Prøv Procycling Pluss idag

SEIRET: Chantal Blaak. Foto: Dan Istitene/Getty Image

Verdensmesteren med populær hjemmeseier

Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol

Publisert 15.04.18 14:18

Del på    

Chantal Blaak tok seieren i damenes Amstel Gold Race.

Kvinnenes Amstel Gold Race ble avgjort fra en spurt mellom tre ryttere. Etter å ha vært sterkest i bruddet, var det regjerende verdensmester Chantal Blaak (Boels-Dolmans), Lucinda Brand (Sunweb) og Amanda Spratt (Michelton-Scott) som skulle spurte om seieren på de siste hundre meterne.

Der var Blaak sterkest og tok en populær hjemmeseier. Nederlenderen tok med sin andre seier for sesongen, og sørget for at det for andre år på rad ble seier til Boels-Dolmans i Amstel Gold Race.

– Det er utrolig. Jeg hadde så mange fans rundt veien, og jeg hørte navnet mitt så ganger. Det var veldig godt for moralen, sier hun i et seiersintervju vist på Eurosport Player om støtten fra publikum rundt løypa.

Boels-Dolmans har vært det dominerende laget i kvinnesyklingen. Da Blaak kom i bruddet visste hun derfor også at hun hadde presset på seg fra lagvenninnene om å kjøre inn til et bra resultat.

– Det var i mine hender. Det var et press, men jeg likte det også.

28-åringen angrep også den nest siste gangen opp Cauberg, og så helt klart ut som den sterkeste av de åtte i bruddet.

– Da jeg angrep fant jeg ut at jeg var den sterkeste. Da visste jeg at de måtte slå meg, og jeg kunne stole på spurten min, forklarer hun.

Rolig start

Den første halvdelen av rittet kan ikke beskrives som stort annet enn et gjesp. Anna van der Breggen (Boels-Dolmans) veltet, men den fjorårsvinneren kom seg raskt opp igjen til feltet.

Over de første fem milene var det ellers ingen bruddforsøk, men inn i Keutenberg begynte det endelig å skje ting. Hovedfeltet ble splittet opp, og over toppen hadde en gruppe på 40 ryttere fått en luke ned til resten.

Inn mot den første av fire passeringer av Cauberg var det så en gruppe på åtte ryttere som gikk av gårde. Der satt regjerende verdensmester Chantal Blaak (Boels-Dolmans), Amanda Spratt (Mitchelton-Scott), Lucinda Brand (Sunweb), Alexis Ryan (Canyon-SRAM), Lotta Lepistö (Cervelo-Bigla), Audrey Cordon-Ragot (Wiggle-High5), Giorgia Bronzini (Cylance) og Riejanne Markus (WaowDeals).

De lokale rundene

Rittet ble avsluttet med at en lokal runde på 16,9 kilometer ble kjørt tre ganger, med stigningene Geulhemmerberg, Bemelerberg og Cauberg som utfordringene. Allerede ut på den første av de tre rundene ble det klart at bruddet sannsynligvis ville kjempe om seieren. Etter at gruppa bak på rundt 30 ryttere hadde ventet inn hovedfeltet, hadde tetgruppa plutselig et forsprang på rundt to og et halvt minutt.

Med alle de største lagene i kvinnesyklingen representert i bruddet, ble det raskt klart at kjøreviljen bak i hovedfeltet ikke var den største. Riktignok var det spede forsøk, men det ble en kamp om seieren mellom de åtte i bruddet.

Allerede nest siste gang opp Cauberg kom det en viktig seleksjon. Chantal Blaak angrep, og fikk etter hvert med seg Alexis Ryan og Amanda Spratt. Lucinda Brand, Audrey Cordon-Ragot og Giorgia Bronzini kom seg opp igjen til tettrioen, mens Lepistö og Markus kom seg opp igjen i bunn av den siste gangen opp Cauberg.

Det var likevel en vesentlig indikator på hva som ventet siste gangen opp Cauberg.

Spratt, Blaak og Brand viste seg som de sterkeste i stigningen, og i spurten var det Blaak som tok seieren.

To norske ryttere til sykehus

Det var fire norske deltagere i damerittet. Susanne Andersen, Vita Heine og Ingrid Moe kjørte for det norske laget Hitec Products-Birk Sport, mens deres tidligere lagvenninne Katrine Aalerud kjørte for danske Team Virtu.

Aalerud returnerte til konkurranse etter at hun pådro seg et brudd i ankelen under sesongåpningen i Strade Bianche, og var derfor noe usikker på hva hun kunne forvente av seg selv i søndagens ritt. 23-åringen har større forhåpninger til Flèche Wallonne og Liège-Bastogne-Liège som venter, men viste allerede i søndagens ritt at formen er relativt god. Hun syklet et godt ritt, og var fremdeles med da hovedfeltet passerte Cauberg for nest sist gang.

For Susanne Andersen gikk det verre. Stortalentet veltet ut og ble bragt til sykehus for en sjekk. – Smell i hodet. Var klar og oppegående. Sendt til sykehus for sjekk, skriver lagleder Karl Lima i en melding til procycling.no.

Etter målgang kom også rapportene om at Aalerud hadde veltet. 23-åringen veltet i den siste utforkjøringen, og ble også hun bragt til sykehus, skriver TV 2-journalist Magnus Aarre på Twitter. 

Tagget med: , ,

Les også disse