I AKSJON: Sven Erik Bystrøm plasserer UAE-opptrekket i nærheten av Quick Step-toget på de avsluttende kilometerne av åpningsetappen i Dubai. FOTO: Hentet fra sendingen til Eurosport Norge.

Analyse: Sjekk de viktige bidragene til Bystrøm & Co.

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 8.02.18 14:10

Del på    

Vi ser nærmere på prestasjoner som ikke vises på resultatlista.

(procycling.no): Hvis fotballspilleren Cesc Fábregas spiller fri Álvaro Morata på den avgjørende Chelsea-scoringen, er det ikke nødvendigvis så mye du leser om det diagonale løpet til Pedro Rodriguez, som banet vei for at kampen ble avgjort akkurat der.

Ei heller om Heidi Løke setter en genial sperre, slik at Nora Mørk kan finte seg igjennom midt foran mål og sette den avgjørende scoringen mot russerne.

Vi har kikket nærmere på de første to etappene av årets Dubai Tour, nettopp for å finne ut litt mer om jobben «de nest beste», Amund Grøndahl Jansen, Sven Erik Bystrøm og Truls Korsæth, legger ned for sine kapteiner.

Funnene er ikke ubetydelige:

Etappe 1 av Dubai Tour: <Dubai-Palm Jumeirah> 167 kilometer

Analyse:

Dessverre blir Truls Engen Korsæth involvert i en velt som også rammer flere av hans lagkamerater åtte kilometer unna mål. Han er sju minutter bak de første ved målpassering.

UAE Team Emirates har ikke toppet mannskap på plass i Dubai, samtidig gir det Sven Erik Bystrøm muligheten til å vise seg fram på «hjemmebane» for det Abu-Dhabi-styrte mannskapet. Med 5,2 kilometer til mål har Bystrøm alt ligget i posisjonen foran Alexander Kristoff i de foregående kilometerne. UAE-laget har nok en rytter foran der igjen, mens de manøvrerer seg helt opp på siden av Quick Step-toget som har momentum.

I det samme tidsrommet ligger Amund Grøndahl Jansen stort sett i andreposisjon for LottoNL-Jumbo. Kaptein Dylan Groenewegen følger på bakhjulet til Timo Roosen.

Ved 4,9 kilometer har Kristoff mistet lagkameratene noe, og må bruke av egne krefter for å hente inn tre-fire posisjoner. Han velger i stedet å infiltrere Katusha-toget som er på vei framover i feltet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

SIKTER MOT QUICK STEP: Sven Erik Bystrøm er lengst framme i UAE-toget og posisjonerer laget etter beste evne. Bak Cofidis-rytterne kan dere skimte hjelmen til Alexander Kristoff. FOTO: Fra sendingen hos Eurosport Norge

Etter U-svingen tre kilometer fra mål, må størsteparten av feltet kraftig ned i hastighet – før rytterne igjen skyter fart ut igjen av svingen og hardkjøret inn til Palm Jumeirah starter.

Kristoff har benyttet tiden til å finne tilbake til lagkameratene. Av de tre som hjelper Stavanger-mannen, ligger nå Bystrøm først og manøvrerer lagkompisene opp på siden av Quick Step-toget.

Med 1,9 kilometer igjen er han i posisjon oppe ved tredjemann på QS-toget.

200 meter senere ligger Bystrøm side ved side med Amund Grøndahl Jansen som nettopp har plassert Dylan Groenewegen og opptrekker Tim Roosen i strålende posisjon.

Det var romerikingens oppgave å holde farten opp til buen som markerer for én kilometer igjen. Bystrøm er ferdig med sin jobb halvannen kilometer fra mål. Han slipper seg rolig bakover fra midten av hovedfeltet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

GRØNDAHL JANSEN I AKSJON: Tom Leezer har slått ut til venstre, og Amund Grøndahl Jansen tar scenen. Hans jobb er å holde farta opp til det gjenstår én kilometer til mål. Derfra og inn er det Timo Roosen (nummer to på LottoNL-Jumbo-toget) sitt ansvar å gjøre opptrekk for Dylan Groenewegen. FOTO: Fra sendingen til Eurosport Norge.

