SMILER IGJEN: John Degenkolb fra Tyskland (Team Giant-Alpecin) jubler etter å ha vunnet fjerde og siste etappe i sykkelrittet Arctic Race of Norway søndag. Etappen gikk fra Polarsirkelen til Bodø. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

– Som å vinne en stor klassiker

Espen J. Lee
Tips meg @espenjlee

Publisert 14.08.16 19:33

Del på    

Degenkolb fikk hull på byllen i Arctic Race etter skademareritt, nå håper han å representere Tyskland i VM.

BODØ (procycling.no): John Degenkolbs 41. profesjonelle seier var knepen, sårt tiltrengt og kanskje den deiligste av dem alle. Avslutningen av årets Arctic Race i Bodø så tyskeren spurte over overmålstreken foran Alexander Kristoff og Arnaud Démare (FDJ), to av hans rivaler fra vårklassikerne.

– Det føles som en veldig stor seier. Dette er «bare» Arctic Race of Norway, men for meg er dette som en stor klassikerseier. Jeg er utrolig glad for å vinne her. Alt var perfekt og det føles helt fantastisk, sier 27-åringen etter sesongens første seier.

Triumfen i Bodø bar egentlig flere solemerker av en stor seier. De tre første på etappen var også de tre siste vinnerne av den prestisjetunge vårklassikeren Milano-Sanremo. Men for Degenkolb var det ikke konkurrentene som gjorde seieren emosjonell, men snarere hans egen personlige kamp på veien tilbake fra alvorlige skader.

– Det er en stor lettelse. Jeg har hatt det veldig tøft den siste tiden. Det er deilig å få denne seieren for laget, men også for å bevise at jeg fortsatt kan vinne. Dette er utrolig deilig, sier Degenkolb i pressesonen bak podiet, mens han fikler med venstre pekefinger som ligger innkapslet i et blått futteral.

Det er fingeren som nesten ble revet av. Tyskeren ble veldig hardt kvestet i en fryktelig ulykke på spanske veier utenfor Calpe sist januar, da en engelsk bilist kom over i feil kjørebane og veltet han og fem andre ryttere hos Giant-Alepcin (fire av hvilket også er i Arctic Race).

Veien tilbake har vært lang. Degenkolb, den tidligere vinneren av Milano-Sanremo og Paris-Roubaix, mistet alle klassikerne og var ikke konkurransedyktig før Eschborn-Frankfurt i mai.

Han kjørte også Tour of California og Critérium du Dauphiné, men kom likevel til Tour de France med et ganske begrenset treningsgrunnlag og mange tvil rundt egen form. I Touren holdt han stort sett lav profil innledningsvis, men etter hvert som treukersrittet utartet seg, vokste Degenkolb seg sterkere.

Derfor kom Giant-rytteren til Arctic Race for å vinne. Derfor var han også i harnisk da han tapte spurten for Kristoff på første etappe grunnet en mekanisk svikt. Degenkolb ga sykkelen særdeles hardt medfart etter nederlaget på Rognan. I Sandnessjøen ble han også nummer to, da samme gir-problem inntraff på ny. Slått av Danny van Poppel (Team Sky), i en tåke av raseri, nektet han å snakke med noen og bare forduftet like etter spurten var gjort.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

VILL JUBEL: Degenkolb klemte alle og var raus med slengkyss etter seieren i Bodø. Foto: procycling.no

VILL JUBEL: Degenkolb klemte alle og var raus med slengkyss etter seieren i Bodø. Foto: procycling.no

De mange fremmøtte i solrike Bodø fikk imidlertid se en helt annen Degenkolb. Tyskeren omfavnet alle sine lagkamerater og ropte «Endlich!! Endlich!!», mens kameramannen fikk kastet slengkyss etter seg.

– Denne seieren er for hele laget. Vi har jobbet utrolig hardt hele uken. To ganger gikk det ikke perfekt. I dag var det kjempebra, sier Giants klassikerspesialist.

– Etter opplevelsen vi hadde i januar, skjønner man at alt kan forsvinne fort og uten forvarsel. Jeg var i en situasjon der jeg ikke visste om jeg kunne fortsette karrieren på samme måte. Jeg måtte begynne fra null igjen og det kostet veldig mye.

Gratulasjonene fra de øvrige rytterne i feltet var også mange.

– Degenkolb er sterk og jeg unner han å vinne her. Han har hatt en tung sesong og er en fin fyr, sier Kristoff, vinneren av åpningsetappen, etter nederlaget i Bodø.

VM i Qatar
Degenkolb tok sin første seier siden sisteetappen av fjorårets Vuelta a España. Elleve måneder senere er han endelig tilbake på vinnersporet.

Formen er åpenbart i anmarsj og en plass på Tysklands VM-lag vil være et naturlig neste steg for Degenkolbs vei tilbake til sykkelsportens toppsjikte. Dog motsetter han seg ikke en rolle som hjelperytter for enten André Greipel eller Marcel Kittel, dersom han tildeles en billett til spurternes mesterskap i Qatar.

– Generelt kan jeg si at signalene har vært veldig bra de siste ukene og månedene. Jeg blir bedre og bedre og er svært fornøyd med det, sier Degenkolb.

– VM er helt klart et mål for meg. Hvilken posisjon jeg vil ha i laget, er ikke helt definert ennå. Jeg vet ikke om jeg skal reise der som hjelper eller en leder. Men for meg er det bare viktig å være med på laget, være blant de seks beste og få representere landslaget mitt. Det hoder for meg, avslutter en smilende Degenkolb.

Tagget med: , ,

Les også disse