IMPONERTE: Odd Christian Eiking gjorde inntrykk da han ble testet hos franske FDJ tidligere denne måneden. Nå skal de følge det norske stortalentet enda tettere. Foto: Kristoffer Øverli Andersen (www.procycling.no)

FDJ-trener: – Eiking er en komplett rytter

Espen J. Lee
Tips meg @espenjlee

Publisert 1.02.15 17:45

Del på    

Joker-talentet imponerte stort på besøk hos det franske WorldTour-laget FDJ.

Odd Christian Eiking (Team Joker) hadde nylig et tre dager langt treningsopphold med FDJ. Gjennom en rekke tester og undersøkelser fikk det franske WorldTour-laget bekreftet sine mistanker om den 20 år gamle nordmannen. Han er et stort og sjeldent talent.

Fred Grappe er prestasjonsdirektør hos FDJ og ble veldig imponert over testresultatene til Eiking.

– Christian har et glimrende fysisk potensial. Han har høy toleranse for melkesyre og besitter kvalitetene til en puncheur. Han har også gode egenskaper for tempokjøring. Jeg mener han er en komplett rytter med en svært interessant profil, sier Grappe til procycling.no.

Grappe har sett mange gode talent opp gjennom årene – med Thibaut Pinot og Arnaud Démare som de mest nylige – og bruker sin doktorgrad i biomekanikk og sportsfysiologi fra Universitet i Besançon til å forme dem best mulig.

Den franske 52-åringen har jobbet hos FDJ siden begynnelsen av 2000-tallet. Allerede da brukte han vindtunnelen i Nerves og innovative, vitenskapelige metoder for å forbedre rytternes trening. Dette startet han med et lite tiår før Team Sky entret manesjen.

WorldTour-laget er riktignok sponset av det franske nasjonallotteriet, men måten Grappe går til verks for å kultivere lovende syklister er på ingen måte et sjansespill. Derfor tar han heller ikke sjansen på å sammenlikne Eiking med noen av de gamle storhetene.

– Egentlig ikke… Det er vanskelig å slå fast en eksakte profil på han i dag. Det er fordi han er en ung rytter fortsatt. Måten han trener på kan også gjøres bedre og perfeksjoneres, sier treneren.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

(Foto: Giro Valle d'Aosta)

GOD I FJELLENE: Det var bare Bernardo Suaza fra Colombia som klatret bedre enn Eiking under Giro Valle d’Aosta sist sommer. Et sjeldent godt resultat av en nordmann. (Foto: Giro Valle d’Aosta)

Potensial som etapperytter
Informasjonen om Eikings virkelige potensial er altså ennå ikke kjent. Ifølge Grappe er sykling en av de få sportene – om ikke den eneste – hvor alle egenskapene til en utøver kan måles og operasjonaliseres. Men en rytters profil bygges over tid og danner grunnlaget for å evalueres utøverens presise potensial.

Ifølge Grappe er formingen av en stor rytter 50 prosent avhengig av genetikken, mens resten er hardt arbeid. I det ligger kosthold, mentaltrening, sosiale forhold, og synergien mellom alle disse faktorene. Grappe tror imidlertid at Eiking har et godt anlegg for å bli en god etapperytter.

– Jeg vet ikke eksakt hvor god han er til å restituere seg mellom økter og ritt. Men andreplassen hans fra Valle d’Aosta-rittet i fjor viser at klatreegenskapene hans er veldig høye, og at restitusjonsevnen hans også er veldig god, sier FDJ-treneren.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

(Foto: Team Joker)

FLYTTET SØROVER: Eiking har tilbrakt store deler av vinteren i spanske Girona denne vinteren. Her er 20-åringen samlet med sine lagkompiser på Mallorca. (Foto: Team Joker)

Herjet i Alpene
Det var prestasjonen i Giro Valle d’Aosta sist sommer som gjorde at FDJ tok opp jakten på Team Jokers stortalent. Eiking sanket inn en andreplass sammenlagt i det som er et av de hardeste og mest kuperte U23-rittene.

Det resultatet vekket interesse hos Yvon Madiot som ledet rekrutteringsarbeidet hos FDJ. Prosessen han bruker for rekrutering er ikke bare tuftet på vitenskapelig data, men også subjektiv intuisjon og ukvantifiserbare fornemmelser. Frykt ikke at fransk sykkel har mistet sin romantiske nerve.

– Øyet er fortsatt viktig. Og pålitelig. Fysisk kan vi se hvordan rytteren tråkker, hans tempo og benlengde. Ansiktet er også viktig. Alle store ryttere har flotte ansikt, sier Madiot.

Hvorvidt det var ansiktet til Eiking som vekket interessen hos franskmennene forblir uvisst. Dog skal Fred Grappe og FDJ følge han ekstra tett denne sesongen, i det som antagelig blir han siste med Team Joker. Til høsten venter mest sannsynlig en stagiaire-avtale med det franske WorldTour-laget.

– En av FDJs tre trenere, David Han, skal følge han tett denne sesongen. Vi ønsker å optimalisere treningen hans. Laget har derfor lånt han en SRM wattmåler. All dataen hans blir lastet ned og analysert i vår egen private web-baserte treningsplattform, avslører Grappe.

Mye tyder på at Eiking blir Team Jokers niende eksportvare til proffverdenen. Sikkert lurt han har begynt å lære seg fransk.

Tagget med: ,

Les også disse