Grøndahl Jansen forholder seg lojalt til sine oppgaver. Akkurat ved buen slår han ut og tar en «fallen frukt»-manøver ut til venstre (slik en hjelperytter skal gjøre det).

LottoNL-Jumbo blir belønnet for godt lagarbeid denne dagen, etter at Roosen leverer et fantastisk opptrekk for Groenewegen. På de siste 200 meterne holder han høyest hastighet av alle. Han har kontroll på Elia Viviani inne ved sperregjerdet, og henter Cort (Astana) som angriper fra motsatt side.

Kristoff blir nummer fire denne dagen. En plassering UAE-laget helt sikkert ser på som godkjent, med tanke på at Kittel, Cavendish, Degenkolb og Bouhanni ikke nådde opp i spurten.

Etappe 2 av Dubai Tour <Dubai-Ras al Khaimah> 190 kilometer

Analyse:

Bruddet kjøres inn en snau mil unna mål, og like etter ser man Astana-laget ligge litt anonymt plassert i fremre del av hovedfeltet. Så tar de lyseblå seg nærmere fronten av feltet, ute til høyre. Truls Engen Korsæth sitter i andreposisjon bak Zhandos Bizhigitov.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

DELT: Feltet har delt seg i to fraksjoner. Quick Step leder an til høyre og Korsæth er i ferd med å veksle med sin lagkompis. Grøndahl Jansen sitter langt framme i LottoNL-Jumbo toget. Bystrøm har Kristoff på bakhjulet sitt hos UAE-laget som velger å gå til venstre.

7,4 kilometer unna mål avanserer Korsæth foran lagkompisen sin og sørger for at de matcher farten Quick Step har lagt opp til. Hovedfeltet deler seg i to fraksjoner. På høyresiden, i bakkant av Astana, sitter Grøndahl Jansen og hans LottoNL-Jumbo samlet.

På motsatt side har Alexander Kristoff igjen plassert seg på hjulet til Sven Erik Bystrøm.

Korsæth og Bizhigitov bytter på å holde farten oppe. Men mens 26-åringen fra Kasakhstan slår ut og takker for seg fem kilometer før streken, blir den sterke nordmannen sittende der framme hele veien inn. Det var lillehamringens kjørestyrke og måten han posisjonerte Edvald Boasson Hagen på under VM i Qatar som i det hele tatt åpnet opp proffmuligheten, høsten 2016.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

FÅR LAGET I POSISJON: Truls Korsæth helt i tet av feltet når det er i underkant av seks kilometer igjen til mål. FOTO: Fra sendingen til Eurosport Norge

Det er nå Korsæths oppgave å sørge for at Astana-laget sitter godt plassert der framme. Det er Willier-Triestina som har tatt initiativet med fem kilometer til mål.

Bystrøm styrer to UAE-ryttere. Kristoff sitter bakerst av disse to. Like ved hans side: Amund Grøndahl Jansen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

FINMANØVRERING: Truls Korsæth får laget fram i posisjon, mens UAE har samlet seg mer. Grøndahl Jansen fremdeles foran Groenewegen (i blå ledertrøye). FOTO: Fra sendingen hos Eurosport Norge

Fire kilometer unna mål dukker det opp et strategisk punkt. Den ene halvdelen av motorveien er nemlig stengt av, og en vakt vinker feltet over til høyresiden av veien. Det går uproblematisk for seg, men Quick Step-laget er blant dem som må køle på litt ekstra for å holde seg i front.

I denne samme perioden sliter UAE-laget med å holde seg samlet. Bystrøm og Anass Ait El Abdia ivrer etter å føre Kristoff til fronten, men nordmannen ligger plassert noe lengre bak.

