SLET MED ALLERGI: Etappen mot Asker ble blytung for Kristoffer Halvorsen. Fredag var han tilbake igjen blant de ti beste under spurten i Sarpsborg. FOTO: Tim De Waele/Getty Images

TILBAKE I AUSTRALIA: Og det er både varmt og forblåst for Kristoffer Halvorsen og de andre rytterne. Derfor velger arrangøren nå å kutte ned de to første etappene. FOTO: Tim De Waele/Getty Images

Hete, vind og mulige skogbranner bekymrer Tour Down Under-arrangøren

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 14.01.19 16:21

Del på    

Tar nå grep for ryttere og tilskueres sikkerhet.

(procycling.no): Natt til tirsdag (norsk tid) skal forhåpentligvis Kristoffer Halvorsen være med i spurten og kjempe om en topplassering under første etappe av Tour Down Under.

Men arrangøren har valgt å gjøre endringer på ruta:

– Det blir ikke noen innlagte runder i morgen. Det blir full gass rett til mål, sier Kristoffer Halvorsen til procycling.no.

Sørlendingen har mottatt informasjonen fra arrangøren om at den 129 kilometer lange etappen mellom North Adelaide og Port Adelaide, dropper den 3,4 kilometer lange rundløypa etter første gangs passering av målområdet.

Hete og kraftig vind

Årsaken til det er kombinasjonen av varme og sterk vind i området. At det er varmt i Adelaide på denne tiden av året, er slett ikke uvanlig.

Også Australian Open har valgt å ta sine forholdsregler ved å legge inn 10 minutters pause for at tennisspillerne skal få svale seg ned i varmen etter at det er meldt hetebølge de neste fem dagene.

Når det gjelder sykkelrittet er det hensyn til rytterne kombinert med tilskuerne i målområdet som veier tyngst.

– Det handler nok mest om brannfare. Hvis det er for mye vind der vi skal sykle, får vi ikke lov. Det har vært en del episoder her tidligere med biler som tar fyr og starter skogbranner, så det er et av momentene det handler om, forteller Halvorsen.

Tok ikke sjansen på avsluttende runde

På rittets hjemmeside bekrefter rittdirektør Mike Turtur at også etappe to mellom Norwood og Angaston nå blir modifisert.

Hetebølgen oppgis som årsak til at etappen kuttes ned med 26,9 kilometer i tråd med UCIs protokoll for ekstremvær.

– Sikkerheten og helsa til ryttere, tilskuere og alle andre som er involvert i rittet vårt, vil alltid være vår fremste bekymring, uttaler Turtur.

Søndagens Down Under Classic gikk som planlagt. En stor massevelt gikk mot slutten av kriteriumsrittet, og en kaotisk avslutning på etappen 1 av WorldTour-rittet var ikke noe arrangøren ønsket seg:

– Bakgrunnen for denne avgjørelsen er en samlet vurdering fra alle parter når det gjelder bekymringen for at ekstremværet kan resultere i større fraksjoner i hovedfeltet. Det vil være problematisk for den avsluttende runden, forteller Turtur.

– Sinnssykt varmt!

Da er det for eksempel viftekjøring etter kraftig vind inn fra siden som er bekymringen. Det vil skape fullt kaos om det kun hadde vært 3,4 kilometer fra første passering av målområdet og fram til den ventende spurten.

Gino Van Oudenhove er på plass i Adelaide som sportsdirektør for Dimension Data. Mannen som til daglig bor i Vear utenfor Tønsberg, kan bekreftet at australske sommertemperaturer oppleves relativt heftig for folk fra Nord-Europa:

– Det er sinnssykt varmt! Vi gjør alt vi kan for å være best mulig forberedt: Is-vester før start, så mye som mulig kald drikke og isbad etterpå. Dette krever ganske mye av rytterne, påpeker Van Oudenhove overfor procycling.no.

PS: Målgang for åpningsetappen i Tour Down Under er beregnet til rundt klokka 05:00, norsk tid.

Tagget med: , , ,

Les også disse