VERDENSSTJERNER: Daglig leder i Ladies Tour of Norway melder til procycling.no at verdensstjernene kommer til Halden i august. Her under fjorårets Ladies Tour of Norway. Foto: Eventfotografene

Verdensstjerner til Ladies Tour of Norway 2015

Emma Kristine Skjerstad
Tips meg

Publisert 14.04.15 17:29

Del på    

– Større pågang i år, sier arrangør.

Det er 121 dager igjen til Ladies Tour of Norway arrangeres i Halden. Det norske etapperittet for kvinner ble for første gang arrangert i fjor, og flere av de største sykkelstjernene med Marianne Vos i spissen, tok turen til Norge. Rabobanks Anna van der Breggen vant sammenlagt.

Også neste år vil Halden få besøk av verdensstjernene i august.

– Den største forskjellen fra i fjor til i år er at det er mye større pågang fra lag og media. Vi har også jobbet mer å involvere andre ting enn bare et sykkelløp. Vi vil lage en god TV-produksjon og et godt event til lag, publikum, sponsorer og media. I tillegg er mer eller mindre alle de beste lagene i verden på startstreken, med unntak av Wiggle Honda og Shimano. Det blir et veldig sterkt startfelt, sier Roy Moberg, daglig leder og rittarrangør.

Moberg legger ikke skjul på at arbeidet gjøres på dugnadsbasis.

– Utfordringen vår er tid og økonomi. Alt gjøres på dugnad av få personer, inkludert arbeidet med å få på plass sponsorer og den økonomiske biten. Får vi det på plass har vi potensialet til å lage et av verdens beste sykkelarrangement for kvinner.

– Det er jeg og et par andre som jobber dugnad, og det sier seg selv hvor mye vi kan gjøre ut av det. Vi har full jobb og vel så det i tillegg, så det er fritiden vi tar av, sier Moberg.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

VINNEREN: Anna van der Breggen (Rabo-Liv) vant Ladies Tour of Norway 2014 sammenlagt. Her blir hun intervjuet på nederlandsk av norske Anita Valen. Foto: Anton Vos.

VINNEREN: Anna van der Breggen (Rabo-Liv) vant Ladies Tour of Norway 2014 sammenlagt. Her blir hun intervjuet på nederlandsk av norske Anita Valen. Foto: Anton Vos.

TV-dekning
Ladies Tour of Norway får i år en større TV-dekning av etapperittet. Moberg uttaler til procycling.no at rittet vil bli sendt på flere kanaler.

– Vi har muligheten til å sende live på fredagen, på TV2 Sportskanalen. De samme bildene kan vi distrubiere til blant annet RLTC i Nederland, hvor interessen er stor. Vi har også en avtale med UCIs You Tube-kanal. Jeg tør ikke love noen livesendning ennå, men alt det tekniske er på plass. Det skal imidlertid finansieres og de kostnadene må vi ta selv. Vi jobber med det, sier Moberg.

Etappene i årets Ladies Tour of Norway ser slik ut:

I fjor var prologen en 3,3 kilometer lang tempo i Halden sentrum.

– Vi har valgt å ha et kriteriumsritt i år, først og fremst fordi det er enklere å gjøre det attraktivt for publikum og media, det er lettere å sende en god livesending med en slik kompakt løype. En tempoprolog blir fort kjedelig. Vi ønsker å lage en spektakulær livesending i en morsom løype med innlagte spurter og premier.

– Halden fyller 350 år i år, og det kommer til å være en del aktivitet før og etter rittet for å involvere hele byen. Det blir en intim og spektakulær kveld,  på en god fredags sensommerdag blir det fullt av folk, sier Moberg.

Ladies Tour of Norway går samtidig som herrene inntar Nord-Norge for å sykle Arctic Race of Norway. Moberg ser ikke på dette som noe negativt.

– Det er så klart en utfordring, men det er eneste måten å få alle de beste kvinnelige lagene til Norge på fordi Ladies Tour of Norway er helgen før Vålgårda (Verdenscup). Vi har valgt å se på det som at det er i Norge det skjer på sykkel, både for kvinner og herrer, denne helgen. Vi har et godt samarbeid med TV2 sin Arctic-sending, og det vil blir sendt flere innslag i år enn i fjor.

– Her gjelder det å se muligheter og ikke begrensninger, sier Moberg.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

AMBASSADØR: Emma Johansson var ambassadør for det norske etapperittet i fjor. Den svenske stjernen er en av ambassadørene også i år. Her på podiumet etter at hun vant grensetrøya. Foto: Eventfotografene

AMBASSADØR: Emma Johansson var ambassadør for det norske etapperittet i fjor. Den svenske stjernen er en av ambassadørene også i år. Her på podiumet etter at hun vant grensetrøya. Foto: Eventfotografene

Ambassadører
Sara Olsson (Matrix), Emma Johansson (Orica-Ais), Tiril Bjønnes (Grimstad CK), Ingrid Lorvik (CK Victoria), Emilie Moberg (Team Hitec Products), Marthe Emilie Skjolden (IK Hero), Thea Thorsen (Team Hitec Products) og Miriam Bjørnsrud (Team Hitec Products) er ambassadørene for Ladies Tour of Norway 2015.

– Hvorfor har dere valgt de ambassadørene dere har valgt?

– Nummer én er at vi ønsker å ha ambassadører som kan promotere eventet i sosiale medier, på lanseringsfesten, i miljøet de er i og løpene de sykler hver helg rundt omkring i verden. Nummer to er at vi har valgt noen fra Sverige og noen fra Norge, vi er en grensekommune og Sverige er et naturlig marked for publikum, sponsorer og interesse. Når det gjelder de norske har vi valgt å ha en geografisk spredning. Vi har fokus på de jentene som ønsker å bygge et kvinnemiljø og er flinke til å jobbe med kvinnesykling, avslutter Moberg til procycling.no.

6. mai arrangerer rittkomiteen lanseringsfest hvor blant annet alle ambassadørene kommer og hvor podiumsguttene skal velges ut. I tillegg til presentasjon av årets rittkonsept blir det moteoppvisning med ambassadørene og podiumsgutter som mannekenger, foredrag, audition for årets podiumsgutter og TV-opptak.

Ladies Tour of Norway 2015
Prolog: Halden 350 Criterium
1. Etappe: Fellesstart Strømstad til Halden, 121,4 kilometer
2. Etappe: Fellesstart Svinesundbroen til Halden, 122 kilometer