SENTRALE BRIKKER: Sven Erik Bystrøm er i ferd med å føre UAE-laget fram i posisjon, mens Amund Grøndahl Jansen har Groenewegen på hjulet sitt. Alexander Kristoff følger bak der igjen. FOTO: Fra sendingen hos Eurosport Norge

Bystrøm kjemper seg likevel nær front av feltet og med 1,9 kilometer igjen tar han teten og gir det siste han har av krefter. Samtidig er Korsæth og Grøndahl Jansen på vei framover i feltet med sine kapteiner.

FLATT JERN: Bystrøm tar fronten av feltet og tar ut det siste av krefter før han takker for seg. FOTO: Fra sendingen hos Eurosport Norge

Inne på den siste kilometeren er det veldig kaotisk. Kristoff sitter fremdeles bak sin opptrekker, mens Gronewegen ikke er å se på toget til LottoNL-Jumbo. Grøndahl Jansen ligger svært godt plassert og kaster kjappe blikk bakover for å se etter kapteinen sin.

TETT PÅ TETEN: Amund Grøndahl Jansen sitter flott med én kilometer før mål. I denne delen av rittet har Dylan Groenewegen mistet kontakten med laget sitt. FOTO: Fra sendingen til Eurosport Norge

Siden får vi høre at Groenewegen fikk trøbbel med kjedet da hele feltet svingte til venstre drøye tre kilometer unna mål. Det er grunnen til at han mistet kontakten med lagkameratene sine.

Kristoff ligger i femteposisjon etter rundkjøringen med kun oppløpet igjen. Idet Quick Step-rytteren i front innser at han har Degenkolb og Kristoff på hjul, slår han ut og avleverer samtidig duoen i dødens posisjon. Rett i forkant har Kristoffs opptrekker takket for seg.

SISTE KILOMETER: Kristoff følger opptrekkeren sin til front, der også en hjelper fra LottoNL-Jumbo og Quick Step ligger. I tillegg til John Degenkolb. Når UAE-opptrekkeren og de to andre hjelperytterne forsvinner, blir Kristoff og Degenkolb sittende midt ute i vinden 500 meter fra mål. Ingen gunstig posisjon å vinne massespurten fra. FOTO: Fra sendingen til Eurosport Norge

Idet spurterne som kommer bakfra i høyere fart sluker Degenkolb og Kristoff, sitter fremdeles Grøndahl Jansen godt plassert ute til høyre. Han velger ikke å blande seg inn i spurten, og laget får likevel en slags bonus da Groenewegen kaster seg fram og tar andreplassen på etappen.

Oppsummering: Sykkelryttere er ferskvare og innehar du ikke det riktige passet kan du ryke rett ut dersom en ny sponsor skulle dukke opp i morgen. Det betyr at det som gjelder er her og nå. Derfor må Bystrøm, Korsæth og Grøndahl Jansen gjerne la egne ambisjoner og muligheter fare, og heller vise fram at de er lojale støttespillere for sine kapteiner.

Det er gi og ta og ved neste forhandlingssituasjon kan en slik strategi slå begge veier. Det viktigste på kort sikt er å holde seg inne med lagkamerater og ledelse. Hver eneste gang du trekker på deg lagtrøyen må du være innstilt på å gi ditt ytterste for laget. Du må løse hver eneste arbeidsoppgave så proft som overhodet mulig – og det gjør virkelige disse tre rytterne.

Bystrøm, Grøndahl Jansen og Korsæth er kanskje ikke de mest profilerte sykkelrytterne vi har, men de er proffe ut til fingerspissene. De sitter på kvaliteter som er uvurdelig for alle lag, og som er en ren nødvendighet for at en Alexander Kristoff eller en Dylan Groenewegen skal kvittere ut det hele med en seier.

Det er ikke så overraskende at rytterne i sine seiersintervjuer velger å sende en takk til lagkamaretene for «arbeidet de la ned for dagen». Uten dem hadde det vært umulig å vinne nettopp den etappen. Enkelt og greit.

Likte du artikkelen og kan tenke deg å lese mer analyse hos procycling.no? Legg gjerne igjen en kommentar i feltet under.

Tagget med: , , , , ,

Les også disse