Prøv Procycling Pluss idag

SIENA: Alaphilippe vinner Strade Bianche 2019 foran Fuglsang. FOTO: Luc Claessen/Getty Images

Alaphilippe vant Strade Bianche i debuten

Espen J. Lee
Tips meg @espenjlee

Publisert 9.03.19 15:29

Del på    

Tok luven av Fuglsang i siste sving.

(procycling.no): Med et knusende rykk på siste 200 meter ble Julian Alaphilippe (Deceuninck-QuickStep) kronet til vinner av en rask og dramatisk utgave av Strade Bianche lørdag.

I en nervepirrende duell med Jakob Fuglsang (Astana) avgjorde franskmannen til sin fordel i den bratte stigningen opp til Piazza del Campo i Siena. Fuglsang tok andreplass etter å ha støtet seg bort fra de andre favorittene sammen med Alaphilippe drøye to mil før mål.

Ikke mange sekundene bak var Wout van Aert (Jumbo-Visma), også en del av det avgjørende bruddet, men belgieren ble distansert underveis og kopierte dermed fjorårets tredjeplass.

Van Aert mistet kontakten med teten på nest siste sektor, men kom opp igjen til Fuglsang og Alaphilippe like før siste bakke opp til mål. Der var Fuglsang først til å angripe, men rykket gjorde ikke bukt med den sylskarpe Alaphilippe, som med tilsynelatende stor ro ventet på hjulet til dansken før sitt avgjørende angrep gjennom siste sving.

– Det er utrolig å vinne Strade Bianche i min første deltakelse her. Jeg fokuserte hele dagen på finalen, sier Alaphilippe etter sesongens fjerde seier.

– Jeg var heldig som ikke veltet eller punkterte. Laget mitt gjorde en god jobb og beskyttet meg bra. Jakob Fuglsang var veldig sterk, men jeg gjorde ingen feil. Likevel var jeg ikke trygg på å vinne før siste sving. Dette er en deilig seier, sier franskmannen – som i fjor vant to etapper i Tour de France, i tillegg til Fleche Wallonne og Clasica San Sebastian.

Tittelforsvarer Tiesj Benoot (Lotto-Soudal) hang ikke med da angrepene gikk på Monteaperti-sektoren og tapte kampen fjerdeplassen mot Alaphilippes lagkamerat, Omloop Het Nieuwsblad-vinner Zdenek Stybar. I samme gruppe ett minutt bak vinneren tok Greg Van Avermaet (CCC) sjetteplass og Alexej Lutsenko (Astana) ble nummer sju.

BRUDDET: Fuglsang, Van Aert og Alaphilippe rykket fra rivalene. FOTO: Tim de Waele / Getty

I skarp kontrast til fjorårets uvær la rytterne av gårde under en strålende Chianti-sol lørdag førmiddag. Feltet krysset den første av totalt elleve grusveisektorer som samlet enhet, før et skikkelig brudd etablerte seg med 150 av de totalt 184 kilometer gjenstående.

Kvartetten Alexandre Geniez, Nico Denz (Ag2r), Diego Rosa (Team Sky) og Leo Vincent (Groupama-FDJ) hadde en ledelse på fire minutter da de krysset over Montalcino. Punkteringer og fall gjorde at bare Rosa var igjen av det opprinnelige bruddet inne på den sju kilometer lange sektor sju. Ikke lenge etter skrudde feltet opp farten og rittet dro seg til.

Med Rosas dager i front snart talte, viste Van Avermaet seg frem med et angrep på Monte Sante Maria-sektoren 50 kilometer fra mål. Belgieren akselerasjon tynnet ut rekkene bak, og banet vei for den virkelige finalen.

FOTO: Tim de Waele/Getty Images

Den første utslagsgivende utskillelsen fant sted Monteaperti-sektoren med 22 kilometer igjen, da Fuglsang og Van Aert angrep i tandem, og fikk følge av en våken og opplagt Alaphilippe.

Farten ble holdt høy inn på nest siste grusvei, sektoren opp Colle Pinzuto (maks 15 prosent), der belgieren Van Aert måtte gi tapt for tempoet til sine to medsammensvorne.

Med 15 kilometer igjen bar den dansk-franske alliansen frukter i form av en 30 sekunders ledelse til nærmeste forfølgere. Alaphilippe og Fuglsang ledet inn på siste sektor, Le Tolfe (1.1 km, maks 18 prosent). Astana-rytteren prøvde å komme seg løs over toppen, men akselerasjonen var ikke nok til å kvitte seg med Alaphilippe, som bare ventet på å avgjøre det hele i stigningen til Piazza del Campo.

Tagget med: , ,

Les også disse