(procycling.no): Fredag kveld gikk Deceuninck – Quick-Step ut med planene om at ønsker å bli verdens første karbonnøytrale sykkellag. De har selv kalkulert seg frem at utslippene deres i løpet av et år tilsvarer 1288 tonn CO₂. Eller som de selv har kommet frem til: Det vil være det samme som å kjøre verden rundt 179 ganger eller 539 rundflyvninger mellom Brussel og New York.
Laget har nå forpliktet seg til en plan, som skal sørge for at de bruker mindre plastikk, skaper økt bevissthet blant partnerne og leverandører, de skal selge resirkulerte produkter gjennom lagets plattformer, oppmuntre fans, partnere og støtteapparat til å reise mer ved sykkel, redusere energiforbruket ved lagets hovedkvarter, resirkulere og bruke så mye nedbrytbare produkter som mulig, fremheve resirkulering og redusere forsøpling og lære opp ryttere og støtteapparat til å respektere miljøet.
Det klart største punktet er det aller siste, nemlig at de skal utligne de gjenværende CO₂-utslippene ved å støtte klimasertifiserte prosjekter.
Allerede nå har man begynt å se på to slike prosjekter. Det første vil være i Uganda, hvor man skal lage og tilby en sikker tilgang til vann for de som bor i Kaliro-distriktet. Det andre er et bevarings- og gjenskogingsprosjekt i området rundt Mont Ventoux.
– Sammenlignet med mange andre idretter, har sykkelsporten et unikt forhold til miljøet ettersom det er stadionet vårt. Som alle andre stadion, trenger det å bli pleiet og tatt vare på. Som et lag, så reiser vi flere tusen mil hvert år. Vi slipper ut store mengder energi, så vi må ta vår del av ansvaret, sier markeds-og kommunikasjonssjef Alessandro Tegner.
Haugland: – Spennende løsning
Hjemme i Norge har selskapet Uno-X i flere år jobbet for å tilby mer fornybar energi, med satsingen på biodrivstoff og forsøket med hydrogen som drivstoff, noe som foreløpig er lagt på is etter eksplosjonen ved stasjonen deres på Sandvika i fjor sommer.
Sykkellaget Uno-X Norwegian Development Team (som i oppstartsåret 2017 het Uno-X Hydrogen Development Team) har også vært et viktig ledd i Uno-Xs miljøprofil, hvor håpet er å inspirere flere til å velge sykkelen i hverdagen.
–Vi lar oss inspirere av miljøer som går foran, så jeg berømmer Deceuninck – Quick-Step for deres initiativ. Så er det alltid slik at vi ønsker å gjøre ting på vår måte, men jeg avfeier på ingen måte at Uno-X kan vise sin måte å ta ansvaret på. Jeg synes det var en veldig spennende løsning Deceuninck har gått for, sier Uno-Xs Jens Haugland til procycling.no.
De siste årene har man fått et stadig større fokus på forsøpling i sykkelsporten, med egne søppelsoner og stort fokus på nedbrytbare produkter. I fjorårets Arctic Race of Norway tok man også i bruk el-biler som følgebiler, med et mål om at alle biler knyttet til rittet skal være elektriske innen tre år.

SYKKELSJEFEN: Jens Haugland berømmer Deceuninck – Quick-Step for deres initiativ. FOTO: Jan Brychta, Uno-X Norwegian Development Team
Haugland drar også, ikke overraskende, frem bilkjøring og flyvninger som de største utslippskildene, som er forbundet med det å drive et sykkellag.
– Det tror jeg er veldig enkelt, i den forstand at du flyr mye og sitter mye i bil. Det må være de to som drar, og så blir det forhåpentligvis til dels veid opp i et folkehelseperspektiv. Det er klart at man flytter seg mye i lufta i løpet av et sykkelår. Det vi ikke gjør i særlig stor grad er langdistanseflyvning, det vil jo gjort at fotavtrykket ble enda større, sier Haugland.
Riktignok starter Uno-X 2020-sesongen, lagets første som et profflag, i Colombia med rittet Tour Colombia 2.1 fra 11. til 16. februar.
– Utover det skal vi ikke ut av Europa, slik det ser ut nå. Vi fikk en attraktiv invitasjon til Malaysia, men den kom litt for tett på, sier han.
ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!
Inspirert av besøk hos Odds Ballklubb
Men selv om man med dagens globale sykkelsport reiser over store deler av verden, tror ikke Haugland at reisevanene vil endre seg drastisk de kommende årene.
– Sykkelsporten, som andre idretter, har et behov for å transportere utøverne til hvor konkurransene er. Det er ikke realistisk å si at flyvninger og transport med bil ikke skal være en del av hvordan man flytter seg. Man skal ha et bevisst, men realistisk forhold til det. Når det er sagt, så finnes det andre muligheter til å flytte seg når man for eksempel kjører ritt i Belgia, Nederland og Frankrike, hvor man også bruker tog en god del. Det vet jeg at både vi og andre gjør, sier Haugland.
– Jeg skal ikke skryte på meg at vi har satt dette i en struktur og system enda, men jeg kommer akkurat fra besøk hos Einar Håndlykken (daglig leder) i Odd. Der han hadde en gjennomgang med meg på hvordan Odd har tatt en helt bevisst posisjon på å bli miljøklubb nummer én i Norge i fotball. Det var en kick-start i min bevissthet rundt hvordan vi skal bygge dette inn i vårt lag, så må jeg få litt tid på å etablere det, sier sykkelsjefen.
ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!