NYE SJANSER: Kristoff og spurterne får flere sjanser i årets Paris-Nice. FOTO: Tim de Waele.

Flere spurtsjanser for Kristoff i Paris-Nice

Espen J. Lee
Tips meg @espenjlee

Publisert 9.01.19 12:21

Del på    

Col de Turini besøkes for første gang.

(procycling.no): Etter en tradisjonell innledning med start like vest for Paris, skal den 77.utgaven av Paris-Nice kulminere i terreng bedre kjent for sjåførene i Rally Monte Carlo enn rytterne i det såkalte «rittet mot solen». 

For første gang i rittets historie sendes feltet nemlig opp Col de Turini, en svingete pittoresk stigning i de maritime alpene ved den franske riviera.

Den 25 kilometer lange, individuelle tempoen på etappe fem rundt Barbentane, midt i hjerte av det vakre massivet La Montagnette, vil være et annet nøkkelpunkt i årets ritt. En stigning opp til klosteret St.Michel de Frigolet midtveis på etappen til tross, dette vil være en tempo for spesialistene som vil være interessert i å hente tid på klatrerne to dager før Turini.

Spurter og sidevind

For tiende år på rad startet Paris-Nice i Yvelines-departementet vest for den franske hovedstaden. Videre forseres velkjent terreng yndet av feltets raske herrer. 

Årets utgave ligger nemlig an til å ha tre eller fire etapper velegnet for massespurt, sikkert til stor glede for Alexander Kristoff (UAE Team Emirates) og de andre spurterne ventet til start – deriblant Caleb Ewan (Lotto Soudal) og Arnaud Démare (Groupama-FDJ), samt nederlenderen Dylan Groenewegen (Jumbo-Visma) som trolig får sin pålitelige norske opptrekker, Amund Grøndahl Jansen, ved sin side.

Kristoff vil på sin side støttes av sin landsmann, Sven Erik Bystrøm, som også er ventet å delta. Kristoffs etappeseier i 2015 er den tidligere europamesterens foreløpig eneste triumf i det tradisjonsrike franske rittet.

Ventet til start er også Mark Cavendish (Dimension Data), som sikkert med stor fryd vil huske finalen til Brignoles (etappe seks) og hans etappeseier i Tour de France i 2009. 

Erfaringsmessig finnes det dog ingen garantier for spurterne på de eksponerte veiene sørover mot rivieraen. Gjennom de vindutsatte områdene Loiret og Cher på etappe to og tre, er det gode sjanser for viftekjøring dersom værgudene slår seg vrange og sidevinden slår til.

Aggressive og angrepsvillige ryttere kan få sin belønning på etappe fire, som etter starten i Vichy krysser gjennom vinmarkene i Condrieu i nordlige Rhône og avslutter i det kuperte terrenget inn til Pleussin, hvor løypemakerne har funnet frem intet mindre enn fire kategoriserte bakker på 60 siste kilometerne.

Col de Turini

Etappen med finale på Col de Turini er pepret med hele seks kategoriserte stigninger, inkludert den avsluttende opp til mål. Turini-klatringen er kategorisert til 14,9 kilometer med en gjennomsnittlig stigningsprosent på 7.3, og er av arrangøren klassifisert som en 1.kategori. I tre lengre partier bikker stigningen over ni prosent.

Dette er første gang Paris-Nice-feltet sendes opp Col de Turini som kulminerer 1607 meter over havet. Tour de France har imidlertid krysset over denne toppen tre ganger (1948, 1950 og 1973), og stigningen er ofte brukt i treningssammenheng for de mange rytterne som bor i Nice-området.

Den siste etappen er identisk med fjorårets finale, som så en nervepirrende finale der Movistar-rytter Marc Soler forseglet sin første Paris-Nice-sammenlagtseier på Promenade des Angleis. 

Den korte 110 kilometer lange etappen i Nice-området kan borge for aggressiv og halsbrekkende sykling med sine seks kategoriserte stigninger før målgang nede ved sjøkanten. Som tidligere utgaver, kan vi forvente oss en rekke endringer i sammendraget på denne etappen.

Movistar har nok til hensikt å forsvare sin 2018-seier, og sender både Soler og Nairo Quintana til startstreken i Yvelines. De spansktalende klatrerne må imidlertid vente seg frisk konkurranse fra blant andre Vuelta a España-vinner Simon Yates (Mitchelton Scott), fjorårets andremann. 

Blant øvrige favoritter som har bekreftet sin deltakelse er den franske duoen Romain Bardet og Tony Gallopin (begge Ag2r La Mondiale), colombianeren Miguel Angel Lopez (Astana) og belgieren Tim Wellens (Lotto Soudal).

Paris-Nice 2019 (10-17 mars)
Etappe 1 Saint-Germain-en-Laye > Saint-Germain-en-Laye, 138,5 km
Etappe 2 Les Bréviaires > Bellegarde, 163,5 km
Etappe 3 Cepoy > Moulins/Yzeure, 200 km
Etappe 4 Vichy > Pélussin, 210,5 km
Etappe 5 Barbentane > Barbentane, 25,5 km (tempo)
Etappe 6 Peynier > Brignoles, 176,5 km
Etappe 7 Nice > Col de Turini La Bollène-Vésubie, 181,5 km
Etappe 8 Nice > Nice, 110 km

Tagget med: , ,

Les også disse