UNDER MISTANKE: Aleksej Lutsenko (i hvitt) og Jakob Fuglsang (bakerst) er under etterforskning grunnet mistanker at de har samarbeidet med livstidsutstengte Michele Ferrari. Foreløpig har verken de to rytterne eller Astana Pro Team ønsket å kommentere saken, men nå tar tidligere lagkamerat Magnus Cort bladet fra munnen. (Photo by Tim de Waele/Getty Images)

Cort uttaler seg om Fuglsang-saken: – Noe dritt

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 3.02.20 12:36

Del på    

Landsmann og tidligere lagkompis satt i forbindelse med Armstrong-lege.

(procycling.no): Michele Ferrari hjalp Lance Armstrong med å vinne sju Tour de France-titler på slutten av 1990- og starten på 2000-tallet.

I august 2012 ble det klart at amerikanske antidopingmyndigheter fratok Armstrong titlene, pengepremiene og utestengte ham fra sykkelsporten på livstid grunnet systematisk bruk av dopingmidler. Legen/treneren som bisto ham i prosessen, samme Michele Ferrari, ble utestengt fra all idrett på livstid.

Det er derfor ikke rart at den internasjonale sykkelsporten igjen rister i sine grunnvoller, når VG, DR og Politiken søndag publiserte innholdet i en konfidensiell etterforskningsrapport fra CADF (syklingens antidopingforbund) kobler Danmarks beste syklist i 2019, Jakob Fuglsang, til den famøse sykkellegen.

Ifølge VG står det blant annet å lese i den 24 sider lange rapporten:

«Etterretning indikerer at Astana Pro Team-rytteren Jakob Fuglsang er under Michele Ferraris dopingprogram, og at lagkameraten Aleksej Lutsenko var til stede under minst ett møte mellom de to i Nice/Monaco».

Fuglsang ønsker ikke å uttale seg

34-åringen, som i fjor vant sykkelmonumentet Liège-Bastogne-Liège og som endte på tredjeplass på den individuelle WorldTour-rankingen, har Ardenner-klassikerne, Giro d’Italia og OL i Tokyo som sine største målsettinger denne sesongen.

Du kan lese hele avsløringa til VG Sporten her!

Astana Pro Team-kapteinen har foreløpig ikke uttalt seg i sakens anledning, tross at han har fått påstandene forelagt fra VG, DR og Politiken:

«Etter flere dager med dialog uttaler Jakob Fugslang, Aleksej Lutsenok og Astana i fellesskap at de ”ikke ønsker å kommentere en rapport basert på indikasjoner og rykter, siden det ikke foreligger en offisiell beskjed fra UCI eller CADF».

En skal ha i mente at rapporten fra CADF ikke er som fellende bevis å regne, i tillegg skriver antidopingforbundet selv at de «på grunn av deres lave profil» og «fravær i sosialie medier», «kan ikke koblingen mellom Michele Ferrari og sønnen Stefano Ferrari, og rytterne fra Astana Pro Team, bekreftes gjennom åpne kilder», skriver VG.

Avisa Politiken skriver for øvrig at de tre redaksjonene har snakket med 12 uavhengige kilder som hevder at Jakob Fuglsang har samarbeidet med Michele Ferrari. Blant annet skal de to ha blitt obeservert mens dansken har kjørt motopes bak den livstids-utestengte legen i nærheten av Monaco.

Cort: – Må være verdens verste situasjon å stå i

Ryktene om Fuglsang og Ferrari verserte i den internasjonale sykkelsporten gjennom nesten hele 2019-sesongen. Det var imidlertid ikke før avisene fikk tak i den hemmeligstemplede rapporten fra CADF at mistankene nådde ut til offentligheten.

Overfor danske BT innrømmer Magnus Cort at han også kjente til ryktene. 27-åringen fra Bornholm la om hele treningsopplegget sitt for å hjelpe Fugslang igjennom fjellene under fjorårets Tour de France.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

– NOE DRITT: Magnus Cort har syklet sammen med Jakob Fuglsang de siste åra, men er nå ny hos EF Pro Cycling. 27-åringen er nå bekymret både for Fuglsang og omdømmet til dansk sykkelsport. (Photo by Justin Setterfield/Getty Images)

Han har følgende å si om beskyldningene som nå rammer landsmannen og den tidligere lagkameraten til Cort (som nå sykler for EF Pro Cycling):

–  Det er en underlig sak ettersom konklusjonen på rapporten er at man ikke kan etablere en forbindelse til Ferrari. Man er ikke riktig kommet noen vei, og det er en ergerlig sak. På en måte hadde det vært bedre om vi hadde fått en avklaring. Nå står man og tenker: Nå, hva så?, sier Cort til avisen.

Han er nå bekymret både på vegne av Fuglsang selv og dansk sykkelsport:

– Det er selvfølgelig noe dritt. Spesielt for Jakob. Men det kommer sikkert til å gå utover dansk sykkelsport generelt. Nå får vi se hva dette ender med. Det kommer formodentlig en rapport fra UCI eller noe annet offisielt, sier Cort.

– Hva er dine tanker i forhold til Jakob? Du kjenner ham relativt godt. 

– Jeg tør ikke si hva som er «opp og ned». Det må være verdens verste situasjon å stå i, svarer han.

Risikerer to-årig utestengelse kun for kontakt

UCI sitter med sanksjonsmyndigheten dersom det viser seg at dansken faktisk har pleiet kontakt med lege som er erklært uønsket fra sykkelsporten og all annen idrettslig aktivitet på livstid.

Kjærgaard møtte Armstrongs dopinglege

Foreløpig nøyer det internasjonale sykkelforbundet seg med å si at de følger saken tett. CADF er et uavhengig organ som har ansvar for å definere og igangsette antidopingstrategien i sykkelsporten.

– CADF utfører sine undersøkelser uavhengig av oss, understreker presseoffiser Louis Chenaille, i en uttalelse til VG, DR og Politiken.

– Til dags dato har ikke UCI mottatt noen rapport fra CADF når det gjelder å forfølge individene eller laget som blir nevnt. Vi kommer til å følge saken tett og ta de nødvendige skrittene som er i sykkelsportens interesse.

Dersom CADF eller andre klarer å bevise Fuglsangs kontakt med Ferrari-klanen, kan det alene være nok til å utløse en langvarig utestengelse fra sykkelsporten.

Det sier Jens Evald som tidligere var styreleder for Antidoping Danmark og som nå blant annet fungerer som dommer i CAS, den internasjonale voldgiftsretten i Lausanne:

– Hvis man opplever at den involverte fortsetter et samarbeid med treneren eller legen, uansett om det er snakk om doping eller ikke, så risikerer idrettsutøveren å få en straff på opp til to års utestengelse, slår jusprofessor Evald fast overfor Danmarks Radio.

Tagget med: , , ,

Les også disse