KONSENTRERT: Alexander Kristoff før start i GP de Québec. Foto: Luc Claessen/Getty Images

DRØMMER OM VM: Kristoff liker løypene for neste års VM. Foto: Luc Claessen/Getty Images

VM-løypene får Kristoff til å drømme om regnbuetrøya

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 2.10.18 11:54

Del på    

– Et stort mål for meg å vinne VM-gull, sier Alexander Kristoff.

(procycling.no): Norge gikk medaljeløse ut av årets VM, men allerede i Yorkshire neste år blir klassikerrytterne våre servert en lissepasning.

Med unntak av veien ut fra Leeds sentrum, får procycling.no opplyst av arrangøren at strekningen videre mot Harrogate, er den samme som ble benytta da Tour de France gjestet regionen for fire år siden.

Den gangen kjørte Mark Cavendish inn i Simon Gerrans på oppløpet, Alexander Kristoff tråkket ut av pedalen og avbrøt sin spurt, mens Marcel Kittel stakk av med etappeseieren.

– Vi var over noen litt større bakker på starten av den etappen i 2014, erindrer Alexander Kristoff.

– Så var det også en liten bakke på vei mot mål. Hvis det er samme målgang, så passer det meg greit. Jeg var og syklet litt i området der i forkant av den etappen også, så jeg vet at området rundt er litt småkupert, forteller Kristoff til procycling.no.

Feltet ble delt under Tour de France

For å ta bakkene først: Cray Hill dukker opp etter snaue seks mil. Den er litt over tre kilometer lang, stiger 5,1 prosent i snitt og ble plassert i den enkleste kategorien – 4 – under Tour de France.

Over den neste, Buttertumbs (3. kategori i TDF), ble hovedfeltet delt i 2014. Joaquim Rodriguez, som da var kaptein på Kristoffs lag, var blant rytterne på feil siden av splitten. Den er 4,5 kilometer lang og stiger 6,2 prosent i snitt. Den har korte partier à 20 prosent.

Den siste testen i det VM-feltet krysser Yorkshire Dales nasjonalpart er den 4,4 kilometer lange Robin Cross Hill i Grinton. På det bratteste stiger den 17 prosent. Også den bedømt til 3. kategori av Tour de France-arrangøren.

– Det er såpass langt derfra og inn til de avsluttende rundene, så det kommer nok til å samle seg, sier Kristoff.

Det er nesten 50 kilometers sykling før man kommer inn til de avsluttende rundene i Harrogate.

NYE SLAG: Sagan og Kristoff barker sammen på nytt under EMI i Glasgow. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

NYE SLAG: Sagan og Kristoff barket sammen under årets Tour de France Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Småkupert rundløype

For fire år siden tok man kjappeste vei til oppløpet nedover Parliament Street og to knappe kilometer innenfor bykjernen.

Neste høst skal feltet gjøre unna hele sju runder à 14 kilometer, noe som totalt gir en distanse på hele 284,5 kilometer.

– Det høres ut som en fin distanse for meg, kommenterer Kristoff.

Nick Howes er pressesjef for Yorkshire 2019. Han bekrefter overfor procycling.no at den avsluttende runden i Harrogate byr på 246 høydemeter per runde.

– Det er ikke mange flater, men i stedet gjentatte korte, bratte bakker. Penny Lot Lane er den hardeste delen av ruta, forteller Howes til procycling.no.

Ifølge Strava er ikke bakken noe særlig mer enn 500 meter lang og stiger seks prosent i snitt. I tillegg er det en liten kneik innenfor den siste kilometeren:

– Det stiger 500 meter fra mål, før det flater ut. Jeg tror de siste 100 meterne er helt flate, forteller Howes.

Han kan også avsløre at målgang er flyttet 30 meter fra 2014.

– Regner med Sagan blir favoritt

For Kristoffs del bør det uansett bety at sjansene for å kjempe om et toppresultat bør være gode:

– I Yorkshire kunne arrangøren også laget mye hardere løyper, som kunne passet for eksempel Simon eller Adam Yates, blir du letta når du ser disse profilene?

– Jeg er glad for at vi får sjansen til å kjøre inn et godt resultat neste år, men det vil være mange om beinet. Jeg går ut ifra at Peter Sagan nok en gang vil være den store favoritten, sier Kristoff.

Klassikerløype i 2021

Mens VM i 2020 er gitt til Vaud og Valais (i nabolaget til det internasjonale sykkelforbundet i Sveits), så får Flandern en etterlengtet sjanse til å skinne i 2021. Det er allerede klart at det dreier seg om en «typisk flamsk rundløype », noe som betyr klassikerterreng.

– Flandern er en viktig del av sykkelverdenen og sykling er den viktigste idretten der, så jeg synes de fortjener et mesterskap, sier Kristoff.

– En flamsk rundløype høres vel bra ut?

– Da blir det nok et utskillelsesritt, så det høres kult ut.

– Du har hatt noen gode sjanser til å bli verdensmester allerede, og nå kommer to til. Hvor viktig er det for deg å klare det?

– Jeg har et mål om ta den regnbuetrøya, så vi får se om vi får det til nå. Jeg har vært nære, og har stort sett topp 10-plasseringer siden 2014. Nå får jeg to sjanser til, og det er litt sånn det er. Hvis du klarer å hevde deg i flere typer terreng, så har du større muligheter til å vinne. Det er jo bare å se på Peter Sagan, avslutter Kristoff.

For ordens skyld: Alexander Kristoff plasseringer i VM siden 2014: 8 (Ponferrada), 4 (Richmond), 7 (Qatar) og 2 (Bergen).

PS: Også Susanne Andersen (20) har et uttalt mål om å kjempe om medaljer i Yorkshire. Jentene skal sykle fra Bradford til Harrogate, og avslutter med tre runder i sentrum av byen.