ENDRING: Vi er vant til å se rytterne kjempe en utmattende kamp på mot målbyen Ans, men det blir det endring på neste år. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM

Etter 27 år vender monumentet hjem til Liège

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 26.04.18 14:58

Del på    

Moreno Argentin vant her sist i 1991.

(procycling.no): Som procycling.no skrev for seks dager siden, ble det jobbet iherdig med å flytte målgangen fra Ans til Liège foran 2019-utgaven av Liège-Bastogne-Liège.

Ans har hatt målgangen i hele 27 år, men når kontrakten utløp i inneværende sesong, var borgermester Willy Demeyer kjapt ute med en løsning for å overta målby-ansvaret i den fjerde av sykkelsportens fem monumenter.

Torsdag klargjorde arrangør ASO at tilbakeflyttingen til Liège blir en realitet neste år.

«Til hjertet av Liège»

ASO overtok organiseringen av rittet i 1993, altså året etter at målgangen flyttet til Ans – men bekrefter nå at neste års finale avsluttes i «hjertet av Liège». Den nye avtalen gjelder dame- og herrerittet fram til 2024.

I 1991 var det for øvrig Moreno Argentin som stakk av med seieren i sentrum av Liège. Italieneren spurtet mot Claude Criquielion, Rolf Sørensen og Miguel Indurain, i det som var hans fjerde og siste seier i rittet.

Argentin vant i tillegg rittet fra 1985 til 1987.

Har holdt igjen angrepene

Avslutningen i Ans er blitt kritisert, fordi det gjør rittet forutsigbart.

Tidligere kunne ryttere finne på å angripe alt ved Col de la Redoute, mens man med målgangen i Ans har sett en tendens til at storfavorittene venter til Côte de Saint-Nicolas før man angriper (og etter det stoler på egne spurtferdigheter i den siste, lille brosteinsbakken i forkant av oppløpet).

Den episke duellene mellom Frank Vandenbroucke og Michele Bartoli fra 1999, er en av utgavene som skilte seg ut med positivt fortegn selv med avslutningen i Ans.

Den gangen angrep Laurent Jalabert hele 94 kilometer unna mål, før han ble hentet rett i forkant av Côte de la Redoute. Her utfoldet duellen mellom Vandenbroucke og Bartoli seg. Italieneren var på jakt etter sin tredje strake seier, men ble kjørt av hjulet til Vandenbroucke og ble til slutt nummer fire.

Frister Sagan eller Van Avermaet?

Også årets utgave vil bli husket som noe spesielt, etter at Bob Jungels angrep nær toppen av Côte de la Roche-aux Faucons – og holdt unna i nesten 20 kilometer før han gikk solo inn til seier.

Kanskje kan flyttingen tilbake til Liège også få Greg Van Avermaet eller Peter Sagan til å prøve å vinne rittet? Duoen har hoppet bukk over det nær 26 mil lange rittet. Både fordi det hadde gjort klassikersesongen ekstremt lang, men trolig også fordi det hadde blitt vanskelig å hamle opp med navn som Alejandro Valverde, Dan Martin og de andre favorittene med dagens design.

PS: Det er også klart at starten av neste års La Flèche Wallonne blir lagt til Ans.

Tagget med: , , ,

Les også disse