MEDALJE: Bak en suveren italiener og en rask amerikaner, spurter Susanne Andersen (til høyre) inn til VM-bronse i Doha på juniorenes fellesstart fredag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

VM-medalje for Andersen

Espen J. Lee
Tips meg @espenjlee
Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 14.10.16 09:27

Del på    

Den norske jenta spurtet inn til bronse i Doha.

DOHA (procycling.no): Susanne Andersen (Norge) tok 3.plass på juniorenes VM-fellesstart fredag, etter en hektisk massespurt i Doha, der Elisa Balsamo (Italia) tok gull og Skylar Schneider (USA) fikk sølv.

Bronsemedaljen til den 18 år gamle Stavanger-jenta kom som resultat av ypperlig posisjoneringsarbeid av lagvenninnen Ingvild Gåskjenn, som inn mot oppløpet plasserte den norske favoritten like bak det italienske opptrekkstoget.

Andersen åpnet spurten på hjulet til Schneider og gikk til på venstre siden av veien, men kunne ikke matche taktomslaget til en suveren Balsamo, som tok en klar seier foran den amerikanske jenta. Andersen spurtet inn like bak Schneider.

– Jeg var veldig fokusert på å vinne. Det var samlet på siste runden, jeg ville vinne, derfor blir det litt skuffende, sier Andersen til TV2.

Andersens første VM-medalje kommer bare fire dager etter at hun ble kjørt ned av en dumdristig sjåfør på den qatarske motorveien, på vei til rytterhotellet etter temporittet. Under fredagens fellesstart merket hun ikke noe skadene.

– Da jeg krasjet var jeg veldig redd for fellesstarten. Men jeg ble bare bedre og bedre utover. I dag hadde jeg ingen problemer, alt gikk perfekt, fikk veldig bra hjelp av Ingvild, hun var der fremme med meg hele tiden, sier Andersen – som fikk god hjelp av Gåskjenn underveis og inn en stressende finale.

74.5 kilometer over fire runder på Pearl Island utartet seg på hektisk vis i starten, der en stor velt etter bare fire kilometer sørget for et betydelig bortfall av favoritter.

– Det ble veldig kaotisk. Særlig i siste sving ble det kamp om posisjonene. Jeg hørte skriking bakover og alle ville være fremover. Italia hadde et veldig godt opptrekk, de gjorde alt perfekt. De har sterke ryttere. Hun som vant, ble avlevert helt perfekt. De vant fortjent, sier 18-åringen.

– Jeg har fått beskjed om at jeg hadde hatt større sjans hvis jeg lå foran amerikaneren (Schneider). Jeg åpnet (spurten) litt før 150 meter. Jeg lå litt lengre bak og tenkte jeg måtte bare fyre til, hvis jeg skulle klare å ta seieren. Hadde jeg hatt hjulet til italieneren, så kunne jeg gjort det bedre, sier Hitec-rytteren.

– Man skal egentlig ikke være fornøyd med tredjeplass. Da har man feil innstilling. Man konkurrerer for å vinne og gullet betyr mest. Sånn er det vel for de fleste.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

SUVEREN: Ingen kunne gjøre noe med Elisa Balsamo som fikk et formidabelt opptrekk av sine lagvenninner. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

SUVEREN: Ingen kunne gjøre noe med Elisa Balsamo som fikk et formidabelt opptrekk av sine lagvenninner. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Slik gikk det til
En stor velt etter bare fire kilometer markerte åpningen på rittet. Ganske langt foran til høyre i feltet går en kinesisk rytter ned, og tar med seg en stor del av feltet i samme slengen. Gåskjenn holder seg oppe, men blir sperret bak velten. Først etter å ha fått kjedet tilbake på sykkelen, kunne Hortens-jenta fortsette videre.

Feltet ble oppstykket i mange grupper etter uhellet. Andersen befant seg i første gruppe, mens Gåskjenn satt bak. Etter ti kilometer var det norske tomannslaget igjen samlet, men det det var flere ryttere distansert av det notable slaget.

Ved første passering lå Juliette Labous og Maeva Paret Peintre (Frankrike), Arianna Pruisscher, Maaike Boogaard og Nicole Steigenga (Nederland) og Madeleine Fasnacht (Australia) over ett minutt bak tetgruppen. Bak feltet lå også Hannah Arensman (USA) og Martina Fidanza (Italia).

Labous og Boogaard skulle komme seg opp igjen. Men Nederland mistet to ryttere og var i trøbbel. Den raske og spurtsterke Pruisscher ble regnet som en av favorittene til gullet, men i likhet med de andre distanserte rytterne, fortsatte hun rittet i «bratt oppoverbakke».

For teten holdt imidlertid tempoet høyt. Med to runder igjen besto den fremste gruppen besto av 60 ryttere. 36 kilometer fra mål angrep Tatiana Duenas (Colombia), et frekt forsøk gjennom langesonen. Et kontraangrep kom fra Teutenberg (Tyskland), som igjen ble markert av en årvåken Gåskjenn.

Men det skulle bli vanskelig å rive seg løs. De påfølgende 20 kilometerne gikk derfor i kontrollerte former, der lagene så seg fornøyd med stødig temposetting, fremfor rykk-og-napp støtecup.

USA tok kommando på siste runde. Et høyt tempo fra de amerikanske jentene forpurret muligheten for angrep, helt frem til da fem kilometer gjensto, da en spansk rytter prøvde seg forgjeves.

Italia, Tyskland og Nederland la beslag på fronten på de siste kilometerne. Gåskjenn gjorde samtidig en ypperlig jobb med å holde Andersen godt posisjonert. Under flamme rouge lå den norske favoritten like bak en italiensk trio, bare Schneider lå imellom.

Andersen åpnet spurten først, 150 meter fra mål. Balsamo svarte like etter og så seg aldri tilbake. Den italienske jenta var overlegen og viste seg verdig de blåkleddes formidable opptrekk. Schneider overlistet Andersen i kampen om sølvmedaljen.

Tagget med: , ,

Les også disse