Prøv Procycling Pluss idag

ETTERLENGTET SEIER: Edvald Boasson Hagen til topps på den tredje etappen av Tour of Norway, i Kristiansand. FOTO: Luc Claessen/Getty Images

Boasson Hagen vant i Kristiansand

Knut Andreas Lone
Tips meg @knut_lone
Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol
Magnus Drivenes
Tips meg @magnusdrivenes

Publisert 30.05.19 18:13

Del på    

Langspurt sikret seieren.

KRISTIANSAND (procycling.no): Sammen med Ben Swift (Team Ineos) gikk Edvald Boasson Hagen (Dimension Data) løs fra feltet tre kilometer fra mål, på den tredje etappen av Tour of Norway.

Sven Erik Bystrøm (UAE Team Emirates) sørget for å hente inn igjen duoen inn på oppløpet, men da klinte Boasson Hagen til fra front og rev seg løs fra feltet igjen.

Langspurten var nok til å holde unna med god margin og rudsbygdingen sikret sesongens andre seier, foran Joris Nieuwenhuis (Team Sunweb), mens Alexander Kristoff (UAE) måtte ta til takke med tredjeplassen.

Med seieren overtar også Dimension Data-rytteren ledelsen i sammendraget.

– Utrolig deilig

Dimension Data tok full kontroll inne på de lokale rundene i Kristiansand og kjørte hardt i front. Foran den siste runden var det Michael Valgren og Rasmus Tiller som satt igjen i front. Opp Bjørnebakken ble det sørafrikanske laget angrepet, men det samlet seg i utforkjøringen mot mål.

Da det roet seg ned i front gikk Ben Swift til og fikk raskt følge av Boasson Hagen, som umiddelbart gikk på kontra. Bak dem var det ingen som ville jage.

– Det er utrolig deilig. Laget kjøret kjembra. Vi tok kontroll fra første runde og kjørte veldig bra sammen. På slutten klarte jeg å komme av gårde i brudd med Swift. Vi jobbet ganske bra til det var 500 meter igjen, da snudde jeg meg tilbake og så at det andre kom. Da tenkte jeg bare å klinke til og gå for en lang en, og det gikk. Noen ganger er det bra å ta en langspurt, sa 32-åringen til TV 2 etter etappen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

I GULT: Edvald Boasson Hagen er ny leder av Tour of Norway etter etappeseieren på den tredje etappen. FOTO: Luc Claessen/Getty Images

Etter at nordmannen innledet sesongen med etappeseier i Volta a Valenciana tidlig i februar har det gått tråere, med sykdom i Volta ao Algarve, som satt lenge i kroppen og amputerte vårklassikerne.

– Det er utrolig godt. Det har vært litt stang ut… Eller jeg har vel ikke vært så nær noe stang i hele vår og da er det godt å kjenne at det endelig klaffer.

Ingen hjemmeseier for «Doffen»

For Kristoffer Halvorsen var torsdagens etappe en som sto med uthevet skrift i hans bok. På hjemmebane i Kristiansand ønsket naturligvis Team Ineos-rytteren å vise frem sin raske spurt og helst ta seieren.

Med knallhardt kjør opp Bjørnebakken og tøffe angrep fra Carl Fredrik Hagen og Tim Wellens (Lotto Soudal) ble det imidlertid tøft for 23-åringen. Mens Boasson Hagen rykket ifra for andre gang, inne på oppløpet, hadde han mer enn nok med å holde hjulene til rytterne foran seg.

– Greidde ikke å spurte, var helt gåen, får han stotret frem til procycling.no like etter målgang.

– Det var hardt to ganger, så jeg hadde ingenting i beina. Sånn var det. Jeg er litt skuffet, men det var såpass hardt. Jeg hadde ikke så bra bein i dag heller. Jeg slet første gang opp bakken.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Slik gikk det til:

Etter en lengre nøytral sone på 9,3 kilometer ut fra Lyngdal tok rytterne fatt på den 180 offisielle kilometerne til Kristiansand, på den tredje etappen av årets Tour of Norway. Det var Uno-X Norwegian Development Team som satte fart ut ifra start, men da bruddet gikk var det uten det norske kontinentallaget.

