FOKUS PÅ TROMS: Fire etapper i Troms fylke fra Narvik i sør til Tromsø i nord, betegner den femte utgaven av Arctic Race of Norway.

Slik blir Arctic Race 2017

Espen J. Lee
Tips meg @espenjlee

Publisert 4.01.17 09:56

Del på    

Det nordnorske etapperittet avsluttes i Tromsø.

Nok en rute trygt plassert over polarsirkelen kom til uttrykk onsdag morgen, da Arctic Race of Norway-arrangøren presenterte etappene for rittets femte utgave under en pressekonferanse i Oslo.

Med flere etapper for spurterne, noen lett-kuperte finaler for aggressive puncheurs og en kongeetappe med bakkefinale tilrettelagt for de klatresterke rytterne, var det en utgave ikke ulik de fire foregående som rittdirektør Knut-Eirik Dybdal gjorde rede for foran en forsamling ordførere, journalister, representanter fra den franske storarrangøren ASO og, ikke minst, rittets ambassadør Thor Hushovd.

De tidligere annonserte planene om en etappe i Russland materialiserte seg ikke i 2017 som flere hadde spekulert på forhånd. Hovedattraksjonen for 2017-utgaven blir i stedet Tromsø, ofte kalt «Nordens Paris», som vil spille vertskap til de to avsluttende etappene, samt starten på den siste etappen.

Etappe tre til Finnvikdalen peker seg ut som den mest avgjørende dagen, selv om fjerde etappe i Tromsø også kan bli hektisk og krevende lagt over en ganske humpete profil.

Sist Arctic Race besøkte Tromsø fikk vi en nervepirrende finale der Alexander Kristoff innhentet og passerte Thor Hushovd på oppløpet, idet som var den gamle sykkelkongens siste ritt på norsk jord.

Etappene

Selv om første etappe ender i opp i Nordland, skal det meste i denne femte utgaven av Arctic Race dreie seg om Troms fylke. En 156 kilometer åpningsetappe starter i Engenes, forserer tre ganske enkle stigninger midtveis, før det bygges opp til en nokså humpete finale inn til Narvik. Den kategoriserte stigningen til Skistua (2.4 kilometer à 6.6 prosent), bare fem kilometer før målgang, kan skape problemer for de tyngste spurterne.

– Jeg tror ikke Marcel Kittel hadde vunnet en slik etappe, kommenterte Hushovd under presentasjonen.

Dag to fra Sjøvegan til Bardufoss slynger seg nordover gjennom Troms over 177 kilometer. Etter tre passeringer inne i sentrum av målbyen virker massespurt et sannsynlig utfall. Selve målgangen finner sted på Bardufoss flyplass.

– En typisk spurteretappe. Finalen på flyplassen, den er for spurterne, slår Hushovd fast.

Etappe tre er imidlertid ikke en dag for spurterne. Den 185 kilometer lange reisen starter i Lyngseidet, passerer langs Lyngsalpene og ender ved toppen av Finnvikdalen utenfor Tromsø. En fire kilometer lang klatring opp til mål, med 5.5 prosents gjennomsnitt, duker for en fin kamp mellom klatrere og puncheurs, der vinneren fort kan ende på toppen av sammenlagtlisten til slutt.

– Bakken er ikke veldig hard og en kilometer på toppen er ganske flat. Kristoff har klort seg fast i slike avslutninger tidligere. Jeg er sikker på at han kan være med å kjempe på etappen og sånn sett henge med sammenlagt, sier Hushovd.

Men en eventuell ledertrøye må først forsvares på siste etappe. Avslutningen i Tromsø er heller ikke ukomplisert på papiret. Sju korte, men bratte bakker skal bestiges i løpet av de siste 40 kilometerne. Prestevannbakken (1.2 kilometer à 7.5 prosent) er penslet inn fire ganger, mens Røstebakken (1.1 kilometer à 7.5 prosent) må klatres tre ganger. En hektisk utforkjøring på tre kilometer fører rytterne fra siste bakketopp og ned til mål i Tromsø.

– Med slike tekniske veier tror jeg det blir hektisk og splitt i feltet. Og det er nok denne dagen vi ser hvem som vinner Arctic Race. Dette er en puncheur-etappe som vil nok passe en Edvald Boasson Hagen ganske godt, kommenterer Hushovd.

Arctic Race 2017
10. august, etappe 1: Engenes – Narvik 156.6 km
11. august, etappe 2: Sjøvegan – Bardusfoss 177.5 km
12. august, etappe 3: Lyngseidet – Finnvikdalen (Tromsø) 185.5 km
13. august, etappe 4: Tromsø – Tromsø 160.5 km

 

Tagget med: , , ,

Les også disse