SPENT: Andreas Vangstad er spent foran et av årets høydepunkt, Arctic Race of Norway. Foto: Knut Andreas Lone, procycling.no

Vangstad usikker på formen etter høydeopphold

Magnus Drivenes
Tips meg @magnusdrivenes

Publisert 9.08.17 13:42

Del på    

– Jeg er litt ekstra spent.

(procycling.no): Andreas Vangstad har blitt topp ti både i Tour of Norway og Tour des Fjords tidligere i år, og når Arctic Race of Norway begynner torsdag, håper sørlendingen å få til enda en topplassering sammenlagt.

Siden sølvet på tempo-NM i juni, har det skjedd en del for Andreas Vangstad. I juli vant han prologen i Trofeo Joaquim Agostinho og tok sesongens første UCI-seier, før han dro til Livigno i nærmere tre uker for å forberede seg til høstsesongen og Arctic Race.

I tillegg har agent Jean Erik Gaundal tatt Vangstad inn under sine vinger for å prøve å få en proffkontrakt foran kommende sesong. 

Når Arctic Race starter torsdag, er det snaue to uker siden Vangstad kom ned fra høyden. Sparebanken Sør-rytteren håper naturligvis på at høydeoppholdet har hatt positive ringvirkninger på formen, men er for øyeblikket litt usikker. 

– Jeg er litt spent på formen etter høydetreningen for to uker siden. Jeg har ikke fått testet formen veldig mye, så jeg er litt spent på hvordan kroppen har reagert på det. Det har vært en litt ustabil periode nå den siste uken. Det har svingt litt opp og ned. Jeg har tatt litt tester nå, og det har vært litt varierende resultater. Jeg tror det blir bra nå fremover, men jeg er litt ekstra spent, det er første gang (jeg har vært på høydesamling), så jeg lurer på hvordan kroppen responderer, sier Vangstad til procycling.no.

Troen på Trondsen

På høydesamlingen i Livigno var også lagkameratene Trond Håkon Trondsen og Eirik Bruland. Førstnevnte dro omtrent rett fra flyplassen til NorgesCupen i Sandefjord, der han tok en overbevisende andreplass. Trondsen tok også femteplassen i NM fellesstart, samt seier i NorgesCupen i Sandnes.

– Jeg tror løypen passer vel så bra for ham som for min del. Han er nok mer fornøyd med utgaven enn det jeg er. I tillegg er han nok også mer trygg på sin egen form enn det jeg er. 

I Sparebanken Sørs egen forhåndsomtale av Arctic Race, trekkes Carl Fredrik Hagen frem som rytteren Vangstad helst vil slå. Dette prøver den sindige 25-åringen selv å dysse ned.

– Akkurat det er ikke så viktig, men hvis han blir nummer to, er det gøy å slå ham. Han virker å være i bra form nå, så hvis man slår ham, har man mest sannsynlig gjort det bra. Fokuset er ikke på å slå ham.

Artikkelen fortsetter under bildet.

DUELLANTER? Andreas Vangstad og Carl Fredrik Hagen før Sundvolden GP 2017. De tidligere lagkameratene stiller begge til start i Arctic Race of Norway. Foto: Theis Magelssen/procycling.no

– Kristoff er favoritt

– Hva kan du få til i Arctic Race?

– Det er vanskelig å si. Man har jo lyst til å gjøre det bra i sammendraget, også har man jo lyst til å gjøre det bra på noen etapper.

Etappe tre avsluttes med en fem kilometer lang bakke med fem prosent i snitt. Ved første øyekast kan den etappen se ut til å passe Vangstad best, men selv frykter han at den blir i letteste laget.

– Det kan hende at etappe tre blir for lett med den bakken. Det blir som det blir. Vinden kan ha litt å si. Den er ikke så lang, og ikke så bratt, så det blir litt mer for de med punch og god spurt, kanskje. Jeg tror Kristoff kan henge med opp der. 

Henger Kristoff med opp der, er han den store favoritten til å ta seieren i sammendraget. Kristoff har to seire på sine siste to rittdager, og Vangstad har ham som favoritt.

– Det virker som han er i veldig god form nå. Jeg har ikke sett altfor nøye på startlisten, men jeg tror han kommer til å gjøre det bra.

Vangstad henger også Arctic Race høyest blant de norske rittene, og sier han alltid gleder seg til å sykle i Nord-Norge. 

– Det blir gøy å sykle. Det er nok det gøyeste å sykle av de norske løpene. Det er noe nytt med terrenget, og det er litt større opplegg rundt. Publikum er også litt mer ivrig her enn på Østlandet. Det er litt mer spesielt for dem her, og det er tydelig at de setter pris på rittet.