(procycling.no): Etter at procycling.no presenterte ti nominerte til kåringen «Årets kontinentalrytter», har våre lesere den siste uken hatt muligheten til å gi sin stemme til en de finner verdig den utmerkelsen og være med på å bestemme utfallet.
Etter at stemmefristen gikk ut søndag kveld kl. 21:00 var det tid for å telle opp stemmene og utrope vinneren av «Årets kontinentalrytter»:
Carl Fredrik Hagen!
Sammen med lagkamerat Herman Dahl i Joker Icopal dro han tidlig ifra i leseravstemningen, men måtte til slutt se seg slått av den spurtsterke sørlendingen. Dog hadde den kommende Lotto-Soudal-proffen fått full pott fra procycling.no-redaksjonen og det var nok til å stikke av med totalseieren (se forklaring og resultatoversikt nederst i saken).
LES OGSÅ: procycling.no kårer «Årets kontinentalrytter»
Vi plukker opp telefonen og slår på tråden til «Calle».
– Hei, Knut fra procycling.no. Jeg ringer for å fortelle deg at du er, av procycling.no-redaksjonen og våre lesere, blitt kåret til «Årets kontinentalrytter». Gratulerer!
– Det var jo hyggelig!
– Det er vel en fin anerkjennelse å få etter en god sesong?
– Ja, det er veldig hyggelig at det blir lagt merke til og det er jo veldig, veldig bra nivå blant de norske kontinentalrytterne, og det er mange sterke der. Det er hyggelig å vinne den.
– Flere av rytterne har mobilisert bra på avstemningen i sosiale medier, så det virker som det gikk litt prestisje i kåringen?
– Nå har vel de aller fleste mobilisert litt i sosiale medier, men med et lite glimt i øye. Så er det jo så klart først og fremst hyggelig å være nominert. Det viser at det man har gjort gjennom sesongen har blitt lagt merke til. Det er ikke så mange avstemninger eller utmerkelser innad i kontinentalmiljøet, så når det først er noe, er det jo gøy at det blir litt interesse rundt.
(artikkelen fortsetter under)
– Bare toppen av kransekaka
Hagen har tatt fatt på forberedelsene til sin første proffsesong i Lotto-Soudal etter det som var en svært suksessfull sesong i Joker Icopal, som kulminerte med strålende deltakelse i VM i Innsbruck.
I presentasjonen av de nominerte trakk vi frem et øyeblikk som skilte seg ut, fra hver av rytterne. Øyeblikket procycling.no-redaksjonen valgte ut som Hagens var den imponerende 5. etappen til Lillehammer i Tour of Norway, hvor klatreren animerte rittet og var svært nær å ende på pallen i sammendraget.
LES OGSÅ: Øyeblikket: Carl Fredrik Hagen
– Hvordan husker og opplevde du det øyeblikket?
– Den sitter veldig godt plantet, sammen med Tour de Finestere og sammenlagtseieren i Tour du Jura. Hva skal man si… Tour of Norway i år var jo et relativt kjedelig ritt, helt frem til siste etappe. Satt jo egentlig bare hver eneste dag og prøvde å spare krefter, og ikke få for mye trøbbel i finalene. Ikke tape noe tid. Det er jo alltid litt skummelt med tanke på splitter og sånt, når man vet det står på sekunder til slutt, stort sett alltid i Tour of Norway. Da jeg kom til siste etappen, og vi sto på start så var jeg skikkelig gira på å at jeg skulle sykle fort opp VIP-vegen. Jeg følte meg ganske bra forberedt og så hadde jeg bra med selvtillit. At jeg turte å angripe også. Så kjørte jo laget fantastisk bra. Den prestasjonen jeg gjør der er jo bare toppen av kransekaka. Det Joker presterte som lag på den etappen der, det var helt rått.
– Var det den dagen i 2018 der det klaffet best for både deg og laget?
– Vi har kjørt kjempebra som lag så mange andre ganger i år, så det er vanskelig å si at det er den beste prestasjonen til laget. Men det er en av de bra. Vi kjørte jo kongebra da vi lekte med feltet i Ronde de l’Oise, og Henrik Evensen vant sammenlagt og to etapper. Vi kjørte knallbra når Herman vant i Danmark, og vi gjorde det i Artic Race. Det er mange ritt som laget har kjørt veldig, veldig bra sammen i år, hvor vi ofrer oss for hverandre. Alle har fått sine sjanser, og så er det noen som har grepet sjansene kjempegodt og andre som kanskje ikke har hatt dagen når de har fått sjansen. Hvis du ser på rankingen til slutt så ser du jo at Joker har kjørt skikkelig bra som lag.
(artikkelen fortsetter under)
Skryter av lagkameraten
Som nevnt i innledningen var det altså Herman Dahl som Hagen kjempet med i toppen av leseravstemningen. Dahl hadde også en god sesong, med seier på 1. etappe i Tour de Bretagne og seier i GP Horsens.
Dahls flotte sesong gir også utslag på UCIs rankinger, hvor han er den kontinentalrytteren med klart flest UCI-poeng i 2018, tross at han fikk sesongen noe amputert. Innledningsvis ble han påkjørt av en bil, mens avslutningen på sesongen ble prematur, etter at han velter i Belgia og får en forflytning i kragebeinet, samt et avrevet leddbånd i skulderen
27-åringen fra Oppegård er full av lovord om kristiansanderen og det han har fått til.
– Vanvittig bra [sesong]. Han har jo hatt en del uflaks de siste årene, med diverse krasjer og brudd i ankelen, og trent seg opp igjen. Han har en moral som er veldig, veldig bra. Så har han et bra hode, er seriøs i det han driver med. Han er rett og slett en skikkelig fighter. Han har jo vist… Når du vinner 1.1-ritt i Danmark, da holder du nivået til proffene og vel så det. Jeg tror nok at bare Herman fortsetter å holde seg frisk og skadefri, så kommer han til å nå langt.
– Gøy at man tør å satse
Vi utfordrer Hagen til å trekke frem hvem som tar opp arven etter han, og kan bli en kandidat til å bli «Årets kontinentalrytter 2019», men den ydmyke 27-åringen vil helst ikke trekke frem ett spesielt navn.
Han er imidlertid overbevist om at norsk sykkelsport fortsetter utviklingen og at noen følger etter ham og ut i proffrekkene etter 2019-sesongen.
– Jeg er ganske sikker på at det kommer til å bli veldig mange sterke prestasjoner fra flere norske kontinentalryttere neste år. Både i Joker, i Uno-X og i Coop. Jeg tror alle lagene, og spesielt Uno-X, har jo virkelig noe stort på gang, tror jeg. Det er gøy å se at det jobbes som man gjør og at man tør å satse.
«Årets kontinentalrytter» er basert på procycling.no-redaksjonens vurdering og våre lesere sine stemmer. Redaksjonen har levert et »karakterkort», hvor vi har gitt rytterne poeng fra 1 til 10, basert på hver enkelt redaksjonsmedlems vurdering av rytternes sesong. Til slutt har vi summert poengene fra »karakterkortene» og den med høyest poengsum har fått 10 poeng. Andremann 9 poeng, tredjemann 8 poeng, og så videre. På samme måte har den med flest stemmer i leseravstemningen fått 10 poeng, andremann 9 poeng, tredjemann 8 poeng, og så videre. Til slutt har vi lagt sammen redaksjonen og lesernes poeng, og den med flest poeng har blitt «Årets kontinentalrytter»!