IKKE FORNØYD: Kristoff håpet på bedre enn niendeplass. Foto: Jarle Fredagsvik, procycling.no

– Vanskelig å kjøre en slik spurt ganske alene

Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol

Publisert 23.07.19 18:51

Del på    

Ny dag uten fullklaff for Kristoff.

NÎMES (procycling.no): Basert på posisjonen ut på oppløpet kunne Alexander Kristoff ha kjempet om seier, men veien frem viste seg å koste for mye for 32-åringen.

Fra hjulet hans startet Caleb Ewan spurten sin 225 meter fra mål og tråkket seg forbi Kristoff, Dylan Groenewegen, Peter Sagan og Elia Viviani på vei mot sin andre etappeseier, mens Kristoff gikk tom for krefter og trillet inn til en niendeplass.

– Det er noe som ikke lykkes når han ikke blir bedre enn nummer ni. Vi får diskutere hva som gikk feil og hva som gikk rett, men totalt sett mislykkes vi begge to når han blir nummer ni, sier Sven Erik Bystrøm til procycling.no etter etappen.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Du må ha litt flaks

Etter at Jasper Philipsen som planlagt stod av etter den ellevte etappen, er Bystrøm den eneste hjelperen Kristoff har i spurtene.

Tirsdag gikk Bystrøm til fronten med 1,7 kilometer igjen og holdt seg i posisjon til det var 1,1 kilometer igjen, men det var uten lagkameraten på hjul.

– Det var litt min tanke (å gå til fronten). Men det er han som spurter, så han må ta avgjørelsen ut ifra hva han føler er best, om det er å følge mitt hjul eller ligge bak med Viviani, Sagan og de andre spurterne, sier Bystrøm.

– Jeg var litt skvist og da han kom i retur ble jeg skvist igjen. Jeg mista en del posisjoner i den perioden der, og det kostet mye å ta dem tilbake. Jeg prøvde så godt jeg kunne, men da jeg kom ut på oppløpet var jeg egentlig helt ferdig. Inn mot rundkjøringen måtte jeg kjøre ganske godt på for å passere ryttere, så da ble det tungt. Jeg vet jo at det er vanskelig når du skal kjøre en slik spurt ganske alene. Det må klaffe og du må ha litt flaks, men det følte jeg ikke jeg hadde i dag, sier Kristoff.

Det er nok heller ikke tilfeldig at dagens topp tre er de rytterne som i størst grad har lag bygget rundt seg, mens Sagan på fjerdeplass i lang tid har vært kjent som verdens beste til å klare seg relativt alene i spurtene.

KUNNE JUBLE: Caleb Ewan tok sin andre etappeseier i årets Tour de France. Bak måtte Alexander Kristoff ta til takke med niendeplass. FOTO: Chris Graythen/Getty Images

Har planen klar for Champs-Élysées

På mandagens pressetreff trakk han selv frem det at han burde være topp tre-fire ut av rundkjøringen, samtidig som det sannsynligvis ville bety at han hadde brukt mye krefter i forkant.

For inn mot den siste rundkjøringen jobbet han seg godt oppover. Med 500 meter før mål fikk han også slengt seg på Deceuninck-Quick-Step-toget.

– Jeg hadde et håp (da han kom seg på DQS-toget), men jeg og Groenewegen lå halvveis inne på et hjul. Han prøvde å dytte meg ut. Jeg fikk aldri en skikkelig vindskygge. Jeg prøvde å dytte han tilbake, men han gir seg ikke så lett, han. Da ble det tungt på oppløpet, når jeg også måtte ligge halvveis ute i vinden i rundkjøringen.

Vi har jo et spurthierarki, føler du at du ikke får posisjonene like lett som for noen år siden?

– Jeg får nok ikke gli like lett. Det har også med hvordan laget er. Hadde vi hatt et utpreget spurtlag og jeg hadde hatt Fernando på hjul, så hadde jeg garantert fått posisjonene lettere. Det er slik laget er satt opp. Vi får ikke så mye respekt når vi er én og to ryttere.

Fremdeles gjenstår det én mulighet for Kristoff, på Champs-Élysées hvor han vant i fjor. Bystrøm er klar på at duoen har forbedringspotensiale, og Kristoff virker også til å ha en plan.

– På søndag vet jeg hva skal gjøre. Det har jeg i hodet mitt, så det røper jeg ikke, sier han med et lurt smil.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!