Prøv Procycling Pluss idag

TIL TOPPS: Egan Bernal suveren vinner av Gran Piemonte torsdag. FOTO: Tim de Waele/Getty Images.

Bernal med suveren seier i Gran Piemonte

Espen J. Lee
Tips meg @espenjlee

Publisert 10.10.19 16:27

Del på    

Team Ineos sprengte favoritt-feltet i Monte di Oropa.

(procycling.no): Med samtlige konkurrenter i bakspeilet sto Egan Bernal (Team Ineos) frem som vinner av Gran Piemonte på toppen av Monte di Oropa, etter en veritabel parademarsj av Team Ineos opp siste stigning.

I den sagnomsuste klatringen – foreviget av Marco Pantanis mye omtalte prestasjoner i Giro d’Italia – viste Tour de France-vinneren seg overlegen med et siste nådestøt 1.8 kilometer fra mål.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Etter en suveren jobb av lagkamerat og landsmann, Ivan Sosa, angrep colombianeren fra alle og kom alene til mål i den 183 kilometer lange høstklassikeren – den siste testen før lørdagens store monument, Il Lombardia.

Bernal befant seg i en klasse for seg selv, da Team Ineos-toget lenge kuet konkurrentene hans med et voldsomt tempo opp den siste, elleve kilometer lange stigningen til mål.

– Jeg er veldig glad, veldig glad, sier Bernal etter sin første seier i et endagsløp.

Triumfen i Gran Piemonte var også den første i Italia for Bernal, den tidligere Androni-rytteren som i en periode bodde i Piemonte, nærmere bestemt Cuorgnè.  Monte di Oropa var en av de første bakkene han syklet da han flyttet til Italia.

– Da jeg våknet i dag, tenkte jeg mye på rittet. Men å vinne er alltid vanskelig. Det er min første seier i Italia og jeg har syklet mange ritt her i området. Jeg har bodd to år i Piemonte og det er veldig spesielt for meg å vinne her.

Etter en ytterst dominant lagprestasjon fra det britiske storlaget, satte Sosa prikken over i-en ved å bli nummer to. Kun Mathias Frank (Ag2r La Mondiale) våget å angripe i den siste stigningen. Sosa krysset målstreken seks sekunder bak lagkameraten og knep andreplassen foran Nans Peters (Ag2r La Mondiale).

Emanuel Buchmann (BORA – hansgrohe) og Dan Martin (UAE Team Emirates) kjempet febrilsk for å hente på Ineos sitt hardkjør og måtte til slutt ta til takk med fjerde- og femteplass henholdsvis.

– Jeg følte meg veldig bra underveis i rittet, og bra gutta sette et godt tempo, sier Bernal videre og hyller lagkameraten.

– Sosa gjorde en virkelig god jobb. Jeg vant, men jeg tror han var den sterkeste. I finalen var vi to sammen, men jeg måtte gå full gass til målstreken, for noen kunne ha komme tilbake. Men Sosa gjorde en utrolig bra jobb og viste seg som en av de sterkeste i feltet.

Bernal med en rekke Ineos-hjelpere foran seg i Gran Piemonte. FOTO: Tim de Waele/Getty Images)

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Under en klar og blå piemontesisk himmel etablerte det seg et brudd tidlig i rittet. Stephane Rossetto (Cofidis), Carlos Barbero (Movistar), Elie Gesbert (Arkéa-Samsic), Francesco Romano (Bardiani-CSF), Mattia Bais (Androni Giocattoli-Sidermec) og Enrico Battaglin (Katusha-Alpecin) rev seg løs på den flate Po-slettet og opparbeidet seg en ledelse som målte fire minutter på det meste.

Selv om rittet fulgte en nokså oppskriftsmessig utvikling inn mot den kuperte avslutningen, var det flere antatt sterke ryttere som sto av underveis – blant dem den italienske mesteren Davide Formolo og den polske favoritten Rafał Majka (begge fra Bora-Hansgrohe). Årets Giro d’Italia-vinner Richard Carapaz (Movistar) og franskmannen Warren Barguil (Arkéa-Samsic) brøt også.

Bruddets dager var imidlertid mer eller mindre talte da rytterne gikk opp dagens første av to stigninger. Som i onsdagens Milano-Torino hadde Team Ineos tatt kommando i front av hovedfeltet i bunn av klatringen til Nelva. I det bratteste partiet pilte Bais og Rossetto i fra sine bruddkamerater, men like før toppen, med 25 kilometer igjen å sykle, var feltet samlet på ny.

Feltet under Gran Piemonte torsdag. FOTO Tim de Waele/Getty Images

Med Salvatore Puccio, Jonathan Castroviejo, Gianni Moscon, Ivan Sosa og Diego Rosa i front, ledet Team Ineos an inn i Monte di Oropa. I bunn av den avgjørende bakken, satt Bernal med et fremadstormende tog i rødt og sort foran seg.

Det britiske laget kneblet rittet med et drepende, høyt tempo. Med 4.6 kilometer igjen til mål kom det første og eneste angrepet. Mathias Frank (Ag2r) fikk imidlertid ikke store luka og ble tauet jevnt og trutt tilbake av Rosa.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Den italienske Bernal-hjelperen holdt dampen gående i en kilometer til, før han overlot tøylene til Sosa. Colombianeren skrudde farten opp enda et hakk og sørget for en stor sprekk i favorittgruppa. Davide Villella (Astana), Martin, Peters, Frank og Buchmann hang fortsatt på med nebb og klør. Men ikke lenge.

Ikke før 1.8 kilometer gjensto, var Sosas jobb over. Herfra og inn syklet Bernal i ensom majestet

Tagget med: , ,

Les også disse