OFFENSIV: Alberto Contador angrep tidlig på den siste etappen av Paris-Nice. FOTO: AFP PHOTO / Philippe LOPEZ

Contador slått på oppløpet – var to sekunder unna sammenlagtseieren

Anders Eia Linnestad
Tips meg

Publisert 12.03.17 16:52

Del på    

Sergio Henao vant Paris-Nice etter sekundstrid.

(procycling.no): Med bare 31 sekunder mellom de tre første i sammendraget, lå det meste til rette for en underholdende siste etappe av Paris-Nice. Og i den 115 kilometer korte, kuperte løypen i området rundt Nice, gjorde tredjemann Alberto Contador det han kunne for å hente de nødvendige sekundene på sammenlagtleder Sergio Henao.

Allerede opp til Côte de Peille, fem mil før mål, støtet spanjolen fra Sky-rytteren i gult, og holdt unna opp den siste stigningen til Col d’Eze og helt til mål.

På oppløpet måtte Contador gi tapt for bruddkamerat David de La Cruz, men vel så surt var det at Henaos gruppe kom i mål bare 20 sekunder bak. Etter en sekundstrid ned den siste utforkjøringen, kunne colombianeren puste lettet ut.

De fire bonussekundene Contador tapte i spurten ble til slutt avgjørende. Henao vant Paris-Nice sammenlagt, to sekunder foran «El Pistolero». Dan Martin endte på tredjeplass, halvminuttet bak.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

JUBLET FOR ETAPPESEIEREN: David de la Cruz. FOTO: AFP PHOTO / Philippe LOPEZ

– Jeg er fornøyd, på en måte, for man må føle seg bra for å gjøre det jeg gjorde. Laget mitt kjørte så hardt at alle visste at jeg kom til å angripe, og da kan det være vanskelig å stikke av alene, sier Contador til Cyclingnews.

– Jeg driver med profesjonell idrett og tapte med to sekunder. Det er en ny andreplass, men jeg er likevel fornøyd. Det er det viktigste. Jeg hadde foretrukket å vinne, men sånn er idretten, legger spanjolen til.

I fjorårets Paris-Nice endte han også på en andreplass sammenlagt. Den gang ble han slått av Geraint Thomas med fire sekunder.

Stort brudd

Som på lørdagens kongeetappe, var Lilian Calmejane (Direct-Energie) ivrig etter å komme seg av gårde i et tidlig brudd. Etter 20 kilometer fikk han med seg Arnold Jeannesson (Fortuneo-Vital Concept), José Herrada (Movistar), Carlos De La Cruz (Quick-Step Floors) og Thomas De Gendt (Lotto Soudal).

Bak kvintetten var det imidlertid flere som ønsket å sette farge på rittet. Mange ryttere forsøkte å komme seg opp til bruddet, og til slutt lot Team Sky, som kontrollerte hovedfeltet, nesten 20 ryttere gå. Med 82 kilometer igjen å kjøre talte bruddet hele 24 mann, blant dem store navn som Diego Ulissi, Michael Matthews og Mathias Frank.

Gruppen fikk aldri mer enn rundt tre og et halv minutt ned til hovedfeltet. Og da bruddet bare var ett minutt unna å bli hentet inn, med 52 kilometer igjen, satte Trek-rytterne Jarlinson Pantano og Alberto Contador opp farten i feltet.

Tidlig Contador-angrep

Tempoet i bunnen av stigningen til Côte de Peille var så høyt at hovedfeltet ble fragmentert, og en favorittgruppe utkrystalliserte seg bak bruddet. Hele 50 kilometer før mål bestemte Alberto Contador (Trek-Segafredo) seg for å angripe de øvrige favorittene. Sergio Henao (Team Sky) forsøkte å følge spanjolen, men med to kilometer igjen til toppen av bakken måtte Sky-rytteren slippe Contadors bakhjul.

Trek-rytteren kom seg opp til majoriteten av det tidlige bruddet, la seg i front og gjorde det han kunne for å øke avstanden ned til Henao i den gule trøyen. På toppen av Côte de Peille var avstanden mellom Contador og Sky-rytteren rundt ti sekunder. Andremann i sammendraget, Dan Martin (QuickStep-Floors), lå nesten minuttet bak.

I utforkjøringen vinket Contador oppgitt med høyrearmen, for å få utbryterne til å kjøre hardt for å ta flere sekunder på de andre sammenlagtfavorittene. Med etappeseier som potensiell gevinst, fulgte UAE Team Emirates’ to ryttere formaningen og la seg i front. Plutselig var avstanden ned til Henaos gruppe, som nå også hadde fått besøk av Dan Martin, hele 47 sekunder.

Utålmodig Porte

Da Contadors gruppe tok fatt på den siste stigningen, Col d’Eze, var forspranget på 40 sekunder. Allerede i bunnen av bakken reiste spanjolen seg opp, tråkket det han hadde, ristet av seg mesteparten av bruddkameratene og økte avstanden ned til Henaos gruppe.

Colombianeren hadde fått hjelp av to lagkamerater i utforkjøringen, men allerede en kilometer opp i bakken ble de kjørt av. Henao måtte klare seg alene, og dro Dan Martin og resten av gruppen opp mot Col d’Eze.

Men tempoet hans var ikke høyt nok for Richie Porte, Dan Martin og Ion Izagirre, som med 18,6 kilometer igjen forsøkte å stikke fra gruppen. Det ble imidlertid med forsøket. Etter noen dramatiske sekunder var Henao tilbake og tok kontroll i gruppen.

Solo-Soler

Foran dem støtet Movistars Marc Soler fra Contador og David de la Cruz (QuickStep-Floors) i frontgruppen, som på noen hundre meter skaffet seg et ti sekunders forsprang. Den avstanden holdt unggutten til toppen av Col d’Eze.

I Henaos gruppe fortsatte Dan Martin, Julian Alaphilippe og Ion Izagirre å plage sammenlagtlederen med stadige angrep, men ingen av dem klarte å få den nødvendige luken ned til Sky-rytteren.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

VANT SAMMENLAGT: Sergio Henao. FOTO: AFP PHOTO / Philippe LOPEZ

Ned den siste utforkjøringen hentet Contador og de la Cruz inn Soler, mens Heano gravde dypt for å hente inn trioen.

På de siste flate kilometerne stakk Trek-rytteren, som var fire sekunder unna sammenlagtseieren i Paris-Nice forrige sesong, fra sine to landsmenn. De la Cruz kom imidlertid tilbake, og snøt Contador for etappeseieren.

Contador fikk dermed bare seks bonussekunder, og det var akkurat ikke nok. For 20 sekunder bak kom Henaos gruppe dampende, og colombianeren var reddet. Henao vant Paris-Nice sammenlagt – så vidt.

Tagget med: , , ,

Les også disse