med to seirer hver fra de første rittene.

– Konkurransenivået her er veldig høyt. Det er flere toppspurtere i UAE Tour enn det er i Tour de France i midten av sesongen, så det blir interessant. Jeg håper bare vi kan fortsette suksessen vi hadde i Tour Down Under, sier Sam Bennett, som har solid støtte med seg i opptrekkerne Shane Archbold og Michael Mørkøv, på en pressekonferanse før rittet.

PARIS-NICE: Fjorårets Paris-Nice hadde også et meget bra spurtfelt, og var det forrige etapperittet hvor man hadde Dylan Groenewegen, Caleb Ewan og Sam Bennett i samme etapperitt. Her fra den første etappen, hvor Groenewegen vant knepent foran Ewan, med Fabio Jakobsen og Bennett på plassene bak der igjen. Foto: Justin Setterfield/Getty Images

Ewan: –Beste spurtfeltet man har sett de siste årene

I Australia konkurrerte Bennett og Ewan også mot blant andre Elia Viviani, som sammen med Fabio Jakobsen må sies å være det største fraværet i UAE Tour. De to har istedenfor kjørt Volta ao Algarve denne uka.

– Viviani er trolig den eneste som ikke er her (av toppspurterne). Det er ganske fullt felt med spurtere. Det er trolig det beste spurtfeltet man har sett de siste årene. Det positive med det er at om du vinner, så vet du at du er god, for da har du slått alle de beste i verden. Samtidig er det mye vanskeligere å ta en seier, sier Ewan på en podkast fra Cyclingnews.com.

Et moment som nok vil være annerledes i Giro d’Italia og Tour de France er opptrekket. Ewan har ikke med seg Roger Kluge, mens også Dylan Groenewegen kommer uten sitt vante opptrekk med Amund Grøndahl Jansen og sisteopptrekker Mike Teunissen.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

I likhet med både Bennett og Ewan, har Groenewegen to seirer denne sesongen. Nederlenderen endte fjorårssesongen som den mestvinnende med 15 seirer (to foran Ackermann og Bennett, fire foran Viviani og fem foran Ewan).

– Jeg tror formen min er god, i hvert fall var den det i Volta a la Comunitat Valenciana (hvor han altså tok to etappeseirer). Her i UAE Tour er det fire sjanser for spurterne, men det er mange gode spurtere, sier Groenewegen.

Etappe én, fire, seks og syv vil trolig alle ende i massespurter, mens det også kan bli en mulighet for de raske avslutterne til Hatta Dam på den andre etappen. Ewan vant etappen med tilsvarende avslutning i fjor.

Mye større fokus på massespurtene for Démare

Mens de fleste har sesongdebutert allerede, blir UAE Tour det første rittet for sesongen for Arnaud Démare. Franskmannen kommer rett fra treningsleir på Sierra Nevada, og 28-åringen har varslet et større fokus på massespurtene denne sesongen.

Det er også derfor han nå kjører UAE Tour, et ritt som ikke lar seg kombinere med den belgiske åpningshelgen neste uke. 

– Den foregående sesongen er den hvor jeg har lært mest, paradoksalt nok ved å vinne sjeldnere. Jeg sa til meg selv at istedenfor å kjøre rittene som er mitt hjerte nærmest, så er jeg mer interessert i å gå etter spurtene. Jeg liker veldig ritt som E3 BinckBank Classic, Flandern rundt, Omloop Het Nieuwsblad og Kuurne-Brussel-Kuurne, men det var på tide å endre prioriteringene. Og min prioritering er å vinne. En fjerde- eller sjetteplass i Kuurne bryr man seg ikke så mye om, sier Démare til lagets hjemmeside.

Franskmannen vil fremdeles kjøre noen av klassikerne, som Milano-Sanremo, Gent-Wevelgem og Paris-Roubaix, men han har fokusert mye mer på spurting i løpet av vinterens treningsarbeid og sier selv at han fått tilbake noe av eksplosiviteten.

Démare får også god støtte i UAE Tour, med både Jacopo Guarnieri og Ramon Sinkeldam på plass.

[poll id=»25″]

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Tagget med: , , , , , ,

Les også disse