Det to øvrige, norske kontinentallagene var imidlertid representert, for sammen med Nikita Stalnov (Astana) satt Andreas Vangstad (Joker Fuel of Norway) og Andre Sotberg (Team Coop). Trioen fikk raskt en luke på rundt minuttet og da flere i feltet stoppet for å late vannet var bruddet satt.

Dagens første utfordring kom allerede etter 16,4 kilometer, da rytterne skulle opp Kleivtjønn (2,4 kilometer à 9,8 prosent). Vangstad gikk første over, for å forsvare trøyen til lagkamerat Henrik Evensen, mens Sotberg og Stalnov fulgte deretter. Bakfra hadde imidlertid Markus Hoelgaard støtet seg av gårde og sikret seg tre poeng, og dermed gikk han opp i ledelsen i klatrekonkurransen, med tolv poeng mot Evensens ni.

Team Sunweb tok kontrollen i hovedfeltet og lot utbryterne ligge å vake mellom tre og fire minutter utover på etappen. Neste punkt av interesse kom etter 80 kilometer, da det skulle spurtes om bonussekunder. Vangstad var igjen først over, denne gangen med Stalnov bak seg og Sotberg på tredje.

Etter Evje begynte man å stige oppover, mot dagens andre kategoriserte stigning, Haugebakkmyrane (2,3 kilometer à 4,6 prosent). Tidlig i bakken fikk Stalnov en luke til de to norske rytterne og den holdt han over toppen. Fra feltet ble det igjen angrepet fra Uno-X, men denne gangen var det Torstein Træen som gikk til, og tok ett poeng på toppen.

Foran fortsatte Stalnov å dra ifra den norske duoen, men etter hvert tok Vangstad noen solide føringer og Stalnov satte seg noe opp og de gjenopptok samarbeidet. Samtidig hadde avstanden til feltet blitt kraftig redusert, ned mot to minutter med 60 kilometer til mål.

Dagens siste gulrot kom etter 128 kilometer i Vennesla, og det ble kamp om bonussekundene. Vangstad var først over, med Stalnov og Sotberg på de to neste plassene. Etter spurten gav imidlertid de to norske rytterne gass og dro ifra kazakhstaneren. Feltet knappet imidlertid raskt inn, men foran de lokale rundene i Kristiansand som støtet belgiske Preben Van Hecke (Sport Vlaanderen-Baloise) opp til duoen. Etter hvert som feltet nærmet seg kastet Van Hecke inn håndkleet igjen, men de to norske rytterne forsøkte å holde ut så lenge de kunne. Snart var det dog over for dem også.

Dimension Data tok kommandoen inne på de lokale rundene og holdt stramme tøyler på første halvannen runde. Andre gang opp Bjørnebakken (1,5 kilometer à 5 prosent) klinte imidlertid Carl Fredrik Hagen (Lotto Soudal) til og satte fart på ting. Nordmannen var alene over toppen, men på flatene inn mot passering mål ble det for tungt å holde unna.

Inn mot bakken for siste gang ble det svært hektisk og alle ønsket å sitte i god posisjon inn i bakken. Dimension Data maktet å beholde en god posisjon og da Tim Wellens (Lotto Soudal) kom flyvende bakfra slengte Rasmus Tiller seg med. Han hadde dog ikke kreftene til å følge belgieren, som i stedet fikk følge av Sven Erik Bystrøm (UAE Team Emirates) og en Team Sunweb-rytter. Trioen maktet imidlertid ikke å opparbeide seg den nødvendige luken, og ble hentet like etter utforkjøringen.

På flatene oppsto det et vakuum og det benyttet Ben Swift (Team Ineos) til å angripe. Briten fikk med seg Edvald Boasson Hagen, og duoen fikk raskt en stor luke. Sven Erik Bystrøm la seg i bukken og kjørte det remmer og tøy kunne holde, og hadde los på de to, da man svingte inn på oppløpet med 500 meter til mål.

I mellom hadde Joris Niuewenhuis (Team Sunweb) lurt seg inn og tatt hjulet til Boasson Hagen, som oppdaget at feltet hadde tak på ham, og rudsbygdingen klinte til igjen. Han akselererte raskt fra nederlenderen, som også fikk en liten luke til Kristoff. Boasson Hagens kraftfulle langspurt var nok til å holde unna med god avstand til Nieuwenhuis, som maktet å holde Kristoff bak seg også.

Tagget med:

Les også disse