LØYPA KLAR: Starten for neste års Arctic Race of Norway går i Tromsø. Foto: Tim de Waele/Corbis via Getty Images

Arctic Race tar turen til Finland

Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol

Publisert 12.11.19 16:45

Del på    

Løypa for 2020 klar.

(procycling.no): Løypene til neste års Arctic Race of Norway ble presentert tirsdag under arrangementet Agenda Nord-Norge i Narvik.

Narvik var også stedet for avslutningen av årets ritt. Til neste år skal man lenger nordover igjen. Nordland hadde alle etappene i årets utgave, mens Finnmark hadde alle etappene i 2018. Dermed var det ingen stor overraskelse at det er nåværende Troms fylke (som riktignok er i ferd med å slå seg sammen med Finnmark) som neste år får store deler av løypa i Arctic Race of Norway.

Den første etappen har start og målgang i Tromsø.

Den andre etappen starter i Nordkjosbotn og går over til Finland. Der er det målgang i Kilpisjärvi.

Det er første gang rittet krysser en landegrense. Tidligere har en etappe i Murmansk vært diskutert, men ikke gjennomført. I Ladies Tour of Norway har man også hatt for vane å ha en del kilometere på den svenske siden av grensa.

– De to første etappene er godt tilpasset sprinterne, så her blir det garantert fart inn til mål. De to neste etappene er nok mer tilpasset de beste klatrerne, og jeg forventer at ledertrøya kommer til å skifte eier her, slik vi så det i årets ritt, sier rittambassadør Thor Hushovd.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

KARTET: Slik ser Arctic Race i 2020 ut. Foto: Arctic Race of Norway

Tøff avslutning på den tredje etappen

Den tredje etappen er trolig den hardeste, med start på Finnsnes og målgang i Målselv. Den er nær identisk med den tredje etappen i 2015, og inneholder fire kategoriserte stigninger før man kommer til den siste bakken opp til skianlegget over Målselv. Der stiger de siste 3,7 kilometerne med 7,8 prosent.

I 2015 var det Ben Hermans som vant etappen foran Rein Taaramäe og Mathias Frank.

Rittet avsluttes med en 161 kilometer lang etappe fra Gratangen til Harstad. Etappen avsluttes med tre runder inne i Harstad, hvor rytterne skal opp til Novkollen hver runde. Bakken der er rundt to kilometer lang, med fem prosent i snitt, men flere partier hvor det er langt brattere.

– Den første delen av avslutningsfasen vil ta rytterne langs kysten før de må gjennom tre tøffe klatrekonkurranser. Rittet avsluttes i en 8,5 kilometer lange sløyfe i Harstad, og jeg tror ikke vi kan kåre en vinner av Arctic Race og Norway 2020 før de beste har passert målstreken i Harstad, slik det var i år da kasakhstaneren Aleksej Lutsenko (Astana) slo den franske mesteren Warren Barguil (Arkéa–Samsic)med ett fattig sekund sammenlagt, avslutter Hushovd.

Arctic Race of Norway arrangeres fra 6. til 9. august neste år. Dermed vil rittet arrangeres under avslutningen av OL i Tokyo. Landeveisrittene i OL arrangeres fra 25. til 29. juli.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!