Prøv Procycling Pluss idag

Tirreno-Adriatico vender tilbake til Sassotetto og Marche-regionen i 2010. Tim de Waele/Getty Image

Fjellfinalen tilbake i Tirreno-Adriatico

Espen J. Lee
Tips meg @espenjlee

Publisert 12.12.19 16:46

Del på    

Passo Sassotetto blir høydepunktet i 2020-utgaven.

(procycling.no): Passo Sassotetto vil trolig langt på vei peke ut vinneren av Tirreno-Adriatico 2020 (11.-17.mars), når rittets 55. utgave inntar fjellsiden i Marche på den 4. etappen neste sesong.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

I tillegg til fjelltoppavslutningen vil neste års corsa dei due mari ha to etapper for spurterne, to etapper for finisseurs, samt en individuell tempo på rittets siste dag i San Benedetto del Tronto.

– Neste års rute blir litt annerledes enn tidligere utgaver. Vi har besluttet å fjerne lagtempoen og heller gå for en fellesstart for spurterne. Det blir også en bakkeavslutning til Sassotetto – samme finale der Mikel Landa vant i 2018, som blir et nøkkelpunkt i rittet, sier rittdirektør i RCS Sport Stefano Allocchio.

– Før den tradisjonelle, avsluttende tempoen i San Benedetto del Tronto kommer det to farlige etapper i Lazio og Marche, med sine berømte vegger, og avslutningen i Loreto. Jeg mener dette er en balansert rute som passer allround-ryttere som kan hevde seg i alle typer terreng.

– Jeg er sikker på at kampen om seieren vil være uavklart helt til siste etappe, slik som i tidligere utgaver.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Tirreno-Adriatico vil for sjette år på rad rulles i gang i Lido di Camaiore. Men til forskjell for tidligere år, forsakes den innledende lagtempoen til fordel for en fellesstartetappe. En små-humpete intro over Monte Pitoro tre ganger leder inn til to avsluttende runder i kystbyen der en spurt trolig vil avgjøre det hele.

Den 198 km lange andreetappen fra Camaiore til Follonica legger sannsynligvis til rette for enda en massespurt dagen etter, før en lang og humpete etappe til Sacrofano omsider åpner rittet opp på dag tre. Den 228 km lange etappen kulminerer i en krevende finale med et tøff siste rampe opp til mål; siste kilometer stiger rundt sju prosent.

Etappe fire til Sassotetto blir altså en brutal dag med seks stigninger totalt. Etter at 2019-utgaven droppet fjelltoppavslutning, vil denne dagen ende på 1325 meters høyde. Den 204 km lange etappen braker løs med Passo Somma, som en heftig oppvarming til den 15 km lange Passo Pettino der stigningsprosenten ligger rundt seks. Forca di Ancarano bringer rytterne inn i Sibillini-fjellene, hvor stigningen opp Santa Margherita baner vei til etappens siste tredjedel. Dette er tredje gang rittet går i mål på toppen av den ti kilometer lange stigningen til Sassotetto. Mikel Landa vant her i 2018, mens Egoi Martinez gikk seirende ut i 2009.

Den 181 km lange etappen fra Pieve Torina til Loreto på dag fem blir en perlerad med bratte bakker. Den avsluttende runden består av to stigninger, Colle de Loreto og Recanati, mens den siste kilometer opp til mål stiger over ti prosent.

Etappe seks fra Castelfidardo til Senigallia duker på nytt for spurterne, før rytterne inntar Adriaterkysten med den sedvanlige tempoen i San Benedetto del Tronto, hvor alle foruten én av rittets 54.utgaver har avsluttet.

Startliste

Foreløpig har ryttere som 2012- og 2013-vinner Vincenzo Nibali (Trek-Segafredo) og 2018-vinner Michal Kwiatkowski (Team Ineos) annonsert sine planer om å delta i neste sesongs Tirreno-Adriatico. I sin oppbygning mot Giro d’Italia blir trolig Romain Bardet (Ag2r La Mondiale) også å se i det såkalte rittet mellom de to hav.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Blant spurterne vil rittet få et norsk innslag; etter vinterens overgang til fra Team Ineos til EF Education er det ventet at Kristoffer Halvorsen vil sykle Tirreno-Adriatico i oppbygningen til nordmannens Giro-debut.

Peter Sagan (Bora-hansgrohe), Nacer Bouhanni (Arkea-Samsic), Mathieu van der Poel (Corendon – Circus), Elia Vivani (Cofidis) og Greg Van Avermaet (CCC Team) er også ventet til rittet i mars.

Tirreno-Adriatico 2020
Etappe 1:  Lido di Camaiore – Lido di Camaiore 134km
Etappe 2: Camaiore – Follonica 198km
Etappe 3: Follonica – Sacrofano 233km
Etappe 4: Terni – Sassotetto 204km
Etappe 5: Pieve Torina – Loreto 181km
Etappe 6: Castelfidardo – Senigallia 178km
Etappe 7: San Benedetto del Tronto 10.1km (tempo)

Tagget med: , ,

Les også disse