Det ble en god start på EM for det norske laget. Iver Knotten tok bronsemedaljen på juniorenes tempo, og da var sportssjef Hans Falk i Norges Cykleforbund en glad mann.
– Jeg setter medaljen veldig høyt. Jeg synes det var utrolig bra, sier Falk til procycling.no
Etter en litt trøblete oppladning med sykdom viste Knotten at han hører hjemme i verdenseliten blant juniorene, og Falk anser nå 17-åringen som en klar medaljekandidat til neste måneds VM i Qatar.
– Forberedelsene har ikke vært helt hundre med diverse ting og sykdom, så at han er med på å krige om medaljene viser at han har det nivået han har vist hele året. Det er ingen tilfeldighet når du vinner flere tempoer og tar medalje i et EM.
Leknessund imponerte igjen
Like bak, på en femteplass, kom Andreas Leknessund. Førsteårsjunioren fra Tromsø har en imponerende sesong bak seg, med tre topp ti plasseringer på internasjonale tempoer. Derfor var prestasjonen ingen overraskelse, men som klart beste førsteårsjunior, ser nå 17-åringen ut som ett av de største medaljehåpene foran VM i Bergen neste år.
– Han har ligget der, noen sekunder bak Knotten, i hele år. En femteplass er utrolig sterkt, og han er bare førsteårsjunior. Der har vi et medaljehåp i både EM og VM på hjemmebane neste sesong, sier Falk, som presiserer at det selvsagt ikke er noen automatikk i at man vinner neste år fordi man gjorde det bra som førsteårsjunior.
– Jeg er like imponert over den femteplassen, som at Knotten tar medalje. To juniorer topp fem, det er vi veldig fornøyd med, fortsetter sportssjefen.
(Artikkelen fortsetter under bildet)

TOMMEL OPP: Femteplassen til Andreas Leknessund viste nok en gang potensialet til 17-åringen. Foto: Rosa Sørlie/NCF
Temponasjonen Norge (i hvert fall på juniorsiden)
Verken Knotten eller Leknessund hadde mulighet til å gjøre med avslutningen til den franske vinneren, Alexeys Brunel. Knotten ledet etter 14,5 av 25 kilometer, men tapte 20 sekunder inn mot mål. Selv om Knotten selv påpekte til Falk at han kanskje startet litt hardt, mener sportssjefen at det er viktig å starte hardt nok til at man gir seg selv en realistisk sjanse.
Samtidig mener han begge nordmennene disponerte rittene sine rett, og at Brunel rett og slett var den beste av de 54 deltakerne.
De to norske topplasseringene er uansett bare to av mange som har kommet på tempo på juniorsiden de siste årene. Oskar Svendsen vant VM i 2012, og Tobias Foss har også EM-medaljer fra tempoene i 2014 og 2015. I tillegg har man ytterligere fire plasseringer blant de åtte beste i EM og VM siden 2012. I samme tidsrom er man ikke i nærheten av det samme i fellesstartene.
Falk selv har ingen gode svar på hvorfor det har blitt slik.
– Vi har veldig mye fokus på den fysiske kapasiteten. Vi har egentlig ikke noe stort fokus på tempo. Men så lenge du har en bra fysikk og kommer ut for å kjøre etapperitt, så avgjøres det ofte på tempo. Da blir det en viktig egenskap. Taper du ti plasseringer på grunn av en tempo, så innser de mest oppegående at du må trene tempo.
– Fra forbundets side har vi egentlig ikke lykkes med å få enda flere til å satse på tempo. Jeg synes det er en egenskap som er avgjørende, men det er for få som trener på tempo, mener Falk.
(Artikkelen fortsetter under bildet)

DYKTIG SVENSKE: Hans Falk har vært sportssjef i Norges Cykleforbund siden høsten 2012. Foto: procycling.no.
Viktigheten av å få erfaring
Uavhengig av tempo eller fellesstart, mener Falk resultater som dagens viser hvorfor det er viktig at man konkurrerer internasjonalt. Både de norske juniorlagene og U23-laget til herrene er ute på stadige landslagsoppdrag, og Norge har vist seg som én av de beste nasjonene i NationsCupen de siste årene.
– Det er viktig at de kommer ut og får erfaringer. Det er en ting å kjøre ritt i Norge. Skal man konkurrere mot de beste må man ut internasjonalt. Da får man en viss rutine, og de viser begge to at de takler. Iver har hatt litt press utenfra, men det største presset har han nok lagt på seg selv. Med Andreas har man snakket om at vi har to juniorer som kan bli topp ti. Men de takler det presset. De viser at de ikke bare har kapasitet, og det er gledelig, sier Falk.
– Nå sitter det to med god mesterskapserfaring, som skal være fornøyde med den innsatsen de har gjort. Den ene har medalje rundt halsen, og han andre vet at neste år er det kanskje min tur.
Foss beste førsteårs U23-rytter
I tillegg til juniorene på herresiden, syklet også U23-herrene og juniorene på kvinnesiden sin tempo onsdag.
Susanne Andersen var den eneste junioren som stilte for Norge, og endte på en noe skuffende 16. plass. Falk omtaler det hele som en dag hvor det ikke fungerte, og påpeker at hun først og fremst sikter seg inn mot fellesstarten.
Da gikk det bedre med U23-guttene. Resultatmessig ble det ganske likt, med en tolvteplass til Tobias Foss og en 18. plass til Bjørnar Vevatne Øverland.
Falk skryter imidlertid godt av Foss etter tempoen, etter at han slitt med sykdom i forkant og dermed var et godt stykke unna toppformen. Foss ble også den beste av rytterne som har sitt første år i U23-klassen.
Vevatne Øverland var også fornøyd med egen tempo, ifølge Falk.
Det er imidlertid tvilsomt at noen av de to blir å se i VM om en måned, hvor Norge kan stille med to ryttere. Falk påpeker at en 18. plass i et EM ikke gir grunn til å tro at det vil være realistisk at man kan kjempe om en topp ti plassering i VM.
Vevatne Øverland har spesialisert seg på tempo den siste tiden, med stort fokus inn mot VM i Bergen. På grunn av manglende fellesstartsegenskaper, og at forbundet ikke vil ta med ryttere kun til U23-tempoen, er dog mulighetene store for at årets VM går uten Fixit-rytteren.
Tobias Foss kunne utvilsomt vært en rytter som kunne passet inn i et fellesstartslag rundt Kristoffer Halvorsen. Foss har imidlertid signalisert at han ønsker å avslutte sesongen før VM.
PS! Torsdag skal seniorene ut på sine tempoer. Norge stiller ikke med noen i verken dameklassen eller herreklassen, men har Katrine Aalerud med i U23-klassen som sykler sammen med eliteklassen.