VURDERER NYTT BYRÅ: UCI vurderer å vrake CADF til fordel for ITA. FOTO: Tim de Waele/Corbis via Getty Images

Antidoping-forslag skaper spenning

Espen J. Lee
Tips meg @espenjlee

Publisert 13.11.19 16:59

Del på    

UCI-presidenten truer med stor reform.

(procycling.no): Antidoping-arbeidets organisering innenfor sykkelsporten står overfor potensielt store omveltninger.

Det internasjonale sykkelforbundet UCI har planer om å avslutte samarbeidet med Cycling Anti-Doping Foundation (CADF), til fordel for International Testing Agency (ITA), en organisasjon med tette bånd til den internasjonale olympiske komité, IOC.

UCI har arbeidet med CADF siden 2008, men kunngjorde forrige måned at behovet for endring vurderes nøye. En endring kan komme allerede i 2021, hevder Rune Andersen, styreleder i CADF, som sier skepsisen til CADF økte da franskmannen David Lappartient ble valgt til president i UCI i 2017.

– Siden David Lappartient ble president har han krevd mer kontroll over våre aktiviteter, sier Andersen til den franske avisen Le Monde.

– Han har gjentatte ganger etterlyst makt over det ene eller det andre, og jeg har alltid sagt nei. Jeg tror det overrasket ham, og han var lite fornøyd med det. Siden den gang har lyden av ITA blitt hørt høyere og høyere, som en tilslørt trussel.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

CADF har i teorien holdt en uavhengig posisjon vis-a-vis UCI siden 2013. Organisasjonen som ble stiftet under verdens antidopingbyrå WADA er selvsagt bekymret for at verktøy som det biologiske passet kan bli skadelidende under en ny ordning der ITA sitter ved roret. Tap av kunnskap og etterretning spesifikk for sykkelsporten er en annen bekymring hos CADF, dersom UCI koordinerer arbeidet opp mot den mer generaliserte antidopinginnsatsen til ITA.

ITA og IOC

ITA er en paraplyorganisasjon grunnlagt av IOC i 2018, som nå står ansvarlig for antidopingprogrammene til en rekke olympiske og profesjonelle idretter, samt 40 internasjonale forbund.

Lappartient nekter for å ha blandet seg inn i CADF sitt arbeid. UCI-presidenten sier at det internasjonale forbundet kun vurderer sine muligheter. Franskmannen understreker at sykkelsportens seneste dopingskandale – den såkalte Operasjon Årelating der både skiløpere og ryttere er involvert – gikk på tvers av ulike idretter og myndigheters åsyn. Lappartient argumenterer derfor for at en større, overnasjonal organisasjon som ITA vil være bedre rustet til å håndtere fremtidige saker

– Vi er helt i starten av en større prosess og må evaluere alle hensyn ved saken. Jeg sier til stadighet at CADF gjør en god jobb, sier Lappartient til Le Monde.

– Men vi må stille spørsmål ved situasjonen. De fleste dopingnettverk består av flere idretter. Å jobbe innenfor ITA, med et større forskningsmiljø, kan være mer effektivt for alle.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Tagget med: , , , , ,

Les også disse